"Sărbătorim astăzi, 2 aprilie, Ziua NATO în România și marcăm astfel aniversarea a 74 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice. Totodată, se împlinesc 19 ani de când țara noastră a devenit membru NATO și drapelul românesc a fost arborat alături de cele ale Aliaților la Cartierul General din Bruxelles. Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianța își dovedește, încă o dată, caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru național.
Vom rămâne implicați în misiunile și angajamentele aliate, iar întărirea capacității de apărare națională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare. Totodată, vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Acum, când securitatea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu amenințări severe, este necesar să menținem solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să apărăm principiile și valorile democratice care susțin dezvoltarea societății noastre și care ne permit să construim un viitor prosper în pace și securitate”, transmite Klaus Iohannis.
Totodată, secretarul de stat în MApN, Eduard Bachide, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, au partipat duminică, la sediul MApN, la ceremonia arborării drapelelor României și Alianței Nord-Atlantice, dedicată Zilei NATO în România.
La festivitatea de la sediul Ministerului Apărării Naționale, secretarul de stat Eduard Bachide a subliniat importanța Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul aderării României ca fiind unul definitoriu, transmite MApN.
„Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual. Țara noastră are cele mai puternice garanții de securitate, dar și angajamente asumate pe care Armata României le îndeplinește în mod responsabil și cu succes”, a spus Bachide.
De asemenea, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării a apreciat că, în perioada scursă de la debutul invaziei din 2022 a Federației Ruse împotriva Ucrainei, NATO a avut unul dintre anii cu cele mai intense activități din existența sa de aproape trei sferturi de secol.
„Pachetul consistent de măsuri defensive, luate de NATO în acest an, reprezintă materializarea coeziunii Alianței în fața oricărui tip de agresiune la adresa statelor membre și angajamentul ferm pentru apărarea colectivă”, a afirmat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.
Activități similare dedicate aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au avut loc și în alte unități din țară ale instituției apărării.
În urmă cu 19 ani, la 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.
Ziua NATO în România se marchează anual, în prima duminică a lunii aprilie.