Romania a avut o pozitie marginala la reuniunea 16+1 China-Europa Centrala si de Est(CEE) desfasurata la Sozhou. Presedinti si premieri ai tarilor din aceasta zona a Europei au onorat prima renuniune a grupului gazduita de China, celelalte trei fiind organizate de Polonia, Romania si Serbia.
Prezenta doar la nivel de ministru de externe a Romaniei , dupa ce invitatiile pentru summit au fost facute la nivel inalt, sunt receptate la Beijing ca un recul al relatiilor privilegiate dintre cele doua tari. Diplomatia romaneasca- Presedintele in primul rand- au datoria sa explice pierderea de viteza a prieteniei si a suportului reciproc dintre Romania si China.
La Sozhou au fost semnate o serie de acorduri cu tarile participante, liderii din Polonia,Serbia,Cehia ,Bulgaria si Slovacia aderand la initiativa centurii de transport pe drumul matasii- un proiect care ruleaza proiecte de infrastructura cu finantari avantajoase. Cu prilej tarile respective si-au deschis sau consolidat relatiile cu o mare putere economica a lumii.
Din surse politice si diplomatice aflam ca ratarea prezentei la reuniunea de la Sozhou a lui Victor Ponta in urma demisiei ar fi suplinita de eforturole diplomatiei romanesti de a organiza o vizita la nivel inalt -presedinte saupremier- la Beijing.
Proiectele cu China din domeniul energetic- centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, termocentralele pe carbune din Oltenia-care depasesc 1,5 miliarde dolari, au evidenta nevoie de suport politic.
Vecinii si aliatii Romaniei sunt mai bine pregatiti si mult mai pragmatici in promovarea propriilor interese prin diversificarea relatiilor.