Cancelarul german, Angela Merkel, și-a consolidat statutul de favorită pentru menținerea în funcție și după alegerile parlamentare din 24 septembrie. În timpul singurei confruntări televizate dinaintea alegerilor, Merkel s-a descurcat mult mai bine decât contracandidatul ei, social-democratul Martin Schulz, care ar fi avut nevoie de o victorie pentru a remonta din diferența ce-l desparte în sondaje de rivala lui.
Cu un program de campanie solid și bine structurat și cu un bilanț economic de invidiat în întreaga Europă în timpul actualului său mandat de cancelar, Angela Merkel s-a prezentat plină de încredere, duminică, la singura confruntare electorală televizată, organizată înaintea alegerilor parlamentare din 24 septembrie. În fața a milioane de telespectatori, Merkel a câștigat duelul cu rivalul său pentru funcția de cancelar, în condițiile în care Partidul Social Democrat al lui Martin Schulz se află în sondaje la 17 puncte procentuale în spatele Uniunii Creștin-Democrate, iar liderul social-democrat își pusese mari speranțe în această dezbatere pentru a remonta din diferența semnificativă care îl desparte de contracandidata lui. Aflată la putere de 12 ani, Merkel a fost considerată însă mult mai convingătoare decât Schultz: 55% față de 35%, potrivit sondajului ARD, și 32% față de 29%, conform celui realizat de ZDF. Germanii au preferat siguranța afișată de Merkel și atitudinea sa cerebrală și rezervată, în fața elocvenței și spontaneității fostului președinte al Parlamentului European, care rămâne însă neconvingător și nu vine cu o ofertă politică diferită față de cea a CDU, a apreciat o parte a presei germane. „Oamenii nu știu cu adevărat ce vrea Schulz. În schimb, ei știu foarte bine ce poate face Merkel”, scrie publicația „Der Münchner Merkur”, care consideră lucrurile deja tranșate în favoarea actualului cancelar, prin prisma bilanțului economic foarte bun al Germaniei, sub conducerea Angelei Merkel. În timpul dezbaterii, Schulz a precizat că, dacă va ajunge cancelar, va obliga România și alte state să accepte cote de refugiați.
„Să finanţăm agricultura, să finanţăm construcţia de şosele în România şi Bulgaria sau dezvoltarea regională în Polonia, iar ei să ne spună că se pot lipsi de politica noastră privind migraţia - acest lucru nu mai poate continua”, a spus Schulz.