Jurnalul.ro Ştiri Social Adio, petarde de Revelion!

Adio, petarde de Revelion!

de Monica Cosac    |   

În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, zeci de persoane ajung la spital din cauza rănilor provocate de petarde.

Pentru a reduce numărul acestor accidente, mai mulți parlamentari USR-PLUS vor să interzică vânzarea petardelor către persoane fizice. Mai mult, spun ei, prin această măsură s-ar reduce și numărul animalelor de companie traumatizate fizic sau psihic de Revelion. 

Un proiect de lege ce vizează modificarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, aflat în dezbatere pe masa senatorilor, interzice comercializarea către populație a articolelor pirotehnice cu risc scăzut (P1), categoriei din care fac parte și petardele. 

Conform legislației în vigoare, „persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1”. Această prevedere va fi înlocuită cu „persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1”, potrivit proiectului.   

Practic, dacă va fi adoptată această lege, vânzarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (articole pirotehnice, altele decât cele de divertisment şi de scenă, care prezintă un risc scăzut), care în prezent pot fi deținute și utilizate de toate persoanele cu vârsta de peste 16 ani, va mai fi posibilă doar către persoane fizice specializate, mai exact, artificieri sau pirotehnicieni autorizaţi, sau către firmele autorizate în domeniu. „Acest lucru va duce la folosirea acestor articole pirotehnice într-un mediu mult mai controlat şi cu risc scăzut de pericole de accidentare”, susțin inițiatorii. 

Vor exista, însă, și unele excepții. Practic, singurele articole din categoria P1 care se vor mai putea vinde persoanelor fizice obișnuite vor fi cele destinate vehiculelor, inclusiv airbagurile şi sistemele de pretensionare a centurilor de siguranţă, care vor putea fi vândute „doar integrate într-un vehicul sau într-o piesă detaşabilă a unui vehicul”.

Petreceri de Anul Nou, doar cu pocnitori mici 

Din categoria F1 fac parte articolele pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul locuinţelor, conform HG 1.102/2014. Pocnitorile care conţin mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint, petardele, bateriile de petarde și petardele luminoase nu pot fi incluse în această categorie. Din categoria T1 fac parte articolele pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut. Astfel, doar cele două categorii (F1 și T1) vor mai putea fi vândute către persoanele fizice după ce proiectul de lege va intra în vigoare, dar și acestea numai adulților.

„Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1 şi T1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani” constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform proiectului legislativ. 

Totodată, pentru a fi diminuate riscurile de incendii cu ocazia organizării de jocuri cu articole pirotehnice, categoria F2 (articole pirotehnice de divertisment cu un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse) a fost trecută în rândul celor pentru care este nevoie de acordul primăriei şi al ISU.

„Odată cu interzicerea spre comercializare către publicul larg al articolelor pirotehnice din categoria P1, va scădea semnificativ numărul de accidente din perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, animalele, în special câinii, vor avea mai puţin de suferit în această perioadă critică pentru ele”, sunt de părere inițiatorii documentului, care precizează că există şi susţinere publică pentru aceste măsuri.

Lacune legislative privind certificarea

Inițiatorii proiectului arată că legislaţia care reglementează certificarea şi evaluarea articolelor pirotehnice permite încadrarea unora dintre ele atât în categoria F2 sau F3, cât şi în categoria P1 din cauza modalităţii de definire şi a cerinţelor de securitate. „Comercianţii au speculat această lacună legislativă şi au introdus pe piaţă articole pirotehnice etichetate ca făcând parte din categoria P1, deşi ele ar fi trebuit să facă parte din categoria F2 sau F3. Organismele notificate, care se ocupă de evaluarea conformităţii unui articol pirotehnic, nu pot refuza emiterea unui certificat de examinare din acest motiv, deoarece vorbim de o scăpare legislativă, iar comercianţii se încadrează în limitele legale”, se precizează în expunerea de motive. 

O petiţie prin care se cere interzicerea comercializării şi folosirii „petardelor de orice fel” pe teritoriul României, lansată la începutul anului 2020 pe site-ul petitieonline.ro, a strâns peste 56.000 de semnături. Peste 13.000 dintre semnatarii petiției sunt din București. 

Trebuie precizat că doar interzicerea vânzării petardelor nu va rezolva problema accidentelor de acest tip. În fiecare an, de Revelion, românii se întrec în lansarea de artificii, „bombe” și „rachete” achiziționate de pe internet sau de la diferiți vânzători ambulanți care, în perioada sărbătorilor de iarnă, apar prin toate piețele alimentare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri