x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tânără cu scleroză, lăsată fără pensie pentru că a scris o carte

Tânără cu scleroză, lăsată fără pensie pentru că a scris o carte

23 Oct 2017   •   08:55
Tânără cu scleroză, lăsată fără pensie pentru că a scris o carte
Sursa foto: Facebook

Laura Florescu, o tânără din Suceava, care suferă de scleroză multiplă, acuză Direcţia Generală de Asistenţă Socială că i-a tăiat pensia de invalid după ce, în 2015, a publicat un volum de poezii pentru care a încasat suma de 230 de lei. Potrivit acesteia, Comisia de Sănătate din cadrul Direcţiei a luat decizia considerând că banii au fost încasaţi ilicit, dat fiind că persoanele cu pensie de invaliditate nu au dreptul de a munci, deci realiza venituri.

Laura Florescu a descris situaţia sa pe o reţea de socializare, săptămâna trecută, cazul intrând, inclusiv, în atenţia unui deputat, care a cerut explicaţii Ministerului Muncii, reclamând lipsa de echitate a măsurii. Ministerul Muncii spune, însă, că pensia tinerei va fi tăiată doar pe durata unei luni, în confor­mitate cu prevederile legale. „Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei”, a scris tânăra pe Facebook. „Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu i s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap. Pastilele mele, care nu sunt date de stat, costă 7.000 de euro pe lună. Sunt din programul naţional spon­sorizat de spital. Dacă nu ar fi fost programul, noi nu am fi vorbit până acum. Statul nu a avut niciodată grijă de mine”, a scris Laura Florescu. Cazul acesteia a intrat în atenţia deputatului USR Tudor Pop, care a anunţat că va cere explicaţii Ministrului Muncii şi Ministerului Sănătăţii, vorbind chiar şi de perspectiva schim­bării legii. „Voi analiza alături de colegii mei din Comisiile de Sănătate şi Muncă opor­tunitatea modificării legii, astfel încât şi persoanele pensionate pe caz de boală să poată presta diferite activităţi profesionale, permiţând astfel un venit cumulat”, a declarat deputatul. Ministerul Muncii a investigat cazul vineri, anunţând că va pronunţa, în cursul zilei de luni, o decizie. Într-un comunicat, Ministerul Muncii precizează că pensia de invaliditate a tinerei va fi suspendată doar pentru o lună, pensia de handicap nefiind afectată.

„În acest din urmă caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie să obţii venituri, scrie în lege. Legea prevede şi pierdere temporară a capaci­tăţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadreaza în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invalidi­tate”, se arată în comunicat.

 

Tânăra mai spune că deşi boala i s-a agravat în ultimii ani, având acum cinci pareze, Comisia de Sănătate i-a schimbat gradul de handicap de la categoria II (grav) la categoria III (mediu), ceea ce este o imposibilitate medicală, dat fiind că afecţiunea ei este degenerativă.

×
Subiecte în articol: Laura Florescu scleroză multiplă