x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România rateaza DRUMUL MĂTĂSII? Locul gol este disputat de vecini si aliati

România rateaza DRUMUL MĂTĂSII? Locul gol este disputat de vecini si aliati

de Dan Constantin    |    27 Noi 2015   •   09:04

Romania a avut o pozitie marginala la reuniunea 16+1 China-Europa Centrala si de Est(CEE) desfasurata la Sozhou. Presedinti si premieri ai tarilor din aceasta zona a Europei au onorat prima renuniune a grupului gazduita de China, celelalte trei fiind organizate de Polonia, Romania si Serbia.

Prezenta doar la nivel de ministru de externe a Romaniei , dupa ce invitatiile pentru summit au fost facute la nivel inalt, sunt receptate la Beijing ca un recul al relatiilor privilegiate dintre cele doua tari. Diplomatia romaneasca- Presedintele in primul rand- au datoria sa explice pierderea de viteza a prieteniei si a suportului reciproc dintre Romania si China.

La Sozhou au fost semnate o serie de acorduri cu tarile participante, liderii din Polonia,Serbia,Cehia ,Bulgaria si Slovacia aderand la initiativa centurii de transport pe drumul matasii- un proiect care ruleaza proiecte de infrastructura cu finantari avantajoase. Cu prilej tarile respective si-au deschis sau consolidat relatiile cu o mare putere economica a lumii.

Din surse politice si diplomatice aflam ca ratarea prezentei la reuniunea de la Sozhou a lui Victor Ponta in urma demisiei ar fi suplinita de eforturole diplomatiei romanesti de a organiza o vizita la nivel inalt -presedinte saupremier- la Beijing.

Proiectele cu China din domeniul energetic- centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, termocentralele pe carbune din Oltenia-care depasesc 1,5 miliarde dolari, au evidenta nevoie de suport politic.

Vecinii si aliatii Romaniei sunt mai bine pregatiti si mult mai pragmatici in promovarea propriilor interese prin diversificarea relatiilor.  

×