Într-una dintre cele mai impresionante desfășurări de forțe ale aliaților de la sfârșitul Războiului Rece, aproximativ 18.000 de soldaţi din 19 ţări, în principal membre ale NATO, participă la exerciţiul militar „Saber Strike”, care a început ieri în Polonia şi în statele baltice și este condus de armata americană în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, a transmis AFP. A opta ediție a acestui exercițiu anual are loc între 3 și 15 iunie.
Exercițiul de anul acesta este organizat pentru a-i liniști pe aliații estici ai SUA, îngrijorați atât de frecventele manevre militare ale armatei ruse în vecinătatea lor, cât și de o posibilă extindere a conflictului ucrainean. De altfel, NATO şi SUA şi-au consolidat deja prezenţa în ţările din flancul estic al alianţei, după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului armat între separatiştii proruşi şi Kiev, în estul Ucrainei. Armata americană a înfiinţat, în mai 2017, un nou cartier general în Polonia pentru comanda celor aproape 6.000 de soldaţi ai săi desfăşuraţi în cadrul operaţiunilor NATO şi SUA în regiune. SUA comandă un batalion multinaţional al NATO în Polonia, iar Canada, Marea Britanie şi Germania se află la conducerea unor batalioane similare desfăşurate în ţările baltice vecine, în Lituania, Letonia şi Estonia unde vor avea loc, de asemenea, manevrele „Saber Strike”.
Trupe SUA permanente în Polonia
Polonia a indicat recent că ar intenţiona să participe la finanţarea unei prezenţe sporite a forţelor armate americane pe teritoriul său. Pawel Soloch, şef al Biroului securităţii naţionale pe lângă preşedinţia Poloniei, a afirmat că „un document de informare” redactat la Ministerul Apărării se referă la o sumă cuprinsă între 1,5 şi 2 miliarde de dolari, pe care ţara sa ar putea să îi aloce pentru a participa la cheltuielile de staţionare a unei unităţi blindate americane, scrie AFP. Pentru a strânge legăturile sale militare cu SUA, Polonia a semnat în martie un contract de achiziţionare a unui sistem antirachetă american „Patriot”, pentru 3,8 miliarde de euro.
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională a NATO urmează să fie staţionată și în România.
Rusia şi Belarus şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităţilor NATO în apropierea frontierelor, prin vocile miniştrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei. Potrivit lui Lavrov, Rusia şi Belarus consideră că suplimentarea capacității de luptă a NATO în apropierea frontierelor celor două state este „distructivă”. O parte a exerciţiului „Saber Strike” se va derula lângă enclava rusă Kaliningrad.