Secretara Primăriei Nana a ajuns la spital. Tudoriţa Nicolae spune că s-a îmbolnăvit din cauza stresului anchetei declanşate de Comisia parlamentară şi a ajuns să se interneze în urmă cu o lună. Secretara primăriei a fost audiată de comisie în data de 21 ianuarie. Atunci ea a spus că Adrian Rădulescu, consilierul preşedintelui Băsescu, a fost cel care a înregistrat “Ferma Preşedintelui” în Registrul Agricol al Primăriei Nana.
Până la acel moment, câţiva localnici din Nana spuneau că Rădulescu a fost văzut de mai multe ori prin comună căutând terenuri pentru familia Băsescu. Consilierul prezidenţial şi Traian Băsescu au susţinut la unison că Rădulescu doar a oferit sfaturi în calitate de expert în agricultură, iar acţiunile sale nu pot fi încadrate drept trafic de influenţă.
Rădulescu, intermediarul lui Băsescu
Declaraţiile secretarei l-au plasat pe Rădulescu în calitatea de intermediar direct al familiei Băsescu. Tudoriţa Nicolae a declarat că a aflat despre implicarea lui Rădulescu ulterior înregistrării terenului în Registrul Agricol. Lucrătorul agricol al Primăriei Nana, Marian Dobre, a susţinut că documentele necesare înscrierii terenului Ioanei Băsescu la Registrul Agricol au fost aduse de consilierul prezidenţial “într-o după-amiază, vinerea, după ora 2. În octombrie”. Rădulescu a refuzat să se prezinte la comisie pentru audieri.
Un alt motiv de stres pentru Tudoriţa Nicolae este raportul Corpului de Control al Guvernului, care s-a transformat într-un dosar penal. Fiica acesteia, Simona-Alina Preda, cu funcţia de referent în cadrul primăriei, a fost cea care a vândut 277,91 de hectare italienilor de la Berfige SRL. Preda a semnat acest contract în baza unor împuterniciri date de către proprietarii terenurilor respective. Această descoperire vine să întărească ipoteza că familia secretarei Primăriei Nana a avut un rol important în conturarea Fermei Preşedintelui.
Berfige SRL, o “fantomă” misterioasă
Firma de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul din comuna Nana este un mister pentru instituţiile statului. În baza de date a Registrului Comerţului figurează ca fiind în funcţiune. Iar la Ministerul de Finanţe figurează cu un profit de peste 186.000 de lei în 2012. Însă pe site-ul ANAF, aceeaşi companie figurează ca fiind inactivă de peste un an şi jumătate.
Firma a fost înfiinţată în 2009 de Mara Bertola, cu cetăţenie italiană, şi are ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare. Data ultimului înscris în Registru este 18 decembrie 2012, iar la menţiunea “stare firmă” figurează ca fiind în funcţiune.
Totuşi, ANAF arată că firma este un plătitor inactiv de TVA din 12 iunie 2012 şi a fost radiată din baza de date a Agenţiei din august acelaşi an. Dacă din punct de vedere fiscal firma era inactivă în 2012, din punct de vedere economic a avut rezultate concrete. Potrivit datelor depuse la Ministerul de Finanţe, firma a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 300.000 de lei şi un profit de 186.000 de lei. Berfige avea în acelaşi an datorii de peste 3,6 milioane de lei. Firma nu a avut de-a lungul timpului niciun angajat, aşa că performanţa sa de a comasa atâtea parcele de teren devine şi mai notabilă. ANAF a declanşat o inspecţie fiscală pentru a lămuri toate aceste aspecte, iar rezultatele vor fi trimise Comisiei Nana.
Nici un reprezentat al Berfige SRL nu a putut fi contactat pentru a da explicaţii. Investigaţiile noastre au descoperit cuplul Bertola la un domiciliu în Monaco, la adresa Avenuee Crovetto nr. 9. Tot la acea adresă, surprinzător, îl găsim şi pe canadianul Boszormeny Zoltan, fostul patron al Luxten, unde administrator a fost tocmai cuscrul preşedintelui Băsescu, omniprezentul Bebe Ionescu.
Familia Bertola a mai desfăşurat activităţi de caterig printr-un SRL în Timişoara, având ca reprezentat juridic pe avocatul Aurel Ţuică. În urmă cu câteva luni, acesta ne-a răspuns scurt că “sunt sute de italieni care au afaceri prin Timişoara”.
Denunţ penal împotriva lui Băsescu pentru şantaj
173 de parlamentari s-au solidarizat cu senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea şi au semnat un denunţ penal împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză de şantaj. Denunţul penal a fost depus ieri la procurorul general al României. În denunţ, şeful statului este acuzat că, invitat la emisiunea “Jocuri de putere”, difuzată duminică de Realitatea TV, a şantajat-o pe Gabriela Vrânceanu Firea, membră a Comisiei de anchetă Nana. “Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsescă într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a afirmat Băsescu în emisiune. “Afirmaţia făcută în referire directă la activitatea de primar a soţului dnei senator, constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuţiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale numitului Băsescu Traian şi ale familiei acestuia”, se arată în denunţul penal. Semnatarii arată că prin această afirmaţie “ne aflăm în prezenţa săvârşirii infracţiunii de şantaj consumată prin aceea că ameninţarea proferată public ca mijloc de insuflare a unei temeri şi realizare a unei constrângeri morale serveşte la determinarea împiedicării acţiunilor dnei senator în folosul autorului exprimărilor în sensul art. 207 C.pen ce defineşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. Denunţul nostru este motivat şi de împrejurarea că prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directă libertăţii de exprimare şi actiune a parlamentarilor astfel cum este garantată de imunităţile constituţionale”. De asemenea, semnatarii amintesc că Traian Băsescu nu se bucură de imunitate în ceea ce priveşte viaţa şi afacerile sale private şi au cerut cercetarea şi trimiterea în judecată a şefului statului. Printre semnatarii denunţului penal se numără Victor Ponta, Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Nicolae Bănicioiu, Eugen Nicolicea, Valeriu Zgonea, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Viorel Hrebenciuc, Titus Corlăţean şi Radu Stroe. Pe listă nu se regăsesc liderul UNPR, Gabriel Oprea, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ambii parlamentari. Surse din UNPR citate de Agerpres au declarat că Oprea nu a făcut niciodată vreo plângere penală împotriva cuiva, nici ca persoană, nici ca om politic. La rândul său, Kelemen Hunor a anunţat marţi că nu există o decizie a grupurilor Uniunii de a semna plângerea penală împotriva lui Băsescu, dar fiecare parlamentar poate face acest lucru dacă aşa va considera. (G.A.)