x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: Bullying-ul a ajuns şi în grădiniţe

Alarmant: Bullying-ul a ajuns şi în grădiniţe

de Alice Petrescu    |    05 Apr 2017   •   13:50
Alarmant: Bullying-ul a ajuns şi în grădiniţe
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Ciprian Marica, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, s-a alăturat ieri campaniei anti-bullying  “Clubul Prieteniei”, lansată de Cartoon Network şi Asociaţia Telefonul Copilului. Scopul acţiunii este conştientizarea şi prevenirea fenomenului de bullying precum şi identificarea cazurilor de violenţă verbală şi fizică.

 

Violență verbală sau fizică, abuz emoțional, hărțuire și excludere. Sunt câteva tipuri de agresiune care fac parte dintr-un fenomen cu un nume mai puţin uzual – bullying – dar din ce în ce mai întâlnit în şcolile româneşti.   

Sportivul Ciprian Marica a mărturisit că s-a alăturat iniţiativei deoarece crede că lecţiile învăţate de-a lungul carierei sale de sportiv “pot fi de folos tuturor celor afectaţi de bullying”. Fotbalistul este, de altfel, şi protagonistul unui spot de promovare a campaniei care se adresează, în egală măsură, celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt observatori şi celor care sunt afectaţi de fenomenul de bullying.
Cătălina Surcel, reprezentantul Asociaţiei Telefonul Copilului, a ţinut să sublinieze că, în ultimii doi ani, a fost evidenţiat un fenomen îngrijorător, şi anume că bullying-ul a ajuns să se manifeste şi în grădiniţe.

“Pe perioada desfăşurării campaniei s-a evidenţiat un aspect extrem de important şi anume vârsta copiilor victime ale fenomenului bullying a fost reprezentată de un procentaj semnificativ al copiilor cu vârste sub 10 ani, respectiv 37,71%. O treime dintre aceste evenimente triste sunt provocate de personalul angajat al instituţiilor şi aici vorbesc deopotrivă de grădiniţele de stat şi de grădiniţele private, pentru că am primit astfel de cazuri şi dintr-o parte şi din cealaltă. Aceste cazuri s-au referit la bullying fizic 52,32% şi bulliyng verbal 47,68%”, a mai precizat reprezentanta asociaţiei.

Cei mai afectaţi de abuzul de tip bullying sunt băieţii cu vârste cuprinse între 9-12 ani (34%), precum şi fetele de 9-12 ani (23%). Forma de bullying cel mai des întâlnită este cea verbală – aproape 43%, urmată de cea fizică (38%).

În anul 2016, peste 1.500 de cazuri de bullying au fost înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor - 116 111, cu 25% mai mult decât în 2015. Victimele au sub 10 ani, iar incidentele sunt provocate de personalul care lucrează cu copiii.

×