x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Țările cu baze antirachetă, fără apărare

Rusia: Țările cu baze antirachetă, fără apărare

de Şerban Mihăilă    |    16 Oct 2017   •   12:55
Rusia: Țările cu baze antirachetă, fără apărare
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Administrația de la Washington instalează elemente antibalistice în diverse zone, inclusiv în România, pentru dezvoltarea unui sistem prin care să poată ataca orice adversar de pe planetă, acuză Ministerul rus al Apărării. Statele care găzduiesc bazele antirachetă sunt „ostatice” și nu vor fi apărate, avertizează comandanții ruși. Moscova susține că SUA au plasat 60 de interceptoare antibalistice în Europa și 150 în zona Oceanului Pacific.

 

„Sistemul american antirachetă nu este decât un factor pentru îmbunătăţirea capacităţilor balistice din întreaga lume, care generează o nouă cursă a înarmării. În realitate, sistemul de apărare antirachetă este o componentă esenţială a «Planului Global de Atacuri Rapide», care ar urma să permită Washingtonului să lovească orice adversar al SUA, în oricare parte a lumii, în cel mult o oră", a declarat colonelul Aleksandr Emelianov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, în timpul unei reuniuni ruso-chineze, organizate în cadrul Comisiei Adunării Generale ONU pentru Monitorizarea situaţiei internaţionale şi dezarmare. „SUA ar putea lansa atacuri devastatoare asupra Rusiei şi forţelor strategice ale Chinei din zone aflate în Europa, blocând orice tip de ripostă. Washingtonul încearcă să pună capăt echilibrului existent în prezent pentru a obţine supremaţia strategică la nivel mondial. Extinderea în continuare a sistemului antirachetă american reprezintă un pericol grav pentru securitatea internaţională, deoarece lipseşte chiar componenta de apărare”, afirmă Emelianov, potrivit stenogramei discursului său, publicată de „Russia Today” și ziarul italian „Il Giornalle” și citată de Mediafax. „SUA continuă să dezinformeze comunitatea internaţională în privinţa capacităţilor de interceptare, oferind evaluări nerealiste şi informaţii insuficiente despre potenţialul concret. Sistemul este proiectat pentru a apăra teritoriul american şi interesele SUA, în timp ce ţările care găzduiesc elemente antibalistice sunt doar ostatice ale politicilor SUA”, declară oficialul rus, avertizând că elementele antirachetă protejează într-o foarte mică măsură statele în care sunt montate, transformându-le însă în ţinte pentru atacuri. „SUA decid pe cine protejează aceste sisteme”, a precizat Emelianov. „Până în anul 2022, SUA ar putea avea mii de instalaţii de interceptare. Acest lucru reprezintă o ameninţare pentru capacităţile de disuasiune ale Rusiei”, a mai spus el. Potrivit datelor prezentate la reuniunea militară ruso-chineză, sistemul american de apărare antirachetă include 30 de interceptoare terestre, 130 de rachete SM-3 şi 150 de unităţi antirachetă. Potrivit Rusiei, SUA au instalat 60 de interceptoare antibalistice în Europa şi 150 în zona Oceanului Pacific.

Amenințare directă la adresa României

În ultimele luni, Kremlinul a criticat în repetate rânduri plasarea de elemente antirachetă americane în România și Polonia, iar oficialitățile de la Beijing au condamnat vehement instalarea de sisteme antibalistice în Coreea de Sud. De fiecare dată, administrația de la Washington a susținut că bazele antirachetă plasate în Europa, în cadrul NATO, au drept obiectiv contracararea unu eventual atac-surpriză din partea Iranului, iar sistemele din Coreea de Sud oferă protecție în fața amenințării nord-coreene. Cu câteva luni în urmă, generalul rus Viktor Poznihir declara că sistemele antirachetă din Europa vor permite SUA să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei. Elemente antibalistice americane sunt instalate și în România, în cadrul sistemului NATO antirachetă, urmând să fie montate şi în Polonia.

 

Instalat pe nave militare și platforme maritime, sistemul „Aegis” interceptează rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Acest sistem, adaptat pentru uz terestru, este instalat la baza din Deveselu.

 

×