Sistemul de sănătate va economisi aproximativ 300 de milioane de euro, după recalcularea preţului medicamentelor aflate pe piaţa din ţara noastră, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, la Health Forum, organizat de Intact Media Group, eveniment consacrat îmbunătăţirii sistemului de sănătate, ţinând seama că România este codaşă în Indexul European al Sistemelor Medicale
După Paşti, medicamentele ar putea fi mai ieftine, în medie, cu aproximativ 20%. Se ştie că, în ultimii ani, la noi, preţurile unor medicamente au fost chiar şi de cinci ori mai mari comparativ cu cele practicate în alte ţări europene. Important este că sumele economisite prin recalcularea preţurilor, dar şi prin delistarea unor medicamente vor fi folosite pentrupacient, în sensul accesului acestuia la molecule de ultimă generaţie.
Ministrul Nicolae Bănicioiu, promite că, după Paşti, bolnavii de hepatita C se vor putea tratata, la indicaţia medicului specialist, cu noile molecule “miraculoase, care reuşesc chiar să vindece această teribilă boală. Întrucât sunt molecule scumpe, în prezent, se derulează negocieri cu cele trei companii producătoare, în aşa fel încât să se ajungă la un preţ suportabil pentru noi şi, astfel, un număr cât mai mare de pacienţi să beneficieze de noile
molecule. Potrivitspecialiştilor, în prezent, în ţara noastră, sunt aproximativ 600.000 de bolnavi de hepatita C.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş, explică faptul că nu toţi pacienţii infectaţi cu virusul hepatitic C au indicaţie pentru medicaţia de ultimă generaţie, ci doar cei aflaţi în stadii avansate, cu fibroze, cu ciroze hepatice. În prezent, numai la Institutul “Matei Balş”,sute de bolnavi de hepatita C aşteaptă noile molecule vindecătoare.
O altă categorie de pacienţi cărora lisemăresc şansele de a învinge lupta cu suferinţa sunt bolnavii de cancer. Ei vor beneficia de medicamente noi, de radioterapie efectuată inclusiv în clinici private şi decontată prin asigurările de sănătate. “Dacă ne referim la oncologie, numai avem liste de aşteptare. Aş putem spune că suntem în rând cu celelalte ţări în ceea ce priveşte tratamentul cu citostatice. Mai sunt molecule care aşteaptă să fie pe listă, dar orice moleculă care trebuie introdusă pe listă trebuie să aibă un studiu, nişte beneficii. Venim în plus în oncologie cu radioterapia, care pot spune că va integra tratamentul din oncologie. La fel a fost introdus PET-CT-ul. În alte ţări, PET-CT-ul se foloseşte pentru verificarea eficienţei tratamentului, la noi este mai mult pentru diagnostic. Probabil,într-un timp relativ scurt, vom ajunge şi noila acest nivel. În momentul de faţă, pacienţii au accesla investigaţii de înaltă performanţă”, a declarat la Health Forum preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Referindu-se la pacienţii care au mai multe boli cronice, preşedintele CNAS a arătat că aceştia vor primi medicamente pentru fiecare afecţiune pe câte o reţetă. “El dacă are două sau trei boli, sigur că primeşte medicamente pentru toate bolile pe care le are. Dacă ai mai multe boli, primeşti medicamente pentru fiecare boală pe care o ai. Este o limitare pe reţetă, dar un pacient care are mai multe boli cronice poate să primească mai multe reţete", precizează preşedintele CNAS.De asemenea, ministrul Sănătăţii a promis că, în continuare, va aloca mai mulţi bani bolnavilor de hemofilie.
În sănătate, nu banii sunt problema
“Nu banii sunt problema în sănătate. Cred că bugetul trebuie făcut pe proiecte, pe strategii şi mai cred că trebuie să existe legi mult mai dure pentru cei care fură din banii pentru sănătate. Acest lucru îl vedem că se întâmplă şi nu totdeauna acţionăm aşa cum ar trebui. Vreau să vă garantez un singur lucru: nu va exista niciun moment în care să spun nu unei solicitări reale din partea Ministerului Sănătăţii", consideră ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. În curând, ministrulBănicioiu va propune ca toate companiile de stat şi cele în care statul este acţionar să dirijeze minimum 40% din donaţii şi sponsorizări către domeniul sănătăţii.
În cinci ani, bugetul alocat sănătaţii a crescut cu 43,5%. Întrebarea este în ce măsură această creştere se reflectă în calitatea serviciilor medicale. Pentru un răspuns pozitiv la această întrebare există un proiect privitor la serviciile medicale ce ar putea fi prestate în regim privat în spitalele publice, la cererea pacientului, ceea ce ar determina eliminarea plăţilor informale. “Noi doar creăm posibilitatea medicului să beneficieze de infrastructura din spital pe baza unei taxe pe care o stabilim, iar din acele consultaţii private să-şi poată rotunji veniturile. Pentru pacientul care vine frecvent la consultaţii va exista posibilitatea să vadă specialistul fără nicio taxă. Lucrurile vor fi foarte bine reglate, modelul sistemului francez, modelul sistemului german. Scopul este să dispară plăţile informale", a afirmat ministrul Bănicioiu.
De asemenea, ministrul Vâlcov vorbeşte despre “o reformă a salariilor bugetarilor”, inclusiv a personalului medical. Pe de altă parte, producătorii de medicamente au avertizat în cadrul Formului că, în urma corectării preţurilor,mai multe fabrici de medicamente s-ar putea închide. Aproximativ 80% din medicamentele generice vor fi nerentabile pentru producători şi ar putea fi scoase de pe listă, a anunţat Dragoş Damian, Preşedintele Asociaţiei producătorilor de medicamente generice din România. Producătorii de medicamente spun că soluţia ca fabricile să supravieţuiască ar fi plata diferenţiată a taxei de claw-back, adică taxele pe care le plătesc din profit statului să nu aibă o valoare fixă.