În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, Ionuţ Budişteanu a semnat astazi contractul de finanţare pentru ”Bursa Tânărului Cercetător”. Bursa, care are în total 15 beneficiari şi care, aşa cum declară premierul, ”pe bună dreptate, poartă numele lui Ionuţ” este dedicată absolvenţilor de liceu cu rezultate deosebite obţinute la olimpiadele sau concursurile internaţionale de inovare.
Competiţia pentru obtinerea acestei burse, organizată în cadrul Programului Resurse Umane al Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare II (PNCDI II), a avut ca scop stimularea tinerilor performanţi să-şi continue studiile universitare în ţară şi să se integreze în grupuri de cercetare performante din universităţi sau din laboratoare de cercetare din România.
Iar Ionut Budisteanu a ales sa ramana in Romania, sa-si continue pregatirea aici si sa lucreze la proiecte inovative in sprijinul celor din jurul lui. Participă de la vârsta de 11 ani la toate marile competiţiile din domeniul IT-ului, fie ele naţionale sau internaţionale şi a câştigat peste 130 de distincţii naţionale şi internaţionale la competiţiile din domeniul IT-ului.
Asa a ajuns Ionuţ Budişteanu, unul dintre tinerii geniali ai tării, membru de ani buni al Clubului de Excelenta al Fundatiei Dan Voiculescu, beneficiarul unei burse in valoare de 15.000 de euro pentru 24 de luni (625 de euro/lună) şi de alţi 2.000 de euro pentru deplasări la evenimente internaţionale de cercetare.
Lucrarea cu care Ionut s-a inscris in cursa pentru aceasta bursa a constat intr-o aplicatie care exporta inteligenta artificiala in alte aplicatii. “In acest fel, multe dintre viitoarele mele proiecte vor pleca de la aceasta cercetare” spune Ionut.
Născut în Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu este un informatician şi un inventator deja recunoscut la nivel mondial. Curtat de universităţi de prestigiu de peste hotare, Ionuţ a ales, în schimb, România. Este student la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi vrea să ajungă profesor universitar, cercetător sau inventator. Ține morţiş ca munca lui să ajute, la un moment dat, alţi oameni.
Automobilul care se conduce singur
Până acum, Ionuţ a pus la punct un sistem ieftin de automatizare computerizată prin care un automobil se poate conduce singur, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Cu o cameră video montată pe maşină pentru a identifica benzile din trafic, curbele, celelalte maşini participante la trafic şi chiar şi pietonii, Ionuţ a creat acest concept de automobil ieftin. Realizarea lui semnalează uriaşul potenţial al producţiei în serie de automobile autonome, costurile sistemului său de automatizare computerizată a acestuia fiind de doar 4.000 de dolari, o sumă infimă prin comparaţie cu costurile sistemului similar dezvoltat de mai mulţi ani de Google - 75.000 de dolari.
Această invenţie i-a adus lui Ionuţ, în 2013, Marele Premiu ”Gordon E. Moore”, în valoare de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair din Statele Unite ale Americii, una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume.
În prezent, Ionuţ este student în Bucureşti, locuieşte în cămin, merge în weekenduri la părinţii lui în Râmnicu Vâlcea, de care mărturiseşte că este foarte apropiat, şi crede cu tărie că a studia în străinătate este doar un moft. Deşi nu exclude posibilitatea unui doctorat peste hotare, anii studenţiei, Ionuţ a decis să-i petreacă aici.
În opinia lui, problema învăţământului din România nu vine neapărat din ceea ce se predă, ci din lipsa modelelor pentru tineri. Ionuţ a ales să rămână aici pentru că, cel puţin în momentul de faţă, oferta educaţională îl mulţumeşte. Cei mai mulţi tineri care pleacă, nu pleacă pentru a învăţa mai mult pe băncile universităţilor de prestigiu din alte colţuri ale lumii, ci pleacă în căutarea modelelor şi a unui sistem care să le permită performanţa şi să le dea dovezi clare că aceasta nu este o chestiune ieşită din discuţie. ”Trebuie, în primul rând, ca tinerii să îşi dorească să devină foarte buni şi să vadă că nu este imposibil să faci performanţa în ştiinţele exacte” mărturiseşte Ionuţ Budişteanu.
Ionuţ Budişteanu este membru al celei mai mari asociaţii internaţionale de informatică – Association for Computing Machinery – şi bursier, din 2010, al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
”Bursa Tânărului Cercetător”, care îi poartă numele şi al cărei beneficiar este, a fost lansată anul trecut, ca urmare a performanţelor deosebite obţinute de el la competiţiile internaţionale.
Ionuţ Budişteanu este tânărul care vrea să fie un model prin ceea ce face şi care îşi doreşte să schimbe lumea. Iar lumea lui începe cu România.