x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fostul ministru, criticat pentru ce a făcut. Noul ministru, criticat pentru ce vrea să facă

Fostul ministru, criticat pentru ce a făcut. Noul ministru, criticat pentru ce vrea să facă

de Ion Alexandru    |    27 Mar 2020   •   09:30
Fostul ministru, criticat pentru ce a făcut. Noul ministru, criticat pentru ce vrea să facă

Demisia lui Victor Costache din fruntea Ministerului Sănătății este analizată, diferit, de liderii partidelor politice. Însă, într-un punct, aceste opinii se întâlnesc, în sensul că Victor Costache nu ar fi trebuit să ocupe funcția de membru al Guvernului. Dacă social-democrații sunt mai subtili în această argumentație, liderul UDMR, Kelemen Hunnor, spune clar: “Costache nu avea ce să caute la Guvern”. În schimb, liderul USR, Dan Barna, vrea explicații concrete din partea premierului cu privire la această măsură, iar Alianța USR-PLUS îl critică pe noul ministru, deja, Nelu Tătaru.

 

Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a comentat decizia lui Victor Costache de a-și da demisia de la Ministerul Sănătății, spunând că dacă nu și-ar fi dat demisia, ar fi fost demis de premierul Ludovic Orban pentru modul defectuos în care a gestionat criza legată de coronavirus până acum. „Nu s-au luat măsuri la timp, au tratat cu superficialitate aceste lucruri. Nu s-a făcut testarea pacienților care se internează în spital. Probabil că presiunea a fost prea mare. Și-a dat seama că nu poate gestiona lucrurile și acesta a fost motivul pentru care a demisionat”, a spus Bodog.

 

Barna: Premierul trebuie să dea explicații

 

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că prim-ministrul Ludovic Orban este dator să ofere o explicaţie pentru motivul schimbării din funcţie a ministrului Sănătăţii. "Premierul s-a ferit să spună clar, cu subiect şi predicat, de ce a fost schimbat ministrul Sănătăţii. E dator românilor cu această explicaţie. Trebuia să plece Victor Costache? Răspunsul este evident dacă ne uităm la dezastrul de la Suceava, la lipsa de teste şi a materialului de protecţie pentru personalul medical. Toate aceste fapte nu dispar odată cu demisia unui ministru şi vor trebui lămurite mai devreme sau mai târziu. Îi urez succes lui Nelu Tătaru în noua sa funcţie", spune Barna. De altfel, la scurt timp după această declarație, Alianța USR-PLUS a pus toate tunurile pe succesorul lui Costache. Aceasta consideră că măsura testării tuturor bucureştenilor în acest moment este populistă. “Această declaraţie, întărită şi de Nelu Tătaru, secretar de stat şi noua propunere de ministru al Sănătăţii, este o ofensă adusă oricărei raţiuni medicale şi nu o strategie destinată controlului epidemiei. În România, din cauza acestei frenezii a măsurilor negândite, COVID-19 tinde să devină din ce în ce mai mult o infecţie nosocomială. Specialiştii USR-PLUS susţin că testarea în masă în condiţiile distanţării sociale extinse este un nonsens. Măsurile de izolare tocmai de aceea au fost impuse - să scădem transmiterea virusului de la om la om. Nu avem în acest moment nici capacitatea logistică şi nici organizarea necesare implementării măsurii în timp util. Bunul-simţ epidemiologic ne îndeamnă să testăm periodic, zilnic chiar, câte un mic eşantion de cadre medicale din fiecare spital, pe lângă contactele involuntare ale pacienţilor diagnosticaţi prea târziu. Peste 15% dintre persoanele depistate pozitiv în România sunt cadre medicale”, potrivit USR-PLUS.

 

Hunor: “Este doctor bun, dar administrator slab”

 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este și mai tranșant. Acesta susine că Victor Costache nici nu ar fi trebuit să fie ministrul Sănătății, declară Kelemen Hunor: „Nu înțeleg ce a avut în cap când a acceptat funcția și când a fugit”. “În primul Guvern Orban, a acceptat mai puțini bani pentru minister decât avea în 2019, ceea ce arăta că nu înțelegea nevoile sistemului, necesitatea momentului din punct de vedere bugetar. Apoi s-a ocupat mai mult cum să treacă anumite servicii către zona privată, ceea ce a fost o greșeală. Să fugi de la minister înseamnă că nu vrei să fii acolo când lucrurile se vor complica și mai mult. Demisia a fost o greșeală, pentru că, atunci când ai acceptat să fii ministru, se pune întrebarea de ce ai acceptat? Este iresponsabil să accepți funcția, iar după aceea să fugi de responsabilitate. Dacă ai acceptat, trebuia să duci lupta până la capăt. Nu înțeleg ce a avut în cap când a acceptat funcția și când a fugit”, a spus Kelemen. Acesta a adăugat că declarațiile lui Costache privind testarea tuturor locuitorilor din București au fost proaste și un pretext pentru a pleca din fruntea Ministerului Sănătății. “Victor Costache este un doctor bun, dar un administrator extrem de slab”, a conchis liderul UDMR.

 

 

 

 

 

 

×