Azi: Pate Bucegi. Produsul are o eticheta zgarcita in punctele esentiale. Sorici, da. Dar sa stim cat. Raspunsul ne-ar ajuta sa stim ce mancam: pate din ficat sau pate cu soriciul gros.
CE MANCAM, CE BEM
Un produs. O eticheta, zgarcita in punctele esentiale. Sorici, da. Dar sa stim cat. Raspunsul ne-ar ajuta foarte mult, pentru a sti daca stim ce: pate din ficat de porc sau din sorici.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi traduce eticheta produsului. Pate Bucegi porc este un produs sterilizat, ce contine ficat de porc 20%, slanina in proportie nespecificata - grasime saturata animala cu continut ridicat de colesterol - , sorici, proteina animala colagenica cu valoare biologica scazuta in proportie nespecificata, zahar (zaharoza) cu index glicemic ridicat, amidon de porumb - polimer natural de glucoza, in cantitati, de asemenea, nespecificiate - , ceapa. De asemenea, mai contine: condimente, potentiator de aroma: glutamat monosodic - E 621 - generator de metaboliti neurotoxici, cunoscut ca producator al sindromului bucatariei chinezesti (varsaturi, dureri de cap, ameteli), antioxidant E 300 - acid ascorbic, colorant E 120 - carmin (in unele cazuri poate provoca alergii), conservant E 250 - nitrit de sodiu (poate genera nitrozamine cancerigene si poate interfera cu metabolismul glandei tiroide, facilitand aparitia gusii, in cazul consumului frecvent, in cantitati mari).
PROTEINE. Din punct de vedere nutritional, nu sunt specificate continutul in proteine, din care colagenice, grasimi si carbohidrati. Ceea ce ar putea sugera ca produsul este mult mai bogat in sorici, mai ales ca nu este specificata proportia acestui ingredient. Nu se cunoaste valoarea energetica a produsului, ceea ce reprezinta un avertisment pentru persoanele supraponderale, suferinde de obezitate, de diabet, de boli de inima, cu dislipidemii, bolnavii cu afectiuni hepatice, renale. De asemenea, parintii ar trebui sa evite sa le prepare copiilor sandvisuri cu acest pate. Profesorul Mencinicopschi reaminteste ca legea prevede si obligatia etichetarii nutritionale a produsului alimentar. Ea este foarte importanta, deoarece faciliteaza alegerea de catre consumator in functie de preferinte, dar si de starea lui de sanatate. Produsul nu e recomandat consumului frecvent si in cantitati mari.Citește pe Antena3.ro