Curtea Constituţională a României va anunţa astăzi decizia în cazul sesizării făcute de Avocatul Poporului cu privire la Legea 90/2001, act normativ care le interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Legea care datează din epoca Ion Iliescu - Adrian Năstase a fost girată chiar de actualul preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, la acea vreme preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD.
Liderul PSD Liviu Dragnea va afla astăzi dacă interdicţia pusă persoanelor condamnate de a ocupa funcţii în Guvern este sau nu constituţională, excepţia de neconstituţionalitate fiind ridicată la începutul anului de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Fostul premier ţărănist a sesizat CCR în legătură cu în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001, care prevede că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”. Sintagma “nu au suferit condamnări penale” este, practic, cea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcţia de premier după victoria PSD în alegerile parlamentare. În aprilie 2016, liderul PSD a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani în dosarul Referendumul, însă recent a contestat decizia Instanţei supreme, iar cauza va fi soluţionată de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ. “Eu aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcţie de premier. Dar am ţinut cont de două lucuri: de afirmaţiile repetate ale preşedintelui şi de legile în vigoare. Nu vreau să încep un mandat prin forţarea legii“, a explicat Dragnea în decembrie 2016, în ziua în care a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru.
CCR, pauză de aprofundare
Acum două săptămâni, Curtea Constituţională a amânat decizia în cazul Legii 90/2001, cei nouă judecători constituţionali nereuşind să ajungă la un consens. ”N-am reuşit să ajungem la o soluţie. Simţim nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe. Aprofundarea este pentru a da o soluţie bună. Decât să dăm o soluţie greşită sau pripită, mai bine riscăm critica şi vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluţie bună”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, după şedinţa CCR din 7 martie. Un consilier juridic al Avocatului Poporului a susţinut, atunci, că articolul 2 din Legea 90/2001 ar trebui revizuit şi a cerut Curţii admiterea excepţiei de neconstituţionalitate. Reprezentantul Avocatului Poporului a reclamat o lipsă de coerenţă legislativă în ceea ce priveşte echilibrul puterilor în stat şi faptul că nu există un cadru legislativ unitar, fiind necesară o concordanţă în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor publice. El a dat ca exemplu Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care nu le interzice condamnaţilor să fie parlamentari, dacă judecătorul nu a specificat în decizia definitivă că persoana respectivă nu poate ocupa funcţii publice. În schimb, procurorul de şedinţă a explicat că trebuie să existe un standard minim comun pentru ocuparea unei funcţii publice şi a dat exemplul altor categorii de profesii din domeniul public, precum medici, dentişti, primari, unde cei condamnaţi definitiv pentru anumite infracţiuni în legătură cu serviciul nu îşi mai pot exercita profesia.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD, 21 decembrie 2016: O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat dreptul să cer funcţia de premier pentru mine. Deocamdată!
Citește pe Antena3.roUn șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții
Dorneanu îşi judecă trecutul
Decizia de azi îl pune într-o situaţie cel puţin ciudată pe Valer Dorneanu, cel care conduce Curtea Constituţională din iulie 2016 după expirarea mandatului lui Augustin Zegrean. Fost deputat PSD, Dorneanu a semnat şi votat în urmă cu mai bine de 16 ani Legea 90/2001 pe care azi va fi nevoit să o tranşeze alături de ceilalţi judecători ai CCR. La acea vreme, Dorneanu era preşedintele Camerei Deputaţilor şi deputat PSD de Iaşi aflat la primul mandat. Astfel, votul lui Valer Dorneanu ar putea cântări decisiv în situaţia în care ceilalţi opt magistraţi ai Curţii vor ajunge la egalitate în privinţa unei decizii de neconstituţionalitate referitoare la legea anti-Dragnea.
Decizia celor nouă judecători ai Curţii Constituţionale ar putea arunca în aer scena politică de la Bucureşti. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă din decembrie 2016 că nu va accepta un condamnat în fotoliul de prim-ministru.