Autoritatea Electorală Permanentă a definitivat lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale, crescând în mod semnificativ numărul acestor centre. Este vorba despre nu mai puțin de 835 de locații. Asta, în condițiile în care, la alegerile prezidențiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 au fost organizate 417 de secții de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secții de votare.
Conform Ministerului Afacerilor Externe, care trebuie să pună în aplicare Hotărârea AEP, procesul de votare în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, respective, pe 8, 9 și 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin și 22, 23 și 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Programul secțiilor de votare este: vineri între ora locală 12.00 și ora locală 21.00, iar sâmbătă și duminică, între ora locală 7.00 și ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59.
State în care sunt câte o secție, maximum două
Astfel, în Afganistan vot fi organizate două secții de vot, în timp ce în Africa de Sud, Albania, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțtegovina, Bulgaria, Columbia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Egipt, Etiopia, Filipine, Georgia, Iordania, Indonezia, Islanda, Iran, Japonia, Kazahstan. Kenya, Kuweit, Liban, Letonia, Macedonia de Nord, Malaysia, Mali, Malta, Maroc, Mexic, Muntenegru, Nigeria, Sultanatul Oman, Pakistan, Palestina, Peru, Quatar, Senegal, Singapore, Siria, Slovenia, Slovacia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam și Zimbawe vor fi organizate câte o singură secție de votare.
Accentul, pus pe Spania, Italia, Germania și Marea Britanie
În schimb, vor exista 6 secții de vot în Australia, 17 secții în Austria, 23 de secții în Belgia, două secții în Brazilia, 9 secții în Canada, două secții în Cehia, două secții în Chile, 3 în China, 6 în Cipru, 12 secții în Danemarca, 8 secții în Elveția, 3 secții în Emiratele Arabe Unite, 50 de secții de votare în Franța, 78 de secții de votare în Germania, 11 secții în Grecia, 16 secții în Irlanda, 142 de secții de vot în Italia și 4 în Israel. De asemenea, mai sunt organizate 3 secții de vot în Luxemburg, 37 în Republica Moldova, 25 de secții în Olanda, 9 în Portugalia, 72 în Marea Britanie, 3 în Federația Rusă, 4 în Serbia, iar recordul absolut îl deține Spania, cu 143 de secții de votare. Vor mai exista 38 în Statele Unite, 7 în Suedia, 4 în Turcia, 4 în Ucraina și 6 secții în Ungaria.