x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curăţenia de primăvară în Guvernul Grindeanu. Cine sunt noii miniştri

Curăţenia de primăvară în Guvernul Grindeanu. Cine sunt noii miniştri

de Marius Gîrlașiu    |    23 Feb 2017   •   10:43
Curăţenia de primăvară în Guvernul Grindeanu. Cine sunt noii miniştri
Sursa foto: DIANA OROS

La nici două luni de la preluarea guvernării, echipa condusă de Sorin Grindeanu trece printr-o primă remaniere - o mutare survenită ca urmare a celor două demisii, dar şi menită să cosmetizeze imaginea Executivului PSD-ALDE, grav avariată în urma protestelor anticorupţie din ultima lună. Fost judecător al Curţii Constituţionale, “tehnocratul” Tudorel Toader a fost propus pentru Ministerul Justiţiei, în timp ce foştii miniştri Rovana Plumb şi Mihai Tudose vor reveni la Palatul Victoria.

 

Decizia luată ieri în interiorul coaliţiei de guvernare a fost validată în unanimitate în şedinţa CEx-ului PSD la care a participat inclusiv premierul Sorin Grindeanu. Cea mai importantă mutare gândită de Liviu Dragnea o reprezintă numirea unui “tehnocrat” la Ministerul Justiţiei, în ideea de a descuraja tensiunea existentă şi protestele antiguvernamentale. Cel ales să fie urmaşul lui Florin Iordache în fruntea Justiţiei este fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ieşene. Toader a fost nouă ani judecător la CCR, fiind numit în 2006 cu sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu, premierul şi liderul PNL de la acea vreme. Doctor în ştiinţe juridice specializat în drept penal, Toader şi-a început cariera în magistratură ca procuror la procuratura locală din Panciu, jud. Vrancea (1986-1990), şi apoi ca avocat în cadrul Baroului Iaşi (1991-2006). În 2012, Tudorel Toader s-a numărat printre cei trei judecători ai Curţii care au cerut validarea referendumului pentru suspendarea lui Traian Băsescu, el fiind audiat la Parchetul General trei ani mai târziu, în dosarul eratei de la referendum. Celebra erată a fost contestată de unii dintre membrii CCR, printre care şi Tudorel Toader, care au susţinut că nu au fost consultaţi la trimiterea documentului. Ulterior, plenul Curţii a decis că erata a fost legală, referendumul fiind invalidat. În 2009, jurnaliştii din Iaşi l-au fotografiat pe judecătorul CCR venind la o petrecere organizată de ziua fostului deputat PNL Relu Fenechiu. În 2012, Tudorel Toader a coordonat teza de doctorat a Alinei Gorghiu, susţinută la Iaşi, cu teza "Infracţiuni contra drepturilor electorale". Toader este şi membru CNATDCU şi a făcut parte din comisia care i-a acordat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, titlul de doctor în drept. În octombrie anul trecut, presa din Iaşi a scris că rectorul Tudorel Toader a făcut parte dintr-o comisie care i-a aprobat soţiei sale o bursă postodoctorală în valoare totală de 30.000 de euro, bani plătiţi din fonduri europene. DNA a aflat întâmplător de această afacere, pe vremea când îl ancheta pe rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, însă rectorul Tudorel Toader a negat orice implicare în acest scandal.

 

Posturi şi pentru oamenii lui Ponta

 

Tot ieri, PSD a efectuat primele permutări la nivelul Cabinetului Grindeanu. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a fost mutat la IMM-uri, pe postul lăsat liber în urma demisiei fostului ministru Florin Jianu, în vreme ce la Economie, locul vacantat va fi preluat de Mihai Tudose, fost titular al portofoliului în Guvernul Victor Ponta. Tudose şi-a obţinut doctoratul în 2007 la Academia de Informaţii a SRI, sub îndrumarea fostului vicepremier Gabriel Oprea, iar numele său a fost inclus luna trecută pe o listă scurtă cu “acoperiţii” din PSD publicată de fostul deputat Cristian Rizea. Acuzat de plagiat, Tudose a cerut benevol retragerea titlului de doctor în martie anul trecut. O altă schimbare la nivelul Executivului este înlocuirea Mihaelei Toader, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, cu fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, considerată o apropiată a fostului premier Victor Ponta. Plumb a condus interimar partidul după retragerea lui Ponta în vara lui 2015, iar de numele său se leagă şi scandalul autoturismului de lux înmatriculat în Bulgaria pentru a “fenta” legea care prevede plata timbrului de mediu, act normativ promovat chiar de Rovana Plumb în perioada în care era ministru al Mediului.

 

EXPLICAŢIE FOTO:

 

Posturile oferite oamenilor apropiaţi de Victor Ponta reprezintă un semnal de pace transmis de Liviu Dragnea după ultimele atacuri lansate în spaţiul public de fostul premier.

 

CITAT: Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE

 

Rămân la convingerea mea că un Guvern politic trebuie să aibă în exclusivitate miniştri politici. Soluţia pe care a propus-o PSD mi se pare o bună rezolvare a problemei, având în vedere şi tensiunile care au dominat spaţiul public, criza politică pe care am traversat-o.

 

CASETĂ:

 

Victor Ponta continua atacul la Liviu Dragnea

 

Revenirea Rovanei Plumb şi a lui Mihai Tudose la masa Executivului nu i-a închis gura fostului premier Victor Ponta. Deşi susţine că nu vrea să-i ia locul lui Liviu Dragnea în fruntea partidului, fostul lider PSD şi-a continuat şi ieri atacurile, îndemnându-l pe premierul Sorin Grindeanu să se desprindă de sub tutela şefului Dragnea. “Acum văd Guvernul Grindeanu cum are deja patru piloţi! Lângă premier trage de manşă cu toată puterea şi preşedintele Iohannis, trage vizibil şi preşedintele PSD Liviu Dragnea (care nu doar că a anunţat la început membrii Cabinetului, dar îi şi coordonează direct şi prezintă public toate lucrurile pozitive - cele negative le lasă pentru bieţii miniştri), există din ce în ce mai vizibil şi a patra mână pe manşă - cea a Sistemului care transmite prin vocea procurorului general sau a procurorului şef DNA ce ordonanţe sau legi trebuie să adopte sau să nu adopte Guvernul”, a scris Ponta pe Facebook.

 

 

CITAT: Liviu Dragnea, preşedinte PSD

 

Am considerat că experienţa pe care domnul rector o are în acest domeniu, de aproape 10 ani la Curtea Constituţională, de membru în Comisia de la Veneţia şi rector al Universităţii din Iaşi, îndeplinea ce aveam ca şi criterii în a alege un titular la Justiţie

Sorin Grindeanu, premierul României

Lucrurile sunt clare. În primul rând, am discutat despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV. De asemenea, pe ceea ce înseamnă transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală

×