x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSM vrea pact de “coabitare” cu Parlamentul României

CSM vrea pact de “coabitare” cu Parlamentul României

de Ion Alexandru    |    11 Mar 2020   •   18:50
CSM vrea pact de “coabitare” cu Parlamentul României

Camera Deputaților a primit din partea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii un document, denumit “Ghid de bune practici privid relația sistemuui judiciar cu puterea legsilativă”, care prevede o serie de reguli pentru parlamentari, judecători și procurori. Demersul vizează un climat de neagresiune între puterea legislativă și cea judecătorească, propunerea urmând a fi analizată în comisiile de specialitate.

 

CSM propune, astfel, ca, în orice discurs cu privire la activitatea celeilalte puteri, a instituțiilor sau persoanelor care fac parte din acestea, să se realizeze “prezentarea elementelor de fapt verificate şi verificabile, cu indicarea elementelor doveditoare”. Judecătorii și procurorii pot avea convingeri politice, dar pe care și le pot exercita doar prin vot la alegeri, însă sunt obligeți ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice”.

Un alt punct al “Ghidului”: CSM propune ca reprezentanții puterii legislative să se abțină de la declarații care pot aduce atingere independenței justiției sau care pot pune presiune asupra unor judecători și procurori sau care tind “să impună soluționarea unor cauze într-un anumit sens”. Dar reprezentanții puterii legislative “pot critica practica neunitară și erorile grave din activitatea sistemului judiciar“. Mai departe, magistrații și parlamentarii, “în luările de poziții, scrise sau orale, sunt obligați să respecte valorile protejate prin legile care stabilesc situații privind restrângerea libertății de exprimare. (…) Declarațiile făcute de reprezentanții celor două puteri trebuie să respecte drepturile și libertatile cetățenilor, în special dreptul la propria imagine, la reputație și la viața intimă”.

 

CSM cere o colaborare loială, care presupune “consultarea Consiliului, dar și a asociaților de magistrați, proiectelor de act normativ la Parlament, în toate situațiile în care nu există avizul Consiliului sau conținutul actului normativ a fost modificat după transmiterea avizului”, propunându-se ca Parlamentul să trimită spre consultare CSM-ului toate proiectele de acte normative din domeniul justiției.

 

 

 

 

×