Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzații reciproce SUA-Rusia despre utilizarea armelor chimice în Ucraina

Acuzații reciproce SUA-Rusia despre utilizarea armelor chimice în Ucraina

SUA apelează la "tactica de a distrage atenţia" atunci când spune că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, afirmă Dmitri Peskov. El spune că președintele Joe Biden se eschivează să vorbească despre programul american de arme chimice și biologice din această țară.

"Este clar că americanii încearcă să distragă atenţia vorbind despre o presupusă ameninţare rusă, pe fondul scandalului provocat de programele de dezvoltare a armelor chimice şi biologice pe care Statele Unite le-au pus în aplicare în mai multe ţări, inclusiv în Ucraina", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova neagă acuzațiile SUA că ar fi folosit bombe cu fosfor. "Rusia nu a încălcat niciodată vreo convenţie internaţională", a spus acesta, în urma afirmațiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Convenția  de la Geneva din 1989 interzice folosirea bombelor cu fosfor împotriva civililor dar permite utilizarea acestora contra unor ținte militare. 

a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu contra ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, aminteşte AFP.

Joe Biden a spun clar că NATO va reacționa dacă Vladimir Putin va folosi arme chimice în Ucraina. "Natura răspunsului va depinde de natura acestei utilizări", a afirmat șeful de la Casa Albă. 

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării acuză Washinghtonul că a finanțat un program de arme biologice în Ucraina. 

Dmitri Peskov spune că Vladimir Putin va  analiza propunerile armatei cu privire la decizia NATO de consolidare a flancului estic. 

Despre posibila excludere a Rusiei din G20, propusă de SUA, Rusia spune că nu ar fi o mare problemă. 

"În ceea ce priveşte formatul G20, este important. Dar în circumstanţele actuale, când majoritatea membrilor se află într-o stare de război economic cu noi, nu ar fi nimic mortal", a declarat Peskov.

Subiecte în articol: sua Rusia ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri