x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ponta a deschis baletul diplomatic din tarile Golfului

Ponta a deschis baletul diplomatic din tarile Golfului

de Dan Constantin    |    07 Mai 2015   •   06:40
 Ponta a deschis baletul diplomatic din tarile Golfului
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Vizita premierului roman Victor Ponta in patru tari din Consiliul de Cooperare al Golfului nu poate fi scoasa din contextul febrilei activitati diplomatice care se desfasoara in zona.

Ponta a efectuat vizita succesiv in Arabia Saudita, Qatar, Kuweit si Emiratele Arabe Unite in perioada 30 aprilie-5 mai, intalnindu-se cu liderii aceastor tari implicate pe de o parte in ofensiva impotriva gruparilor teroriste islamiste iar pe de alta parte curtate de marile puteri pentru uriasul potential financiar si energetic de care dispun.

In capitala Arabiei Saudite, Riad, dupa vizita lui Victor Ponta s-a deschis reuniunea la nivel inalt a Consiliului de Cooperare al Golfului, la care invitat de onoare a fost Presedintele Republicii Franceze, Francois Hollande.

In Qatar, dinamica tara a Golfului, la o zi dupa vizita delegatiei guvernametale a Romaniei, Hollande semna un substantial contract- de 6,4 miliarde euro pentru vanzarea a 24 de avioane de lupta Raffale.

La Riad urmeaza in aceasta saptamana vizita secretarului de stat al SUA, John Kerry .

In fine , cei 6 monarhi din tarile Consiliului de Cooperare al Golfului sunt asteptati la o primire la Casa Alba la invitatia Presedintelui Barak Obama.
Aceasta succesiune de vizite la nivel inalt, prefatate de discutiile premierului Ponta cu monarhi si premieri din tarile Golfului, pot fi considerate un semnal puternic pentru revigorarea diplomatiei romanesti prin actiuni directe intr-o zona de mare interes si influenta pentru echilibrul in Orientul Mijlociu.

Schimbul de informatii si obiectivele comune ale Romaniei cu Franta si Statele Unite sunt statuate in parteneriate strategice. In acest sens, vizita premierului Ponta in tari ale Golfului poate avea si valentele unor actiuni mai complexe de politica externa ale tarii noastre .
 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta