x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege de abilitarea unui Guvern interimar de a emite OUG-uri

Proiect de lege de abilitarea unui Guvern interimar de a emite OUG-uri

de Ion Alexandru    |    05 Mar 2020   •   11:13
Proiect de lege de abilitarea unui Guvern interimar de a emite OUG-uri

Senatorul Șerban Nicolae  a depus în Parlament un proiect de lege care introduce posibilitatea ca guvernele interimare să emită, doar în anumite condiții, ordonanțe simple și ordonanțe de urgență. În expunerea de motiv se arată că, în cazul dizolvării Parlamentului, de exemplu, un guvern poate funcționa interimar și pentru o perioadă mai mare de șase luni, timp în care pot apărea situații de o gravitate deosebită și ar fi absurd să nu poate emite ordonanțe pentru a rezolva situațiile excepționale. Propunerea legislativă apare în contextul depistării în România a mai multor bolnavi de coronavirus și în contextul în care liberalii aflați interimar la guvernare depun eforturi pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

În prezent, legea prevede că, „în cazul încetării mandatului sau în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege”.

Proiectul de lege depus în Parlament de Șerban Nicolae elimină interdicția emiterii de ordonanțe de către un guvern interimar. Astfel, se introduce un paragraf în care un guvern interimar poate emite OUG numai în domenii care nu fac obiectul legilor organice și doar pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; pentru desfăşurarea instrucţiei penale; pentru prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav; în caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării; în caz de mobilizare sau de război sau în cazul în care preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale.

 

 

×