x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inspecţia Judiciară "i-a uitat" pe Băsescu, Ponta şi pe Monica Macovei

Inspecţia Judiciară "i-a uitat" pe Băsescu, Ponta şi pe Monica Macovei

de Dan Constantin    |    20 Noi 2014   •   11:56
Inspecţia Judiciară "i-a uitat" pe Băsescu, Ponta şi pe Monica Macovei

Şedinţa plenului CSM a avut în analiză un raport al Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar. Conform unui comunicat anterior, Inspecţia Judiciară urma să prezinte întru-un SINGUR RAPORT UNITAR punctele de vedere referitoare la afirmaţiile în spaţiul public ale senatorului Varujan Vosganian, premierului Victor Ponta , preşedintelui Traian Băsescu şi Monica Macovei.

Surprinzător, Inspecţia Judiciară nu a respectat conţinutul hotărârii CSM  din 9 octombrie (nr 10190, publicată abia în 3 noiembrie) şi a trimis un punct de vedere parţial, referitor doar la Vosganian.

Includerea în raportul de investigare a Inspecţiei Judiciare a premierului şi preşedintelui a fost făcută la cererea judecătorului Horaţiu Dumbravă, în şedinţa plenului din octombrie, fiind adoptată cu majoritate de voturi. Băsescu a lansat imediat un atac furibund, fără precedent la adresa judecătorului Dumbravă. Referirea la Monica Macovei a plecat de la sesizarea procurorului general în aceeaşi şedinţă de plen a CSM. Scurtarea listei investigaţiilor de către Inspecţia Judiciară, prin omiterea premierului şi preşedintelui, a fost sesizată de judecătorul Dumbravă, care a cerut explicaţii.

Preşedintele CSM a căutat să motiveze încălcarea de către Inspecţia Judiciară a cererii de a prezenta un raport unitar, prin complexitatea investigaţiei.
Un vicepreşedinte al CSM a comentat ironic, cu vocea baritonală, mai personalizată decât amprentele ' adică unele sunt mai uşoare, altele mai grele, hai să fim serioşi''.

S-a trecut în mare grabă şi cu toată jena de rigoare la următorul punct al ordinii de zi.

Telefon de la Inspecţia Judiciară

Cu puţine minute înainte de ora 14:00, am fost sunat de doamna Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. Domnia sa a ţinut să precizeze că nici domnul Băsescu, nici doamna Macovei nu au fost uitaţi de Inspecţia Judiciară. Ni s-a explicat că traseul investigaţiei asupra declaraţiilor politicienilor a fost diferit. Declaraţiile lui Vosganian vizau judecători şi au fost analizate de secţia respectivă a IJ pe când declaraţiile celelalte vizau activitatea procurorilor. Ca atare, urmează ca săptămâna viitoare să fie înaintat plenului CSM şi raportul privind afirmaţiile la adresa procurorilor exprimate de Victor Ponta, Traian Băsescu şi Monica Macovei.



×