x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exclusiv. Primul român care a ajuns pe Everest l-a întâlnit pe primul pământean ce a cucerit vârful Everest

Exclusiv. Primul român care a ajuns pe Everest l-a întâlnit pe primul pământean ce a cucerit vârful Everest

de Cristinel C. Popa    |    25 Iul 2014   •   20:48
Exclusiv. Primul român care a ajuns pe Everest l-a întâlnit pe primul pământean ce a cucerit vârful Everest

Este alpinistul român care l-a cunoscut pe Edmund Hillary - primul om care a urcat pe Acoperişul lumii. Instructor de alpinism, fondatorul unei şcoli de alpinism şi instructor naţional Salvamont, el se numeşte Teodor (Fane) Tulpan, are 43 de ani şi este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti români. Din 1996 până astăzi a participat cu succes la numeroase expediţii urcând pe cele mai importante vârfuri ale lumii.

În 2002 a fost selecţionat pentru a participa la expediţia românească “Everest 2003”. Pe 22 mai 2003 a devenit primul român (ce locuieşte în spaţiul românesc) care a urcat pe Everest. Tot atunci se lansează cu parapanta de la o altitudine de 7.080 m, îmbunătăţind recordul mondial de durată zburând 30 de minute.

Este bun prieten cu alpinistul român ce locuieşte în SUA, Gheorghe Dijmărescu, omul care a urcat de nouă ori consecutiv, o dată şi fără mască de oxigen, pe Acoperişul lumii. În acelaşi an, 2003,  în Nepal a fost sărbătorit jubileul, marcarea împlinirii a 50 de ani de la prima urcare pe cel mai înalt munte din lume.

Atunci au fost prezenţi  alpiniştii de seamă care au urcat pe Himalaia, alături de Edmund Hillary fiind şi o altă legendă a Everestului, Reinhold Messner. Hillary a ajuns pe Everest pe 29 mai 1953, împreună cu partenerul său şerpaş, Tenzing Norgay. Japoneza Junko Tabei a devenit prima femeie care a pus piciorul pe cel mai înalt vârf al lumii în 1975. De atunci peste 1.200 de barbăţi şi femei au escaladat Evestul.

Revenind la Fane Tulpan se poate spune că românul se numără printre puţinii conaţionali care l-au întâlnit pe primul om ce a urcat pe Everest.
“Nu pot zice că l-am cunoscut foarte bine. Atunci l-am întâlnit cu doar cinci minute înainte de festivitatea de premiere, în 2003. N-a stat mai mult, era cam bolnav, apoi a zis câteva cuvinte celor aflaţi în sală, majoritatea alpinişti care-au urcat Everestul din 1953 până în 2003. Un om impresionant oricum. Cam asta a fost întâlnirea mea cu el. A fost şi râmâne o mare legendă. Din păcate n-am dat mâna cu el, Hillary n-a dat cu nimeni de fapt pentru că era bolnav. Dar a transmis felicitări pentru cei care au ajuns acolo sus şi multumiri organizatorilor. Nu cuvintele au fost importante, ci faptul că a fost acolo…”, mi-a povestit Fane Tulpan.

“A fost un eveniment important acel Jubileu de Aur al Everestului - 50 de ani de la prima escaladare din 1953. I-am întâlnit atunci şi pe ceilalţi invitaţi care au fost acolo sus: Hillary, Junko Tabei, Messner, Jamling Norgay şi alţii…Cine l-a invitat pe Edmund Hillary? A fost invitat de Nepal, cred”, a completat în glumă Fane Tulpan, unul dintre cei mai bine cotaţi alpinişti români.

×
Subiecte în articol: everest expeditie everest