x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Odorhei va lansa cartea “Istoria Ţinutului Secuiesc”

Primăria Odorhei va lansa cartea “Istoria Ţinutului Secuiesc”

de Istvan Deak    |    16 Iul 2013   •   13:42
Primăria Odorhei va lansa cartea “Istoria Ţinutului Secuiesc”
Semjen: “Ţinutul Secuiesc este o realitate”

După manualul “Istoria Secuilor”, care a ajuns deja în unele şcoli din judeţele Covasna şi Harghita, în câţiva ani elevii de etnie maghiară din România vor putea lectura şi cartea “Istoria Ţinutului Secuiesc”. Iniţiativa aparţine primarului oraşului Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente. Conform declaraţiilor date în presa ungară, totul a pornit în 2009, când Bunta i-a făcut o vizită preşedintelui Ungariei de la acea vreme, Solyom Laszlo, şi i-a solicitat sprijinul pentru editarea cărţii. Anul trecut, edilul din Odorhei a apelat la mai multe instituţii de cercetare din România şi Ungaria. “Scaunul Odorhei, în calitate de Scaun-mamă, Odorheiu-Secuiesc, în calitate de oraş-mamă, iar eu, în calitate de persoană publică, a trebuit să ne asumăm această misiune importantă”, a declarat primarul Bunta Levente. El speră că finanţarea proiectului să fie sprijinită în continuare şi de alte autorităţi locale din judeţele Covasna şi Harghita.

Cu sprijinul Ungariei

Cartea va fi editată de un grup de istorici din România şi Ungaria, sub conducerea academicianului clujean Egyed Akos. Acesta a mărturisit că a fost contactat de instituţia Primăriei Odorheiu-Secuiesc încă din martie 2012. “Perioada preistorică şi Evul Mediu vor fi prelucrate de Korde Zoltan şi Benko Elek, perioada Principatului Transilvaniei a fost repartizată istoricilor Oborny Terez şi Balogh Judiy, secolele 18-19 au revenit lui Pal Judith, în timp ce de epoca modernă se vor ocupa Olah Sandor şi Novak Zoltan. Am ales să colaborăm cu acei autori care şi-au dovedit deja competenţele în cercetarea privind istoria secuilor”, a explicat Egyed Akos pentru Magyar Hirlap.

Originea secuilor

El a adăugat că în cursul lunii noiembrie va avea loc o conferinţă la Odorheiu-Secuiesc unde se va definitiva conţinutul cărţii, urmând ca anul 2014 să fie destinat doar pentru redactarea ei. “Ducem o muncă exigentă, care sperăm să servească nu doar celor din domeniu, ci unui grup de cititori larg deschis. Ca model, am pornit de la cele trei volume ale istoriei Transilvaniei apărute în 1980. Încercăm să găsim care au fost factorii care au determinat menţinerea secuilor în locurile de baştină, şi cum putem îmbogăţi istoria universală maghiară. Cât priveşte originile secuilor, vom îmbina cele trei teorii existente: cea a alipirii de poporul maghiar, cea de provenienţă din poporul maghiar şi cea de provenienţă hunică. Conform surselor existente, secuii au vorbit întotdeauna limba maghiară. Nu cred că toţi vor fi convinşi de ceea ce o să apară în carte, însă noi, autorii, suntem pregătiţi să ne susţinem punctele de vedere”, a mai spus Egyed Akos.

Şi alte autorităţi locale

Istoricul Novak Zoltan din Târgu Mureş a mărturisit că mai multe autorităţi locale s-au implicat în editarea cărţii. “Sperăm ca volumele (trei la număr) istoriei Ţinutului Secuiesc să fie date publicităţii până la finalul anului 2014. Cartea o să apară cu sprijinul mai multor autorităţi locale din Ţinutul Secuiesc. Practic vom edita o monografie vastă, care ne lipseşte de foarte mult timp. Anul acesta este destinat cercetării, anul viitor ne vom ocupa de redactare”, a completat Novak pentru szekelyhon. Novak a publicat mai multe cărţi despre Transilvania de după 1945, Regiunea Autonomă Maghiară, dar şi despre naşterea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş după 1968.

Semjen: “ţinutul Secuiesc este o realitate”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reiterat poziţia Guvernului de la Budapesta faţă de Ţinutul Secuiesc. “Este important ca aceia care trăiesc în Ţinutul Secuiesc să ştie că atunci când ei sunt vânaţi pe pământ natal pentru că îşi apără simbolurile, pe Parlamentul ungar este arborat steagul secuiesc. Naţiunea maghiară are trei componente: cea din ţara natală, cea din Bazinul Carpatic şi cea din diaspora. Toţi împreună formează o singură naţiune. De aceea toate aceste trei componente ale naţiunii trebuie să simtă că Guvernul ungar îi susţine”, a declarat Semjen la Radio Kossuth. “Unitatea secuilor este o premisă culturală şi istorică indiferent de cum au încercat s-o ciopârţească Trianonul politic şi actuala regionalizare administrativă. Oricât ar încerca s-o ciopârţească, Ţinutul Secuiesc este o realitate. Pentru păstrarea identităţii noastre este important ca majoritatea maghiară să rămână într-un bloc compact. În acest sens ar fi benefică şi o regiune Partium formată din Satu-Mare, Bihor şi Sălaj”, a adăugat preşedintele KDNP.

Drept de vot

”Guvernul ungar susţine Ţinutul Secuiesc până în pânzele albe şi asigură tot sprijinul secuilor, ca, în cadrul libertăţii lor şi a drepturilor cetăţeneşti, cei care doresc să trăiască împreună, să poată fi împreună şi să nu fie incluşi cu forţa într-o mare regiune administrativă românească, unde majoritatea ar deveni minoritate şi nu ar avea dreptul să îşi valorifice identitatea. Maghiarii şi secuii nu au cerut niciodată altceva decât ce exista deja în Uniunea Europeană. Singura unealtă împotriva asimilării forţate este acordarea cetăţeniei, împreună cu paşaportul şi dreptul de vot. În acest sens, Guvernul ungar a trimis în diaspora 50 de consuli şi 50 de mentori în cadrul programului Korosi Csoma Sandor care să întărească identitatea maghiarimii”, a încheiat Semjen.

×