x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Computerul bate televizorul

Computerul bate televizorul

de Iohanna Onaca Purdea    |    06 Feb 2006   •   00:00
Computerul bate televizorul
IN COMPETITIE
Utilizatorii romani de computer stau, in medie, 168 de minute pe zi in fata PC-ului, in timp ce persoanele care se uita la televizor aloca acestei activitati in jur de 152 de minute zilnic.

Calculatorul, la inceput un obiect scump, la care nu aveau acces decat oamenii cu bani sau firmele, a devenit acum o unealta indispensabila pentru munca a milioane de persoane. Computerul nu mai e un lux, a devenit o necesitate. Acest obiect a ajuns aproape de neinlocuit, fie ca lucram, ne jucam sau invatam cu ajutorul lui. Prin intermediul PC-ului si al internetului suntem in contact cu lumea si nu ne-am mai putea imagina realitatea fara aceasta conexiune. Pe scurt, calculatorul e mai mult decat un obiect, e poarta noastra catre lume, catre cunoastere.

CERCETARE. Potrivit sondajului CURS din decembrie 2005, 17% dintre respondenti (persoane in varsta de peste 18 ani) detineau un calculator in gospodarie, iar 14% aveau un calculator cu CD-rom sau DVD-rom. Potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), in Romania existau 2,5 milioane de computere in 2004. Estimarile ministerului pentru anul 2005 arata ca numarul acestora a crescut la 3 milioane de bucati. Astfel, la o populatie de 21,73 milioane de locuitori (potrivit Institutului National de Statistica), ponderea computerelor in 2005 este de 13,8%. Deci la 100 de locuitori revin aproape 14 calculatoare, dublu fata de 2003, cand numarul era de 7 PC-uri la 100 de persoane. Cu toate ca PC-urile se inmultesc vazand cu ochii, romanii stau mai prost fata de europeni. In 2003, media in UE era de 31 de computere la 100 de locuitori.

STATISTICI. PC-ul reprezinta un obiect dorit de foarte multi romani (17% din cei chestionati doresc sa isi cumpere un calculator in acest an), surclasand chiar si telefonul mobil in topul obiectelor dorite de conationalii nostri (15%). Potrivit sondajului, ponderea femeilor care detin un computer (18%) este mai mare decat cea a barbatilor cu PC (15%). Dintre tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani, 24% au computer, in timp ce numai 4% din numarul persoanelor de peste 56 de ani detin un calculator. Bucurestenii poseda PC-uri in proportie de 24%, locuitorii din Transilvania au calculatoare intr-o pondere de 20%, in timp ce numai 14% dintre romanii din estul si sudul tarii au acasa un computer. Datele cercetarii CURS arata ca 23% din locuitorii de la oras si-au cumparat calculator si numai 8% din cei de la sate au un PC. 30% dintre persoanele cu studii superioare au un PC acasa, releva studiul.

LAPTOP. Sondajul CURS arata ca numai 5% din cei chestionati au laptop acasa. Cei mai multi detinatori de PC portabil au intre 18 si 30 de ani (9%), comparativ cu persoanele cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (6%). Bucurestenii detin suprematia si la aceasta categorie: 8% dintre ei au un laptop, in timp ce numai 3% din locuitorii din estul tarii au un aparat de acest fel. 3% din romanii de la sate detin un laptop. Potrivit cercetarii, numai 2% din persoanele cu venituri sub medie poseda un computer portabil. 9 procente dintre cei cu studii superioare au un laptop acasa, in timp ce numai 2% dintre persoanele cu studii sub liceu detin un calculator portabil.

17%
Aceasta este ponderea romanilor cu varsta de peste 18 ani care au un calculator acasa, potrivit sondajului realizat de CURS
168
de minute petrec, in medie, intr-o zi obisnuita, romanii la calculator, un interval mai mare decat cel alocat vizionarii programelor tv (152 de minute)
17%
dintre romani vor sa isi cumpere un computer anul acesta, fata de 15%, ponderea celor care doresc sa achizitioneze un telefon mobil

MONITOR


Romanii cu calculator petrec mai mult timp in fata monitorului decat la televizor. Acum PC-ul poate tine foarte bine loc si de televizor, pentru ca ofera utilizatorului posibilitatea de a viziona filme, stiri, emisiuni tv sau de a asculta posturile de radio on-line fara nici un efort. In plus, jocurile pe computer sunt o atractie irezistibila si pentru adulti, nu numai pentru cei mici. Potrivit sondajului CURS, utilizatorii computerului stau, in medie, cate 168 de minute pe zi in fata PC-ului, in timp ce persoanele care se uita la televizor aloca acestei activitati in jur de 152 de minute zilnic. Lucrurile pot fi interpretate si altfel: in prezent a crescut numarul profesiilor si a posturilor unde o mare parte a activitatii necesita lucrul pe calculator. Astfel ca nu e de mirare ca stam mai mult la computer decat la televizor, daca la serviciu petrecem majoritatea timpului in fata monitorului.

Click pt a mari imaginea
Cum v-ati ales computerul (calculatorul)?
  • 52% dintre respondenti spun ca au apelat la ajutorul unui prieten cand si-au ales calculatorul
  • pentru 5% dintre romani, pretul a fost definitoriu in alegerea PC-ului, cumparandu-l pe cel mai ieftin
  • GUVERNUL DÃ... BANI PENTRU PC-URI


    Pentru a-i ajuta pe elevi si studenti sa aiba acces la un sistem modern de educatie, Guvernul a pus n practica, n 2004, programul „Euro 200", prin care tinerii primesc echivalentul n lei a 200 de euro pentru cumpararea unui calculator. O data cu nceperea anului scolar, n septembrie 2005, autoritatile au anuntat ca PC-urile cumparate n cadrul acestui program vor fi dotate cu software didactic, ghiduri si tutoriale. In 2005 au beneficiat de acest program 25.001 tineri, iar venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care s-a acordat ajutorul a fost de 406.250 de lei vechi. Programul va continua si n 2006.

    COMPUTERUL, ALES CU AJUTORUL PRIETENILOR


    Rezultatele sondajului arata ca putini romAni se pricep sa si aleaga computerul din magazin, cei mai multi apelAnd la prieteni (52%). Doar 22% dintre respondenti spun ca si-au ales configuratia care li se potriveste, iar 5% afirma ca pretul a fost criteriul principal, alegAnd aparatul cel mai ieftin. 48% dintre barbati si 55% dintre femei au fost ajutati de un prieten n alegerea calculatorului, n timp ce 27% dintre barbati si 18% dintre femei au ales PC-ul care au considerat ca li se potriveste. Numai 10% dintre persoanele de peste 56 de ani si-au ales singure PC-ul. CAnd vine vorba de nivelul de educatie, numai 4% din cei cu studii superioare spun ca au cumparat aparatul cel mai ieftin, 57% dintre respondentii cu venituri peste medie au apelat la ajutorul unui prieten cAnd au achizitionat un calculator, n timp ce aceeasi metoda au aplicat-o numai 43% dintre persoanele cu cAstiguri sub medie. Interesant este ca ponderea celor care au avut nevoie de ajutor la achizitionarea PC-ului este mai mare n mediul urban (56%) fata de cel rural (41%).

    ISTORIA CALCULATORULUI


    Primul calculator programabil a fost inventat de Konrad Zuse, n 1936, numit Z1. Trei ani mai tArziu, Zuse a terminat Z2, primul calculator electro-mecanic functional. Al treilea prototip, Z3, realizat n ’41, a fost construit din materiale reciclate, donate de colegi de la universitate si studenti ai lui Zuse. Acesta a fost primul calculator electronic, cu functii programabile, bazat pe numere binare si sistem de schimbare. Konrad Zuse a scris, n 1946, primul algoritm de limbaj de programare, pe care l-a folosit si pentru a scrie primul joc de sah pentru calculator.
    ×