Evaziunea fiscală din domeniul industriei alimentare a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce tot mai multe indicii confirmau implicarea şi protejarea grupărilor criminale de către politicieni controversaţi, procurori şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe. Ieri dimineaţă, procurorii anticorupţie au organizat una dintre cele mai mari operaţiuni împotriva evazioniştilor, luând la puricat 160 de locaţii din Bucureşti, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi şi Arad. Paguba adusă statului român doar în acest dosar se ridică la suma de 50 milioane euro. Printre cei suspectaţi că au protejat evazioniştii se află procuroarea Angela Eugenia Nicolae de la Parchetul General, senatorul PSD Niculae Bădălău, dar şi angajaţii Fiscului.
Senatorul de Giurgiu, Niculae Bădălău s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat în acest caz. Acesta a precizat că nu ştie nimic despre acuzaţiile care i se aduc, mai mult ar fi nevinovat. Mai mult, în cazul în care i se va cere ridicarea imunităţii, Bădălău a spus că, îşi va da demisia din Senatul României.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a dat acordul pentru a percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a Angelei Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea de perchezitie şi arestare a procuroarei Nicolae a fost înaintată de Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, condusă de Mariana Alexandru, fosta mână dreaptă a lui Papici. Potrivit declaraţiei de avere, procurorul Angela Nicolae deţine un apartament în Bucureşti şi o vilă în comuna Crevedia Mare, din Giurgiu, pe care ar fi moştenit-o de la bunici. La capitolul maşini, mai are doar un Volkswagen AZZ, după ce în 2011 a vândut un autoturism BMW. Un aspect interesant îl reprezintă vânzarea unui teren extravilan în comuna Naiu pentru doar 900 lei.
Procurorul General al României, Tiberiu Niţu s-a declarat mâhnit şi pus într-o situaţie neplăcută, după ce a aflat că un subaltern de-al său a fost implicat într-o reţea de evazionişti.
Modul de operare
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat într-un comunicat că, “persoanele suspectate coordonau o reţea infracţională ce viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist”, în care erau folosite firme fantomă, cu ajutorul cărora se “ţepuia” bugetul de stat. “Pentru eludarea sistemului de taxe şi impozite, impus de legislaţia financiara a statului român, reprezentanţii societăţilor menţionate recurgeau la “reglarea” balanţei de TVA sub forma corelării valorii achiziţiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăţi comerciale cu un comportament de tip “fantomă”, controlate prin interpuşi, susţine DNA.
Afacere controversată
Numele senatorului Niculae Bădălău apare în tot felul de afaceri controversate. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat în 2009, că a sesizat DIICOT deoarece îl suspecta de spălare de bani şI fals în declaraţii. În anul 2006, Bădălău a cumpărat un teren de 130 de hectare de la o firmă pe care o deţinuse înainte pentru suma de 12 mii de euro. Apoi, acelaşi teren a fost vândut cu 3 milioane euro, unui dezvoltator imobiliar.