Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cele 9 muze din mitologia greacă și puterile lor

Cele 9 muze din mitologia greacă și puterile lor

de Anastasia Paul    |   

Conform mitologiei Greciei antice, muzele sunt sursele de inspirație pentru toate artele și cunoașterea. Fiicele lui Zeus și Mnemosine s-au aflat în anturajul lui Apollo.

Muzele și-au început viața ca nimfe, care se manifestau sub formă de șoapte la urechile celor care le invocau. Scriitorul antic Hesiod le-a numit: Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Thalia, Terpsichore și Urania.

Apollo și cele 9 muze
Muzele au fost parte integrantă a dezvoltării artistice a Greciei antice. Poeții au încercat să le cheme pe Muze, crezând că vor răspunde inspirându-i în munca lor.

Grecii antici s-au închinat muzelor până când creștinismul a devenit religia dominantă în Europa.

Fiecare dintre muze este asociată cu propria ei formă unică de artă și cunoaștere.

Calliope „Cea cu vocea frumoasă”
Calliope este cea mai veche dintre muze și patronează poezia epică și a elocvența. Hesiod a subliniat statutul înalt al lui Caliope printre muze, menționând că ea „a umblat printre regi”. S-a căsătorit cu Eagro și a fost mama lui Orfeu și Linus.
Ea este supranumită „Cea cu vocea frumoasă” în mitologia greacă, deoarece i-a predat arta de a cânta lui Ahile.

Calliope este reprezentată ca o tânără frumoasă, cu un aer maiestuos, purtând o coroană de aur pe  cap și împodobindu-se cu ghirlande, având o trompetă într-o mână și un sul de pergament în cealaltă.

Clio „a lăuda sau a cânta”
Clio este muza istoricilor. Ea poartă o trompetă în mâna stângă și o carte scrisă de Tucidide în dreapta, și este frecvent asociată cu un glob. Reprezentarea ei simbolizează istoria, îmbrățișând toate locurile și vremurile.

Clio este, de asemenea, considerată creatorul chitarei.

Erato, muza romantismului și a poeziei romantice
Erato este muza poeziei, în special a poeziei romantice. În antichitate, ea a fost reprezentată cu o coroană de laur pe cap dar, încă din Renaștere, ea a fost înfățișată în artă cu o coroană împodobită cu mirt și trandafiri.

În mâinile ei poartă o citară, un instrument mic asemănător lirei, inventat de Hermes.

Ea este, de asemenea, înfățișată cu două porumbei care îi ciugulesc la picioarele ei și este uneori însoțită de zeul Eros.

Euterpe, o altă muză pentru muzicieni
Euterpe este muza muzicii și a poeziei lirice. 
Cunoscut și ca „cea foarte plăcută”, Euterpe este muza muzicii, în special a flautului. Ea este de obicei reprezentată cu o coroană de flori în păr și purtând un piccolo dublu în mâini.

În alte reprezentări, ea este văzută și cu instrumente precum vioara, chitara și tobele.

Euterpe este, de asemenea, mama lui Reso, un războinic care a murit în brațele lui Diomede în Troia, conform Iliadei lui Homer.

Melpomene „cea care este melodioasă”
Melpomene este cunoscută ca una dintre cele două muze ale teatrului. Inițial, ea a fost muza armoniei muzicale, dar, în timp, a devenit cunoscută drept muza tragediei.

Încoronată cu o diademă, Melpomene este înfățișată purtând rochii somptuoase, precum și cu masca tragediei în mână.

Melpomene este mama Sirenelor. Se spune că avea tot ce își poate dori o femeie: frumusețe, bani și bărbați. Cu toate acestea, era nefericită. Ea întruchipează adevărata natură a tragediei, ceea ce înseamnă că a fi în posesia a tot ceea ce îți poți dori, niciodată nu-ți poate satisface cele mai intime dorințe.

Polyhymnia „cea dintre multele cântece”
Muza poeziei lirice, Polyhymnia este considerată creatoarea lirei, a armoniei și a agriculturii. Ea este cunoscută și ca muza dansului, a geometriei și a retoricii.

Polyhymnia transformă credința în muzică, impregnand imnurile cu o liniște eterică.

Ea este de obicei reprezentată în alb și  își sprijină cotul pe un piedestal sau pe stâncă, în timp ce privește introspectiv. Uneori, ea este reprezentată și cu un lanț în mâini, demonstrând puterea pe care o exercită asupra elocvenței.

Thalia „cea veselă, cea înfloritoare”.

Thalia este una dintre cele două muze ale teatrului, cea care inspiră comedia și poezia care evocă lumea naturală. Thalia este reprezentată ca o tânără care râde, veselă, cu o expresie batjocoritoare. Principalul ei atribut este masca comică pe care o poartă. Thalia înseamnă „înflorire” deoarece laudele din cântecele ei preau mereu noi, chiar dacă îmbătrâneau în timp.

Terpsichore „încântare în dans”
Terpsichore este asociată cu poezia ușoară și dansul. Este înfățișată ca o tânără zveltă, cu un aer jovial și o atitudine ușoară.

Capul ei este împodobit cu o coroană de flori și cântă la liră. Se știe că Terpsichore este mama sirenelor, care seduc marinarii cu cântecele lor, în Odiseea lui Homer.

Urania, muza „Cerească”.
Urania, muza astronomiei și astrologiei, este cea mai tânără dintre cele nouă. Este reprezentată într-o rochie albastră, cu un glob în apropierea ei pe care măsoară pozițiile astrelor și o busolă.

Urania poartă o coroană de stele și are la picioare instrumente matematice, motiv pentru care mulți o consideră și muza matematicii.

Numele ei a inspirat multe observatoare și grupuri de astronomie, iar planeta Uranus poartă numele ei, precum și zeul grec Uranus, potrivit greekreporter.com.

Pe care dintre muze ai vrea să o invoci pentru a te ajuta în viața de zi cu zi?

 

 

Subiecte în articol: muze mitologie greaca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri