x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva anului 2010, în România şi în lume

Retrospectiva anului 2010, în România şi în lume

28 Dec 2010   •   11:02
Retrospectiva anului 2010, în România şi în lume
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Cu speranţa că 2011 va fi un an mult mai bun, să ne reamintim cele mai importante evenimente interne şi internaţionale din 2010:

IANUARIE - Dacian Cioloş a fost ales comisar european pentru Agricultură

1 ianuarie  - Spania preia de la Suedia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

1 ianuarie - Oraşele Essen (înpreună cu Regiunea Ruhr) din Germania, Pécs din Ungaria şi Istanbul din Turcia au devenit Capitală Europeană a Culturii.

11 ianuarie - Candidatul social democrat Ivo Josipović a fost ales în funcţia de preşedinte al Croaţiei.

15 ianuarie - Parlamentul European a audiat candidaţii pentru posturile de comisari europeni, propuşi de către statele membre pentru a forma Colegiul Comisarilor. A fost audiat Dacian Cioloş pentru postul de comisar european pentru Agricultură. Acesta a fost confirmat, după audieri, drept comisar european pentru Agricultură.

23 ianuarie - Daniela Popa, ce a fost votată de Parlament pentru un mandat în Consiliul CSA, a anunţat, în cadrul Consiliul Naţional al PC, că demisionează din funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni.

FEBRUARIE - Victor Ponta a fost ales preşedintele Partidului Social Democrat

7 februarie - În urma alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Viktor Ianukovici devine noul preşedinte cu 35,32% din voturile exprimate.

20 februarie - Victor Ponta este ales preşedinte al Partidului Social Democrat, la Congresul Extraordinar al partidului.

20 februarie - Filmul Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Şerban a primit Ursul de Argint şi distincţia „Alfred Bauer” la gala Festivalului de Film de la Berlin.

27 februarie - Un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter a avut loc în Chile. Acesta a avut 60 de replici, dintre care 6 au avut peste 6 grade pe scara Richter.

MARTIE - Dublu atentat cu bombă la Moscova: 40 de oameni au murit

3 martie - Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat prevenitv, pentru 29 de zile, de Tribunalul Argeş, sub acuzaţiile de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals.

3 martie - Fostul preşedinte Ion Iliescu a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani.

6 martie - Crin Antonescu obţine al doilea mandat pentru şefia PNL, după ce a câştigat împotriva unicului său adversar, Ludovic Orban.

23 martie - CSAT a aprobat achiziţionarea a 24 de avioane F16 la mâna a doua, urmând ca propunerea să fie trimisă la Parlament pentru dezbatere.

29 martie - La Moscova un dublu atentat cu bombă a ucis 40 de persoane în 2 staţii de metrou, una din ele fiind situată la 500 metri de Kremlin.

30 martie - Vizita în România a directorului general FMI, Dominique Strauss-Kahn.

30 martie - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a decis să emită mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele senatorului Cătălin Voicu. Senatorul a făcut contestaţie, dar Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins-o.

30 martie - Directorul SRTv, Alexandru Sassu, dar şi intreg Consiliul de Administratie al SRTv, au fost demisi de Parlament, cu 195 de voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 3 abţineri.

APRILIE - Accident aviatic la Smolensk: Preşedintele Poloniei şi-a pierdut viaţa

1 aprilie - Şoferii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) au fost în grevă spontană pentru că au eşuat negocierile salariale cu directorul regiei. Sute de angajaţi RATB au protestat la autobaza Titan, nemulţumiţi de nivelul salarilor. Cetăţenii au fost bulversaţi pentru că nu au cu ce să meargă la serviciu. Ultima greva a angajaţilor de la RATB a avut loc acum 12 ani.

8 aprilie - Judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA pentru fapte de corupţie în dosarul în care este cercetat senatorul Cătălin Voicu.

10 aprilie - Accidentul aviatic de la Smolensk din 2010: Preşedintele Poloniei, soţia acestuia, guvernatorul Băncii Naţionale Poloneze, oficiali şi oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

12 aprilie - Guvernul a aprobat luni proiectul Legii educaţiei. Premierul Emil Boc a declarat la începutul şedinţei că legea educaţiei trebuie să fie adoptată de Parlament până la finele lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare începând cu acest an.

14 aprilie - Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Astfel încât ANI nu mai poate să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, să ceară confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea şi nici nu mai poate sesiza parchetul, în cazul unor neconcordanţe în declaraţii.

14 aprilie - Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, formând un nor de cenuşă care a cuprins întregul continent european.

17 aprilie - La ora 5:00 ora Romaniei, norul de cenuşă format în urma erupţiei vulcanului Eyjafjallajökull a intrat pe teritoriul României. Cursele aeriene care au ca punct de pornire şi destinaţie aeroporturile din Baia Mare, Suceava ,Cluj-Napoca şi Târgu Mureş au fost anulate.

25 aprilie - Al doilea tur al alegerilor parlamentare în Ungaria, câştigate de partidul de centru dreapta condus de Viktor Orban.

25 aprilie - Heinz Fischer a fost reales în funcţia de preşedinte al Austriei.

MAI - Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, iar a pensiilor cu 15%

1 mai - 31 octombrie - Expoziţia Universală 2010 de la Shanghai, China. Pavilionul României este construit în formă de măr.

2 mai - Eurogroup şi Fondul Monetar Internaţional au aprobat acordarea unui ajutor de 110 miliarde de euro Greciei. Este cel mai mare pachet de asistenţă financiară acordat până acum. În schimb, guvernul Papandreou s-a angajat să reducă cheltuielile bugetare cu încă 30 de miliarde de euro.

6 mai - Alegeri parlamentare în Marea Britanie.

11 mai - În urma Alegerilor legislative din Regatul Unit, Gordon Brown demisionează din funcţia de premier, fiind înlocuit de David Cameron.

13 mai - Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

29 mai - Finala concursului Eurovision din Norvegia. Concursul a fost câştigat de Germania cu 246 puncte. România se clasează pe locul III.

IUNIE - Tăierea pensiilor cu 15%, declarată neconstituţională

21 iunie - Elaborarea documentului CSAT ce menţionează presa printre pericolele la adresa securităţii naţionale.

24 iunie - Judecătorii Curţii Constituţionale au discutat despre legile austerităţii care prevăd tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi tăierea pensiilor cu 15%. Judecătorii au decis că două articole din fiecare lege sunt în dezacord cu Constituţia şi au trimis legile înapoi în Palament pentru ca acele articole să fie corectate şi conforme cu Constituţia. Judecătorii au decis că este necostituţională tăierea pensiilor cu 15%.

11 iunie - 11 iulie - Organizarea Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud, câştigat de Spania.

15 iunie - Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament, prin urmare Guvernul Boc merge mai departe cu masurile de austeritate. Asta însemnă implicit că legea privind diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% a fost adoptată. In favoarea motiunii PSD s-au adunat 228 de voturi "pentru" si 197 "impotriva", astfel ca au lipsit doar opt voturi pentru caderea Executivului. Mii de sindicalişti s-au adunat la Palatul Parlamentului, unde era dezbătută moţiunea de cenzură.

15 iunie - Eurodeputatul Laszlo Tokes (PPE/UDMR) a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, în locul eurodeputatului ungar Pal Schmitt, devenit recent preşedinte al legislativului de la Budapesta.

30 iunie - Christian Wulff a fost ales de către Adunarea Federală în funcţia de preşedinte al Germaniei pentru următorii 5 ani.

IULIE - Salariile bugetarilor au scăzut cu 25%

1 iulie - TVA -ul a crescut cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%. Premierul a spus că Executivul a ales ”cea mai bună soluţie” în acest moment din punct de vedere al ”implicaţiilor economice” şi pentru ca România să poată primi de la FMI următoarea tranşă de împrumut.

1 Iulie şi salariile bugetarilor au scăzut cu 25%.

1 iulie - Belgia preia de la Spania preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

5 iulie - Unsprezece persoane au murit, într-un accident aviatic la Aerodromul din Tuzla, iar pentru trei răniţi a fost trimis un elicopter SMURD pentru a fi transportaţi la spital în Bucureşti, a declarat Marian Brenciu, coordonator ambulanţă Constanţa. Un avion AN2 cu 14 pasageri s-a prăbuşit pe aerodromul din Tuzla.

5 iulie - Bronisław Komorowski a fost ales în funcţia de preşedinte al Poloniei cu 53,01% faţă de contracandidatul său, Jarosław Kaczyński care a strâns 46,99%.

20 iulie - Comisia Europeană constată, în raportul dat publicităţii, că România nu demonstrează suficient angajament politic în sprijinirea procesului de reformă. Raportul Comisiei Europene (CE) privind justiţia din România indică "deficienţe importante" în eforturile Bucureştiului de a realiza progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit în momentul aderării ţării noastre.

22 iulie - Guvernul a adoptat, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind unele măsuri privind accelerarea proceselor în instanţă. "Proiectul va aduce beneficii Justiţiei şi justiţiabililor", a declarat prim-ministrul Emil Boc. El a mai menţionat că viitoarea lege va scurta durata proceselor şi va reduce costurile Justiţiei.

AUGUST - Şase bebeluşi au murit  în urma unei explozii la Maternitatea Giuleşti

16 august - În urma unei explozii la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, au murit 6 bebeluşi iar alţi cinci copii erau în stare gravă.

16 august - Rusia a reţinut un diplomat român de rang înalt pe motiv că ar fi fost prins în timp ce încerca să obţină informaţii militare. FSB declara că "ofiterul roman Gabriel Greсu, care lucreaza sub pretextul misiunii diplomatice romane la Moscova, a fost retinut, luni, in timp ce incerca sa obtina informatii secrete militare de la un cetatean rus".

16 august - Biroul Permanent Naţional al PSD a decis ca, timp de şase luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, să nu mai aibă poziţii publice contrare partidului şi, dacă nu va respecta această decizie, va fi exclus din PSD

19 august - Acţiunile de expulzare a romilor începute de autorităţile franceze au generat discuţii aprinse atât la nivel naţional, cât şi european, politica guvernamentală privind imigranţii a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, şi implementarea acesteia fiind atent monitorizate de instituţiilor Uniunii Europene.

19 august - După circa 7 ani şi jumătate de ocupaţie, ultima unitate combatantă a forţelor militare ale Statelor Unite ale Americii a fost retrasă din Irak, în Kuwait.

SEPTEMBRIE - Arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu

2 septembrie – Are loc o remaniere a Guvernului Boc. Valeriu Tabără (deputat PDL) la Ministerul Agriculturii, în locul lui Mihail Dumitru, Gheorghe Ialomiţeanu (deputat PDL) la Finanţe, în locul lui Sebastian Vlădescu, Ion Ariton (senator PDL) la Ministerul Economiei, în locul lui Adriean Videanu, Anca Boagiu la Ministerul Transporturilor, în locul lui Radu Berceanu, Ioan Botiş (deputat PDL) la Ministerul Muncii, în locul lui Mihai Şeitan şi Valerian Vreme (deputat PDL) la Ministerul Comunicaţiilor, în locul lui Gabriel Sandu.

9 septembrie – Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurori, în dosarul fugii din tara a lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor condamnat în dosarl FNI. O zi mai tarziu Tribunalul a hotarat arestarea pe 29 de zile. Pe 16 septembrie a fost eliberat.

20 septembrie - Votul pe proiectul de lege a pensiilor a avut loc în absenţa opoziţiei social-democrato-liberale, ai cărei membri au părăsit sala în momentul în care amendamentele propuse de ei au fost respinse în serie. În prezenţa unui număr de aproximativ 80 de deputaţi ai coaliţiei de guvernământ, votul a avut loc rezultând un scor fabulos: circa 180 de voturi „pentru”, exact de cât era nevoie pentru ca legea organică să treacă.

27 septembrie - Vasile Blaga a demisionat de la Ministerul de Interne, dupa ce cu o zi inainte Traian Basescu a criticat dur Politia si Jandarmeria, sustinand ca protestul politistilor din 24 septembrie a subminat autoritatea statului si a dat semnalul ca tocmai oamenii legii nu respecta legea.

OCTOMBRIE - Minerii din Chile,  prinşi la 700 de metri sub pământ în mina San Jose, au fost scoşi la suprafaţă

12 octombrie – Vizita cancelarului german Angela Merkel in Romania.

13 octombrie - 33 de mineri din apropiere de Copiapó, Chile, prinşi la 700 de metri sub pământ în urma unui accident minier în Mina San Jose au fost aduşi la suprafaţă după ce au stat 69 de zile în subteran.

16 octombrie - Bucureştiul a găzduit întâlnirea regională europeană a Comisiei Trilaterale. România este a patra ţară din Europa Centrală şi de Est (după Ungaria în 2001, Cehia în 2002 şi Polonia în 2004) în care influenta organizaţie a ales să vină pentru reuniunea anuală europeană.

22 octombrie - Staţia Spaţială Internaţională a depăşit recordul pentru cea mai lungă şedere umană continuă în spaţiu, ea fiind locuită continuu din 2 noiembrie 2000 (3641 zile).

27 octombrie - Motiunea de cenzură "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" nu a trecut, in Parlament. In favoarea motiunii au votat 218 parlamentari si a existat si o abtinere. Pentru a trece, motiunea avea nevoie de 235 de voturi.

NOIEMBRIE - WikiLeaks publică o colecţie de peste 250.000 de documente diplomatice americane

3 noiembrie - Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis că asumarea răspunderii de către Guvernul Boc asupra Legii Educaţiei nu este constituţională. Astfel, Curtea a decis că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Executiv, deoarece Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.

8 noiembrie - S-a derulat la Bucureşti Summit-ul Dunării care a reunit 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, printre participanţi s-a aflat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

11-12 noiembrie - Summitul G-20 are loc la Seul, Coreea de Sud. Coreea de Sud devine prima naţiune ne-membră G8 care găzduieşte o întâlnire a ţărilor membre G-20

19 noiembrie - Procurorii au realizat un flagrant pentru prinderea omului de afaceri gălăţean Catalin Chelu. Două maşini au fost oprite în trafic în zona Piaţa Victoriei din Capitală. Cei doi bărbaţi - Chelu şi un prieten - au fost conduşi la o secţie de poliţie, iar maşinile în care se aflau au fost percheziţionate. În maşină s-au găsit bani şi actele a două case, care se presupune că ar fi reprezentat mita pentru secretarul de stat din cadrul MAI, Dan Fătuloiu.

23 noiembrie - Coreea de Nord a bombardat Insula Yeonpyeong, acest lucru determinând un răspuns militar al Coreei de Sud.

24 noiembrie - Guvernul a aprobat legea salarizării unitare în sectorul public pentru anul 2011.

26 noiembrie - Deputaţii din Duma rusă au recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn.

28 noiembrie - WikiLeaks publică o colecţie de peste 250.000 de documente diplomatice americane dintre care 100.000 sunt clasificate ca "secrete" sau "confidenţiale".

29 noiembrie - Uniunea Europeană şi FMI au convenit să acorde Irlandei un împrumut de urgenţă de 85 miliarde de euro care are ca scop soluţionarea crizei bancare din Irlanda.

DECEMBRIE - A fost anunţată reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru viitoarele mame

2 decembrie - NASA anunţă descoperirea unei bacterii care supravieţuieşte în arsenic.

6 decembrie - Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat premierul Emil Boc, după şedinţa Executivului

7 decembrie - Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor.

8 decembrie - Firmele vor avea posibilitatea ca, începând cu anul viitor, să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic, depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a anunţat premierul Emil Boc, în urma unei şedinţe de Guvern

10 decembrie - Preşedintele comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a aşezat diploma şi medalia premiului Nobel pentru Pace pe scaunul gol al laureatului, disidentul chinez Liu Xiaobo, aflat în închisoare în China.

13 decembrie - Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost suspendat pentru şase luni din PSD, decizia fiind luată de Biroul Permanent Naţional, cu majoritate de voturi.

Sursa: Agenţia de presă Rador


×