În 2 octombrie, Victoria Nuland a participat la forumul strategic USA - Europa Centrală la care a avut o alocuțione (keynote) care a stârnit un val de discuții aprinse în Romania și Ungaria.
Nuland a criticat derapajele de la democrație, naționalismul, atacurile împotriva presei, punerea la zid a societății civile, duplicitatea în politica energetică, corupția apărată de Parlament, toate acestea desfășurându-se sub umbrela liniștitoare a articolului 5 asigurată de NATO.
Imediat ,discursul a fost receptat de presa băsistă ca un atac la Victor Ponta, care a dat promt replica, apreciind că vizată este Ungaria și primul ei ministru, Viktor Orban.
Necazul băsiștilor este că Orban tocmai urma să fie primit de Băsescu la Cotroceni, gazda fiind obligată să spună că Nuland s-a referit la România și Victor Ponta. Băsescu s-a pus în situația chelului care își pune mâna în cap, ''doamna obosită'' tocmai ce se referise la acțiuni proprii ale regimului băsist de sugrumare a democrației.
Scandalul politic de la București dar și de la Budapesta a fost declanșat de declarația doamnei Nuland în prezența ministrului de externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak. Forumul strategic SUA - Europa Centrală a avut loc după Sesiunea Generală a ONU, reuniune la care Victoria Nuland a avut o discutie consistentă cu Victor Ponta. Reproșurile, dacă erau, puteau fi făcute în acea întâlnire recentă de la New York.
Biografia lui Lajcak are repere interesante. Membru al Partidului Comunist, a intrat în Ministerul de Externe al Cehoslovaciei în 1988 după un doctorat la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova. La acest institut erau trimiși la specializare cadrele de viitor pentru diplomatie din tarile aflate sub controlul URSS si, implicit a serviciilor secrete sovietice.
În 1991 îl aflăm la post la ambasada Cehoslovaciei și apoi a Slovaciei la Moscova. Este recuperat la educatia atlantista la Institutul Marschall pentru Securitate de la Garmisch Partenchirchen, Germania, dupa care este ambasador la Belgrad, intre2001-2005. A participat la negocierile UE cu Ucraina si Moldova, cunoaste problema transnistreana si este considerat capabil sa ocupe inalte functii in organismele ONU sau ale UE.
Miroslav Lajcak a vizitat România impreuna cu premierul social democrat slovac Robert Fico si are o pozitie intransigenta fata de actiunile iredentiste ale Ungariei. Guvernul Fico a avut o exprimare reținută față de sancțiunile împotriva Rusiei. Slovacia ajută însă Ucraina prin livrarea de gaz, fiind prima țară care a inversat sensul de distribuție al combustibilului primit de la Gazprom.
Cuvântarea Victoriei Nuland a stat doar o zi pe prima pagină a site-ului Departamentului de Stat.