Jurnalul.ro Ştiri Politică A început lupta pentru parlamentare. Cum ar arăta Guvernul cu procentele de la locale

A început lupta pentru parlamentare. Cum ar arăta Guvernul cu procentele de la locale

de Marius Gîrlașiu    |   
A început lupta pentru parlamentare. Cum ar arăta Guvernul cu procentele de la locale

Cu mai puţin de cinci luni rămase până la alegerile parlamentare, liderii partidelor au început deja negocierile pentru viitoarele alianţe. Liberalii au tatonat primii pista UNPR, în timp ce ALDE şi PMP vor candida pe liste proprii. Dacă s-ar păstra şi în toamnă procentele de la locale, viitorul Guvern ar fi susţinut de o coaliţie PSD-ALDE-UNPR, cu liberalii în opoziţie.

Săptămâna trecută, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au demarat discuţiile cu partidele parlamentare în vederea alegerilor legislative. "Colegii noştri au propus mandatarea mea şi a lui Vasile Blaga pentru a iniţia discuţii cu partidele parlamentare, pentru a vedea cum vom genera o platformă care să obţină rezultate la toamnă", a declarat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei BPN. Imediat, liberalii l-au invitat la discuţii pe liderul UNPR Valeriu Steriu, deşi partidul său are un protocol semnat cu PSD. “A acceptat din bun-simţ să se întâlnească cu cei doi semipreşedinţi ai PNL. Din ce am înţeles, a primit o ofertă pe care a declinat-o”, i-a atacat Liviu Dragnea pe liderii liberali. Întrebat dacă UNPR va candida pe liste comune cu PSD sau PNL, Valeriu Steriu a precizat că ia în calcul şi varianta listelor separate. “Rezultatul de la locale este încurajator, avem în clipa de faţă şi această variantă, mai mulţi colegi chiar o susţin”, a dezvăluit liderul UNPR. De cealaltă parte, încurajat de locul al treilea obţinut la alegerile locale cu un scor de peste 6% în Consiliile judeţene, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE va candida independent la toamnă. “Vom candida singuri, avem un electorat al nostru, liberal”, a explicat liderul ALDE. Liberalii lui Tăriceanu vor rămâne însă alături de PSD într-o viitoare coaliţie după parlamentare. Partidul lui Traian Băsescu a anunţat că refuză orice alianţă, deşi PMP a scos puţin peste 4% la recentele alegeri, scor insuficient pentru accesul în Parlament. „În mod clar vom merge singuri în toamnă pentru că ştim care ne sunt obiectivele”, a explicat deputatul PMP Eugen Tomac. În calculele pentru viitorul legislativ va intra şi formaţiunea antisistem condusă de Nicuşor Dan. Cu peste 30% la alegerile din Capitală, liderul USB vrea să unească toate partidele nou-înfiinţate sub umbrela Uniunii Salvaţi România, care se doreşte o alternativă la actuala clasă politică. Problema USR va fi însă lipsa unor structuri în restul ţării. O pondere importantă în viitorul Parlament va avea şi UDMR, care a sărit de 5% la locale. Cel mai probabil, Uniunea se va bate cu ALDE şi UNPR pentru statutul pivilegiat de partid-balama.

Ce fac Geoană şi Macovei?

Cu rezultate modeste la alegerile locale, partidele conduse de Mircea Geoană (PSRo) şi Monica Macovei (M10), dar şi PND-ul lui Daniel Fenechiu îşi vor negocia şi ele intrarea în Parlament. Scrutinul din 5 iunie a demonstrat însă că aceste formaţiuni au şanse mai degrabă reduse să atingă pragul de 5% pe cont propriu. De altfel, înainte de locale, partidul lui Mircea Geoană semnase un protocol pre-electoral cu liberalii, pe modelul acordului dintre social-democraţii lui Liviu Dragnea şi UNPR. Valabilă pentru eventualele majorităţi din teritoriu, înţelegerea dintre PSRo şi PNL s-ar putea concretiza din nou pentru alegerile generale din toamnă.

5% este pragul electoral pentru alegerile parlamentare. Partidele care nu vor atinge acest prag vor rămâne în afara Legislativului în următorii patru ani. În cazul unei alianţe, pragul pentru accesul în Parlament creşte la 8%

Scenariu pentru Iohannis: coaliţie contra naturii

Considerate o avanpremieră înaintea alegerilor parlamentare, rezultatele alegerilor locale au demonstrat că PSD şi PNL nu vor putea deţine singure majoritatea şi vor avea nevoie de alianţe pentru a susţine viitorul Guvern. Social-democraţii au depăşit 37% la alegerile pentru Consiliile judeţene, în timp ce liberalii au obţinut 32% din voturi. Dacă s-ar repeta în toamnă, aceste procente ar produce o majoritate PSD-ALDE-UNPR, cu liberalii şi maghiarii în Opoziţie. De altfel, vechea coaliţie a rămas funcţională la nivel parlamentar după căderea Guvernului Ponta şi ar putea fi reactivată în noiembrie. Există însă şi scenariul unui Guvern de mare coaliţie, cu liberalii şi pesediştii la Putere, pe modelul vechiului USL după alegerile din 2012.

 

Liviu Dragnea e optimist după scorul obţinut de PSD la alegerile locale

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri