x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD a lansat „Cartea neagră a Guvernului PNL, în criza COVID”

PSD a lansat „Cartea neagră a Guvernului PNL, în criza COVID”

de Ion Alexandru    |    10 Aug 2020   •   10:45
PSD a lansat „Cartea neagră a Guvernului PNL, în criza COVID”
Sursa foto: Lucian Alecu

Social-democrații au lansat, ieri, un document intitulat „Cartea neagră a Guvernului PNL în criza COVID”, în care sunt trecute în revistă toate deciziile greșite și erorile Executivului condus de Ludovic Orban, din prima zi în care a fost reinstalat la Palatul Victoria și pe toată perioadă stărilor de urgență și de alertă. Documentul a fost prezentat de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, în condițiile în care PSD ar trebui ca, până la finalul acestei săptămâni, să depună în Parlament textul moțiunii de cenzură. Cazanciuc a precizat că rezultatele slabei guvernări liberale nu mai pot fi acoperite în condițiile în care România se îndreaptă ușor, dar sigur, spre un val de infectări ieșit de sub control.

 

„Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală” este mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, pe 27 februarie, a doua zi după apariția primului caz de COVID-19 în România, citat în „Cartea neagră a Guvernului PNL, în criza COVID”, lansată de PSD. Liderul interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat, ieri, că de la acel moment și până în prezent, zeci de mii de români s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, iar numărul celor care și-au pierdut viața nu a încetat să crească, ajungând la circa două mii de persoane. „România este, în prezent, prima țară din Europa de Est ca număr de decese și se află, în ultimele săptămâni, pe primele locuri la nivelul îmbolnăvirilor”, a susținut acesta.

În documentul citat se arată că actuala criză COVID-19 nu este ușor de gestionat. „Este o situație nouă, cu care nu ne-am întâlnit până acum, însă pentru care se cere responsabilitate și o guvernare eficientă. Din păcate, PNL a gestionat actuala criză din rațiuni pur politice, și ale căror deciziile întârziate, neprofesioniste și insuficient fundamentate au ajuns să coste populația mai mult decât ar fi trebuit. Imaginea premierului Ludovic Orban la petrecerea de la Palatul Victoria în plină criză medicală, întâlnirile de partid organizate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, la Iași, petrecerea organizată cu numeroși invitați de către europarlamentarul Rareș Bogdan, numirile controversate în funcții ale unor persoane care nu au nicio legătură cu lumea medicală făcute de ministru Sănătății, Nelu Tătăru, sunt doar câteva dintre gafele care au condus la o pierdere a încrederii în acțiunile Guvernului și recomandările acestuia cu privire la gestionarea crizei sanitare”, afirmă social-democrații.

 

Populația și-a pierdut încrederea în capacitatea Executivului

„Cartea neagră” scoate în evidență slaba capacitate guvernamentală, lipsa de expertiză și managementul deficitar al unui partid care a făcut din România oaia neagră a Europei. „Situația din România s-a agravat și a ajuns la cote alarmante pe măsură ce populația și-a pierdut încrederea în capacitatea actualului Guvern de a gestiona criza provocată de COVID-19. Profesionalismul unor oameni din sistemul medical și deschiderea către dialog, în special din partea lui Raed Arafat, pe care liberalii voiau să îl schimbe din funcție înainte de această criză, au permis inițial României să limiteze numărul de victime. Din nefericire, rezultatele slabei guvernări nu mai pot fi acoperite, în condițiile în care țara noastră se îndreaptă ușor, dar sigur, spre un val de infectări ieșit de sub control”, a mai declarat Robert Cazanciuc.

Iar lucrurile nu se opresc aici. În document există pasaje întregi cu privire la inexistența măsurilor pentru sprijinirea economiei și pentru păstrarea locurilor de muncă. „România se îndatorează excesiv, iar creșterile de pensii și alocații promise nu se mai fac. Totodată, Guvernul aruncă cu bani spre clientela politică și creșterea aparatului administrativ cu rude, în timp ce DNA scoate la iveală numeroase cazuri de corupție privind modul în care sume impresionate din banii românilor au fost cheltuite ilegal pe achiziții la suprapreț”, a conchis președintele interimar al Senatului.

 

Robert Cazanciuc: „Doar deschiderea către dialog, în special din partea lui Raed Arafat, pe care liberalii voiau să îl schimbe din funcție, a permis, inițial, României să limiteze numărul de victime”

×