x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua „Z” pentru Guvernul Cîțu. Trece la vot sau rămâne Orban

Ziua „Z” pentru Guvernul Cîțu. Trece la vot sau rămâne Orban

de Ion Alexandru    |    12 Mar 2020   •   07:57
Ziua „Z” pentru Guvernul Cîțu. Trece la vot sau rămâne Orban

Florin Cîțu și miniștrii propuși de acesta să formeze noul Executiv dau, în această după-amiază, testul votului de învestitură în fața Parlamentului. Deși Birourile Permanente i-au solicitat să înlocuiască miniștrii care au primit aviz negativ în comisii, premierul desemnat nu a dat curs cererii. 
Iar modul în care parlamentarii, în special cei ai PSD, vor acționa, astăzi, depinde foarte mult de o nouă decizie a Curții Constituționale referitoare la Ordonanța de Urgență prin care Guvernul Orban a modificat legea electorală cu o zi înainte de a fi demis. Dacă CCR stabilește că un guvern nu poate modifica legislația electorală cu șase luni înainte de alegeri, atunci Cabinetul Cîțu are toate șansele să intre, începând cu această seară, în „pâine”. Dacă nu, există un plan de rezervă post-Cîțu: Guvernul Orban 2.

Curtea Constituțională este așteptată ca, în cursul zilei de azi, să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului Orban, referitoare la modificarea legii privind alegerea membrilor Camerei Deputaților
și Senatului, la sesizarea Avocatului Poporului. Această Ordonanță reduce termenul de la 90, la 50 de zile înaintea scrutinului la care Executivul poate, legal, să anunțe data alegerilor parlamentare, dar care introduce și posibilitatea votului pe listele suplimentare, chiar dacă alegătorul nu se află în ziua alegerilor pe raza circumscripției de domiciliu.
Practic, această decizie a CCR este crucială și de ea depinde, spun surse politice, soarta votului de învestitură din această după-amiază, pe care Parlamentul este așteptat să îl dea Cabinetului condus de Florin Cîțu. Specialiștii în drept constituțional afirmă că decizia CCR nu poate fi alta decât de admitere a neconstituționalității acestei Ordonanțe, atât pe fondul ei, cât și pe formă, ceea ce ar face imposibilă continuarea tezei alegerilor parlamentare anticipate, în sensul organizării lor înainte de luna august. Astfel încât, dacă decizia este pronunțată până la ora votului, atunci PSD va vota, așa cum a precizat public, în integralitatea parlamentarilor prezenți, împotriva învestirii Guvernului Cîțu. Dacă decizia nu vine până la momentul votului, este foarte probabil ca o parte dintre parlamentarii PSD să voteze pentru instalarea Cabinetului, iar Florin Cîțu va deveni premier cu acte.

Vot pozitiv, numai dacă se elimină riscul modificării legislației electorale
Surse politice arată că principala temere pe care o au atât PSD, cât și UDMR, ALDE și parlamentari din PMP și Pro România este că, imediat după instalarea Cabinetului Cîțu, să fie dată o nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației electorale, în vederea organizării alegerilor anticipate parlamentare odată cu cele locale. Pe de altă parte, mai există riscul, luat în calcul de PSD și de UDMR, al emiterii a unei alte OUG prin care Guvernul Cîțu să modifice și legea alegerilor locale, în sensul introducerii de două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Asta, în ciuda faptului că Guvernul Orban a fost demis, la începutul lunii februarie, prin moțiune de cenzură, exact pentru că și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe un astfel de proiect de lege. 

Concret, decizia CCR așteptată astăzi trebuie să lămurească, încă o dată, dacă legislația electorală poate fi modificată de Guvern, prin orice modalitate aflată la dispoziție, cu șase luni înainte de alegeri. În cazul în care Curtea spune că acest lucru este
neconstituțional, este eliminat și riscul ca un Guvern Cîțu învestit să reia tema Guvernului Orban. Situație în care, spun sursele politice, Executivul Cîțu va trece, astăzi, de votul Parlamentului.

 

Planul „B” – Cabinetul Ludovic „al II-lea”

Sursele citate susțin că nu doar PSD așteaptă decizia CCR pentru a vedea cum urmează să acționeze, de fapt, astăzi, la vot, ci și Palatul Cotroceni. Dacă lucrurile intră în logica existenței riscului emiterii celor două acte normative, este de așteptat ca Guvernul Cîțu să nu treacă de votul de învestitură, ceea ce conduce la organizarea, de către președintele României, a unei noi runde de consultări cu partidele politice parlamentare, în ideea conturării unei noi propuneri de prim-ministru.
Klaus Iohannis a anunțat deja faptul că nu va desemna niciun candidat la funcția de prim-ministru din partea PSD sau propus de PSD, iar ipoteza unui Guvern tehnocrat, luată în calcul până acum două săptămâni, nu ar mai fi nici ea de actualitate. Motivul oficial pe care l-ar putea invoca președintele ar fi acela că doar un guvern politic, puternic sprijinit în Parlament, va avea autoritatea și forța necesare să ia măsuri ferme în lupta pentru combaterea extinderii epidemiei de Coronavirus pe teritoriul național. În fapt, Iohannis își dorește un guvern PNL, care să organizeze atât alegerile locale, cât și cele parlamentare, la termen.
Pe de altă parte, PSD, care nici la precedenta rundă de consultări nu a venit cu o propunere de premier, nu va face acest lucru nici de această dată. PNL, în schimb, care nu a propus nici el un candidat de prim-ministru, Florin Cîțu fiind, oficial, scos din „joben” de Iohannis, va face, de această dată, o propunere. Anume, aceea pe care au stabilit-o, încă de anul trecut, în forul de conducere al partidului, respectiv președintele PNL Ludovic Orban. În acest sens, sursele politice citate susțin că planul de rezervă al Palatului Cotroceni este, în situația în care CCR nu va permite organizarea alegerilor anticipate parlamentare
odată cu cele locale și dacă Florin Cîțu nu va trece de votul Parlamentului, să-l propună candidat la funcția de prim-ministru pe Ludovic Orban. Iar parlamentarii, scoși, astfel, definitiv din logica anticipatelor, ar asigura învestirea Cabinetului „Ludovic al II-lea”.

 

×