x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prof.dr. Dafin Mureşanu: „TCC, debutul unei boli care durează toată viaţa”

Prof.dr. Dafin Mureşanu: „TCC, debutul unei boli care durează toată viaţa”

de Monica Cosac    |    13 Noi 2019   •   12:57
Prof.dr. Dafin Mureşanu: „TCC, debutul unei boli care durează toată viaţa”

În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale (TCC) este în creştere alarmantă, atrag atenţia neurologii, principala cauză fiind accidentele rutiere. Potrivit specialiştilor, 75% dintre persoanele decedate în astfel de cazuri au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastră, se înregistrează aproximativ 170.000 de cazuri noi de TCC, iar cunoscutul neurolog Dafin Mureşanu (foto) subliniază că, pentru mulţi dintre aceşti pacienţi, reprezintă „debutul unei boli care durează toată viaţa”.

 

Medicii spun că, în ultimul deceniu, traumatismele cranio-cerebrale (TCC), ca şi accidentele vascular-cerebrale (AVC), au înregistrat evoluţii îngrijorătoare în rândul populaţiei globului. Mai exact, rata mortalităţii cauzată de TCC la populaţia sub 35 de ani este de 3,5 ori mai mare în comparaţie cu cea provocată de cancer şi bolile de inimă împreună. În acelaşi timp, însă, majoritatea supravieţuitorilor unui TCC sunt tineri, însă specialiştii în domeniu au explicat că, de multe ori, victimele dezvoltă una sau mai multe complicaţii neurologice – precum: cefalee cronică, epilepsie, demenţă - sau complicaţii de ordin psihologic, cognitiv, comportamental şi social.

Pentru unii pacienţi, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viaţa. Mulţi dintre cei care au suferit un traumatism prezintă sechele, chiar şi cei cu traumatisme craniene uşoare. Tulburările cognitive (atenţie, memorie, limbaj, percepţie), afective şi comportamentale sunt cele mai frecvente şi importante cu care se confruntă, ele având un impact deosebit şi asupra familiei, dar şi a societăţii. Cele mai frecvente complicaţii psihiatrice sunt depresia, anxietatea generalizată, atacurile de panică, tulburările fobice, tulburarea de stres post-traumatic, dependenţă de diverse substanţe. Cefaleea este o complicaţie obişnuită a leziunii traumatice cerebrale, în special a celor uşoare. Aceste dureri de cap pot avea caracteristicile migrenei, ale tensiunii sau a altor tulburări de cefalee primare, dar sunt adesea mixte, nesistematizate şi pot fi dificil de gestionat. Durerile de cap pot apărea foarte des, dacă nu chiar zilnic, şi adesea cefaleea încetineşte recuperarea după un traumatism”, a explicat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

Aproximativ 300 de neurologi din 17 ţări au participat, zilele trecute, la cel de-al XV-lea Congres al SSNN, desfăşurat la Baku, Azerbaidjan, principala preocupare a specialiştilor fiind dezvoltarea de terapii inovative pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor.

 

434.000 de români sunt înregistraţi, în prezent, cu traumatisme cranio-cerebrale.

 

Potrivit ultimelor date, publicate în 2019, la nivel mondial se înregistrează 55 de milioane de traumatisme cranio-cerebrale (incluzând atât cazurile noi, cât şi pe cele vechi) şi peste 27 de milioane de traumatisme ale măduvei spinării.

Costuri: 3.500 de euro/pacient

Costurile cu îngrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vieții acestuia, pot ajunge şi la 4 milioane de dolari. În Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu TCC sever sunt de peste 18.000 euro, iar pentru un pacient cu un TCC mai puţin grav se cheltuie, în medie, circa 9.000 de euro. În România, costul mediu pentru un astfel de pacient este de aproximativ 3.500 de euro.

 

×