Jurnalul.ro Ştiri Externe 223.000 de imigranți români, în Marea Britanie

223.000 de imigranți români, în Marea Britanie

de Şerban Mihăilă    |   

Românii au devenit a doua comunitate de imigranți comunitari din Marea Britanie, după polonezi. Numărul imigranților români înregistrați oficial a ajuns, anul trecut, la aproximativ 223.000, fiind într-o creștere spectaculoasă față de anul 2011, atunci când erau numai 87.000, arată un studiu realizat de Observatorul pentru Migrație, institut al Universității Oxford.

„Nu există un singur factor care să explice nivelul mare de migrație din UE, înregistrat în ultimii ani. Foarte probabil, unii factori vor rămâne valabili și în anii următori, cum ar fi salariile relativ mici din noile state membre UE, în special cele din România”, a declarant Madeleine Sumption, directorul Observatorului pentru Migrație, citată de BBC. În total, peste opt milioane de imigranți erau înre-gistrați anul trecut în Marea Britanie, dintre care 3,3 milioane provin din statele UE. Potrivit studiului, numărul imigranților comunitari din 2015 este de peste două ori mai mare decât cel din 2004. Acest salt se explică, în principal, prin oportunitățile oferite de piața brita-nică a muncii, comparativ cu cele din țările de origine ale imigranților. În medie, susține studiul, salariile din Marea Britanie sunt de 4,2 ori mai mari față de cele din România și de 1,8 ori mai mari decât cele din Polonia. Un alt factor important pentru această creștere este limba engleză, mult mai accesibilă comparativ cu altele din state dezvoltate ale UE. Impactul studiului asupra campaniei pentru referendumul din luna iunie, în privința rămânerii Marii Britanii în UE, nu este clar. Observatorul pentru Migrație arată că nu există dovezi clare, potrivit cărora beneficiile sociale ar influența în mod decisiv valul de sosiri. Pentru că majoritatea imigranților lucrează, ei nu au nevoie de ajutoare sociale, însă pot cere scutiri de taxe, dacă au venituri mici.

Numărul imigranților din Polonia a ajuns, în 2015, la 818.000, față de 615.000, în 2011. Între alți imigranți comunitari figurează cei din Italia (176.000), Portugalia (140.000), Spania (137.000) și Ungaria (96.000).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri