Potrivit cumvaplace.ro, de la omleta simplă, în funcție de gusturi și rezervele din frigider, putem ajunge la combinații extrem de elaborate, care nu ne vor consuma prea mult din timp.
Omleta simplă: 2-3 ouă bătute, sare și piper, prăjită în ulei de floarea-soarelui
Omleta gratinată– după ce este coaptă omleta simplă, se adaugă brânză rasă sau cașcaval și se pliază în două
Omleta umplută– se procedează ca mai sus, dar înainte de a fi pliată se poate umple cu un sote de ciuperci sau chiar cu somon afumat
Omletă cu verdețuri– în compoziția de ou cu sare și pier adăugați ceapă verde tocată fin, hasmațuchi, coriandru ori pătrunjel sau toate împreună
Omletă cu spanac– după ce se călește puțin spanacul proaspăt în tigaie și se adaugă usturoi tocat, se toarnă deasupra compoziția de ouă bătute
Omletă cu feta și roșii uscate la soare
Omletă cu legume– kale, conopidă, broccoli
Omletă franțuzească– cu tarhon, chives, pătrunjel. Se adaugă Gruyere ras și se prăjește în unt.
Omletă spaniolă (tortilla)– cartofii semifierți se călesc ușor în ceapă și se toarnă peste ei compoziția de ouă. Proporția este de 100 g cartofi la un ou și trebuie găsită și tigaia potrivită, astfel încât cartofii să fie complet acoperiți și întreaga formă să fie destul de înaltă. Se pot adăuga chorizo, ton sau legume.
Omletă ca la bunica– slăninuță prăjită, bacon, cârnați afumați adăugate în compoziția de ouă bătute și prăjtă în untura lăsată de la slănină
Rulada de omletă– pregătiți o omletă din mai multe ouă (6) amestecate cu brânză rasă sau cașcaval, răsturnați compoziția într-o tavă, pe hârtie de copt și coaceți în cuptorul încins în prealabil aproximativ 10 minute sau până când se încheagă ouăle. Scoateți pe un tocător, adăugați ca la pizza- brânză, șuncă sau în combinație, roșii tăiate felii sau ardei gras sau orice combinație preferați, rulați totul strâns și lăsați din nou la cuptor în jur de 10 minute. Înainte de servire, tăiați rulada în felii groase.
Omletă-souffle la cuptor– nu va fi nevoie să o întoarceți de pe o parte pe alta. Separați ouăle, amestecați gălbenușurile cu smântână, adăugați brânză rasă fin, condimente și adăugați albușurile bătute spumă, pentru a aera și ridica omleta. Se coace în tavă groasă sau tigaie de fontă. Dacă v-am tentat cu sufleurile, aici găsiți toată inspirația de care aveți nevoie!
Sfat!
- Pentru a nu rupe omleta când o întorci, mai ales dacă e o compoziție complexă, cu legume sau cartofi, ajutați-vă de o farfurie pe dimensiunea tigăii. Sau chiar capacul tigăii, dacă are. Pur și simplu răsturnați cu fundul în sus tigaia acoperită, apoi lăsați să alunece omleta înapoi în tigaie de pe farfurie ori capac.
- Cașcavalurile și mozzarella când se topesc devin elastice, așadar dacă le folosiți vă ajută să aveți o compoziție mai închegată.