Pe 15 noiembrie 2010, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, conform metodologiei aprobate prin Ordinul MECTS nr. 5385/2010. În urma concursului, postul de director al BCU a fost obţinut de Mireille Rădoi, membră a PDL.
Schimbarea directorului BCU a stârnit imediat reacţii din partea asociaţiilor bibliotecarilor care arată că Ministerul Educaţiei a schimbat metodologia de concurs, pentru a se potrivi perfect cu profilul unei membre PDL. Mireille Rădoi, noul director al BCU, susţine că nu a fost favorizată în nici un fel, chiar dacă a fost modificată metodologia, şi că simpla participare la şedinţele PDL nu o face membru activ al partidului aflat la guvernare.
Pe de altă parte, fostul director al bibliotecii, Mircea Regneală, spune că a fost invitat de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la o întâlnire, unde nu i s-a spus nimic despre eliberarea sa din funcţie, iar a doua zi a primit înştiinţarea oficială, fără să i se dea vreo explicaţie. "Nu am fost scos la pensie şi nici nu s-ar fi putut face aşa ceva, pentru că eu sunt şi profesor la facultate. Domnul ministru ar fi putut să mă anunţe şi pe mine cu o zi înainte, când am fost chemat la minister, dar nu mi-a spus nimic şi nici nu am primit explicaţii cu privire la eliberarea mea din funcţie, iar metodologia de concurs a fost elaborată astfel încât să o favorizeze pe doamna Rădoi", spune fostul director, Mircea Răgneală.
Deşi vechea metodologie de concurs prevedea că pot candida numai bibliotecarii cu studii de specialitate în domeniu şi minimum trei ani experienţă, articolul 2, lit. b al noii metodologii de concurs prevede că persoanele care îşi depun candidatura trebuie să fi urmat "cursuri de specialitate în domeniu şi/sau lucrări ştiinţifice în domeniul managementului informaţiei".
În prima parte a enunţului se recunoaşte implicit existenţa unui domeniu specific bibliotecilor, însă necesitatea de a deţine o specializare în biblioteconomie nu este considerată obligatorie, publicarea unor lucrări în domeniul foarte larg al "managementului informaţiei", care, "întâmplător" este una din specializările noii directoare a BCU, fiind considerată suficientă.
Mai mult, condiţia prevăzută în art. 2, lit. j, solicită "cel puţin trei ani vechime în activităţi direct legate de lucrul cu publicaţii: biblioteci, edituri etc." Astfel "lucrul direct cu publicaţiile" într-o editură a fost considerat de autorii metodologiei o condiţie suficientă pentru ocuparea funcţiei de director general al celei mai mari biblioteci universitare din România.
Bibliotecarii mai acuză Ministerul Educaţiei şi că metodologia de concurs a fost elaborată fără consultarea specialiştilor în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării, a asociaţiilor de bibliotecari, a catedrelor de specialitate din cadrul universităţilor care organizează specializări în domeniu.
"Lipsa de consideraţie arătată profesiei de bibliotecar se regăseşte şi în modul de alcătuire a comisiei de concurs. În mod firesc, persoanele desemnate să evalueze candidaţii ar trebui să deţină competenţe în domeniul biblioteconomiei şi nu în cel al «managementului informaţiei». Scopul autorilor metodologiei a fost de a facilita câştigarea concursului de ocupare a funcţiei de director general adjunct la BCU Bucureşti de către doamna Mirelle Rădoi, membru activ al PD-L, o persoană care nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă şi care nu are studii de specialitate (este absolventă a Academiei Naţionale de Informaţii)", se arată într-o scrisoare de protest semnată de Robert Coravu, director general adjunct al BCU, Doina Stănescu, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României (ABBNR), Doina Popa, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), şi Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR).
"În primul rând, metodologia a fost publicată în Monitorul Oficial cu 30 de zile înainte şi dacă cineva ar fi dorit să conteste, ar fi făcut-o înainte. Nu a fost croită pentru mine metodologia", susţine Mireille Rădoi, care mai spune că BCU nu este o bibliotecă oarecare şi chiar merită un management eficient şi dinamic.
Pe de altă parte, Mireille Rădoi are un CV impresionant. Bibliotecarii o acuză că "face dovada unui apetit deosebit pentru ocuparea unor funcţii în sistemul bugetar", deşi nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă şi nu are studii de specialitate, în schimb a fost, între altele, membru al Asociaţiei Române de Luptă Antiterorism, din 2003, şi profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, membru în consiliul de administraţie al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică. În 1996, Mireille Rădoi a absolvit, şefă de promoţie, Academia Naţională de Informaţii (ANI), din cadrul SRI.
A devenit, în 2002, lector universitar pe disciplinele Comunicare politică, Instituţii Euroatlantice (ANI), apoi director general al Grupului Editorial Tritonic, în 2004, profesor doctor universitar, expert în securitate.
În 2007, Mireille Rădoi se afla pe lista candidaţilor PLD la europarlamentare, iar în iulie 2008 era propusă de PDL să facă parte din Comisia de Apărare a cabinetului alternativ al democrat-liberalilor. A devenit lector universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), director de cabinet şi consilieră personală a ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, consilieră pe probleme de securitate a ministrului Apărării, Mihai Stănişoară. În 2009 a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Poştei Române, iar în 2010, directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CERT-RO) din cadrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, fiind şi consilier local la Primăria Sectorului 4.
"Eu nu sunt membru activ în PDL, iar asta se poate verifica. Toată activitatea mea constă în a participa la şedinţele de consiliu de la sectorul patru, unde pur şi simplu te implici în viaţa cetăţii. Pentru mine este o provocare personală să reuşesc să conduc o instituţie de anvergura aceasta şi să o repoziţionez", mai spune Mireille Rădoi, care susţine că a venit la conducerea BCU cu "dorinţa de a reda strălucirea acestui giuvaier al vieţii culturale bucureştene".
Asociaţiile bibliotecarilor sunt intrigate şi de faptul că noua directoare a Bibliotecii Centrale Universitare a primit punctaj maxim la concursul pe care ei îl contestă, acuzând ministerul de "nerespectarea unor principii etice şi, mai grav, chiar a unor prevederi din metodologia de concurs". "Toate aceste nereguli se adaugă modului lipsit de eleganţă în care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, l-a înlăturat din funcţia de director general al BCU Bucureşti pe prof. Mircea Regneală, o persoană care a lucrat 32 de ani în această bibliotecă, dintre care ultimii 20 de ani în calitate de director adjunct şi apoi de director general", mai arată asociaţiile bibliotecarilor în scrisoarea de protest. Fostul director a fost înştiinţat în legătură cu eliberarea sa din funcţie începând cu 11 octombrie, printr-un fax transmis pe data de 15 octombrie.