Jurnalul.ro Ştiri Justitie Adjunctivita, lupta dintre CSM şi Macovei

Adjunctivita, lupta dintre CSM şi Macovei

de Dan Constantin    |   

Parchetul General va funcționa la vârf cu o echipă completă, din 17 mai. Augustin Lazăr, numit de președintele Iohannis în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a numit, la rândul lui, ca prim adjunct pe Laura Oprean și ca adjunct pe Bogdan Dimitrie Licu. Procesul de numiri la marile parchete se încheie doar aparent. O luptă surdă se desfășoară însă pentru a avea controlul ,,cheițelor” Justiției între corpul magistraților, reprezentat de CSM, și alte centre de putere.

Numirile adjuncților procurorului general nu sunt definitive. Laura Oprean și Bogdan Licu sunt, potrivit comunicatului instituției, din 9 mai, numiți cu ,,delegare” pe funcțiile respective de conducere. Durata delegării se face, conform Legii 303/2004, pe o durată de maximum șase luni și poate fi prelungită doar o singură dată cu încă șase luni. Agențiile de știri difuzau comunicatul Parchetului General la patru ore după ce jurnalul.ro informa că propunerile de adjuncți agreate de ministrul Justiției erau Oana Schmidt Hăineală și Bogdan Licu. Cum a pierdut iar ,,trenul” numirii, în doar câteva ore, doamna Hăineală, devine o problemă de descâlcit pe culoarele și mai ales prin cotloanele Puterii. Delegările au fost comunicate oficial luni, 9 mai, la ora 16, după recepția de Ziua Europei, de la Palatul Cotroceni, la care au participat și ,,capii Justiției”, văzuți împreună în schimburi discrete de... opinii.

Ministrul Prună amână legea

Raluca Prună declara recent, referindu-se la echipa de conducere a PG: ,,Avem un procuror general numit de câteva zile și o să merg și pe recomandările făcute de societatea civilă de a implica procurorul general în acest caz. Cred că rolul procurorilor-şefi de la DNA, DIICOT sau Parchetul General în selectarea echipei este unul important. Propunerea aparține ministrului Justiției și o să înțeleg să-mi asum și această răspundere”.

Ministrul știe că CSM avizează, conform legii, propunerile de numire și de revocare a șefilor din Marile Parchete, a procurorilor adjuncți ai acestora și a procurorilor-șefi de secții. Delegările în funcții de conducere scot însă din joc CSM, procedura transparentă de numire a multor ,,cheițe” devine un apanaj al șefilor Parchetelor, numiți, potrivit experienței românești, după negocierile politice intense dintre Guvern și Președinție.

 

Vocea din Bruxelles

Recomandările UE și Consiliului Europei vizează proceduri mai transparente pentru numirile în posturile de conducere ale instanțelor și parchetelor. Independența Justiției este strâns legată de întărirea rolului CSM și a asociațiilor profesionale ale magistraților, concomitent cu restrângerea amestecului reprezentanților Executivului în deciziile consiliilor judiciare.

Ministrul Prună rezonează însă cu Monica Macovei, care dorește și, iată, reușește, scoaterea din joc a CSM în procedurile respective. Adjuncții procurorului general pot sta delegați până în 16 mai 2017. Adjunctivita poate fi o boală lungă în acest caz, iar provizionatul, o permanență. Hăineală a înțeles mai bine zicala ,,N-aduce anul ce aduce ceasul”, dar speră în continuare.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri