Jurnalul.ro Timp liber Culinar 11 întrebuințări culinare ale siropului de arțar

11 întrebuințări culinare ale siropului de arțar

de Redacția Jurnalul    |   

Siropul de arțar se produce din seva concentrată din arțar și poate fi consumat în diverse moduri.

Arțarul se taie la începutul primăverii iar seva e colectează pentru a se extrage siropul. Gustul este puțin amărui și se consumă mai ales ca umplutură la clătite, dar și pentru glazuri, sosuri ori pentru a da o aromă dulce mâncărurilor sărate.

Siropul de arțar este clasificat în funcție de culoare și de momentul în care a fost colectată seva. Dacă procesul s-a făcut mai târziu în sezon, siropul devine mai închis.

Departamentul pentru Agricultură al SUA și-a reînnoit sistemul de clasificare al siropului de arțar în 2015. 

  • gradul A Golden este cel mai ușor și are o aromă blândă. Este bun pentru deserturi;
  • gradul A chihlimbar are o aromă bogată și poate fi folosit pentru mai multe tipuri de preparate;
  • gradul A Dark este cel mai aromat și excelent pentru gătit.

1. Glazură pentru rulouri cu scorțișoară

Aroma siropului de arțar se combină bine cu cea de scorțișoară și este o variantă bună pentru mic-dejun sau o gustare dulce.

2. Îndulcitor în cafea

Siropul de arțat va aduce un gust special cafelei și poate  înlocui zahărul cu succes. 

3. Sosuri pentru salată

Poți amesteca sirop de arțar cu oțet balsamic, muștar dijon, ulei de măsline, sare și piper și vei obține un dressing pentru salata verde .

4. Topping petnru iaurt

Siropul de arțar este o variantă sănătoasă la amestecurile gata preparate cu arome de fructe. 

5. Sos pentru carne la grătar

Carnea la grătar, de pui sau porc, se potrivește cu aromele dulci. 

6. Topping pentru popcorn

Popcornul se consumă sărat, cu aromă de caramel, cașcaval sau brânză dar se potrivește și cu siropul de arțar. 

7. Glazură pentru bacon

Se face un amestec de zahăr brun, muștar dijon, sirop de arțar și piper cayenne pentru a glazura baconul și este lăsat așa pentru mai multe zile. 

8. Plăcintă de zahăr 

În Quebec există o prăjitură tradițională, de inspirație franceză. Rețeta originală are o umplutură groasă de sirop de arțar, zahăr brun și amidon de porumb.

9. Topping pentru terci de ovăz

Siropul de arțar este o alegere potrivită pentru terciul de ovăz. Poți adăuga și câteva fructe proaspete sau nuci.

10. Marinadă pentru carne

Siropul de arțar se potrivește foarte bine cu peștele, în special cu somonul. Poți face o marinadă cu sare, piper și sirop de arțar.

11. Glazură pentru legume

Siropul de arțar se potrivește foarte bine cu cartofi dulci, la zucchini, morcovi, ceapă, conopidă, notează hellotaste.ro.

Subiecte în articol: sirop artar culinar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri