x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul și Parlamentul dau vina unul pe celălalt pentru stabilirea alegerilor locale în 27 septembrie

Guvernul și Parlamentul dau vina unul pe celălalt pentru stabilirea alegerilor locale în 27 septembrie

de Ion Alexandru    |    13 Aug 2020   •   10:26
Guvernul și Parlamentul dau vina unul pe celălalt pentru stabilirea alegerilor locale în 27 septembrie
Sursa foto: Lucian Alecu

Schimb de replici acide, în plenul Parlamentului, între premierul Ludovic Orban și reprezentanții PSD, dar și ai partenerilor din USR. Șeful Guvernului a prezentat Legislativului datele cu porivire la măsurile de siguranță pentru organizarea alegerilor locale, la finalul lunii viitoare, dar și cu privire la începerea noului an școlar, pe 14 septembrie. Orban susține că Parlamentul a stabilit ca data alegerilor să fie pe 27 septembrie, prin lege. Social-democrații îi atrag atenția că data de 27 septembrie figurează, ca propunere, în proiectul de lege al Guvernului, care a fost modificat de Parlament. Deși ziua scrutinului este stabilită de câteva săptămâni, premierul a precizat că abia acum MAI, AEP și Ministerul Sănătății lucrează la regulile ce vor fi implementate. 

 

Conform lui Ludovic Orban, data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord, în urma consultărilor dintre liderii politici și a fost votată de Parlament. În replică, PSD susșine că data a fosty trecută chiar în proiectul de lege transmis de Executiv către Legislativ. “După ce a fost hotărâtă data de către parlament, Guvernul a făcut demersurile pentru organizarea în bune condiții a alegerilor locale”, a mai afirmat premierul, pentru ca, ulterior, să recunoască faptul că abia în acest moment Ministerul Sănătății, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne dezbat setul de reguli care să fie impuse pe parcursul campaniei electorale, dar și în ziua votării.

Orban face apel la candidați “să fie un exemplu pentru comunitate”. “Cu siguranță va fi instituită măsura portului măștii. În ziua votului, toți reprezentanții birourilor de votare vor avea câte cinci măști și gândim reguli de distanțare fizică, dacă vor fi mai mulți alegători la coadă” , a adăugat Orban. Potrivit acestuia, “când vom avea proiectul cu regulile, îl vom trimite către toți liderii politici, Putem organiza alegeri fără să creștem riscul de transmitere a virusului”.

 

Liberalii, acuzați că pun în pericol sănătatea alegătorilor

Optimismul liderului PNL nu este, însă, îmbrățișat de social-democrați, care îl acuză pe Ludovic Orban că vrea alegeri cu orice preț. Marcel Ciolacu l-a parafrazat pe Klaus Iohannis, întrebându-l pe premier dacă nu cumva, după alegeri, vom avea înmormântări. Cu toate acestea, PSD susține că nu se teme de alegeri. Argumentele primului ministru nu i-au convins nici pe reprezentanții ALDE sau Pro România.

Însă, o replică usturătoare pentru Guvern a venit din partea aliaților de la USR. Deputatul Cătălin Drulă a precizat că asistăm la un “haos, la incertitudine și nu există niciun plan coerent”.

„Guvernul PNL a insistat să rămână pe logica electorală, cu ochii pe sondaje, cu măsuri tardive, cu probleme sistemice agravate și toate problemele au fost privite doar ca un cartof fierbinte în campanie electorală. Toate problemele sistemice ale României se văd acum, când spitalele nu fac față și nu pot trata pacienții. Părinții sunt frustrați când văd că nu funcționează școlile.  Guvernul promite, din nou, platforme online, după ce ani de zile au promis tot felul de platforme. Vă mirați că oamenii nu mai respectă regulile de distanțare, regulile sanitare? Ar trebui să vă mire că încă le mai respectă! Oamenii nu văd decât haos și nu mai au încredere, noroc că mai există mulți oameni responsabili în această țară. Știți și voi lucrurile astea pentru că vi le spun oamenii când vă întâlniți cu ei în stradă”, a conchis Cătălin Drulă.

 

 

×