Jurnalul.ro Special Anchete Administratorul Elenei Udrea, de la Nana, îşi închide afacerile

Administratorul Elenei Udrea, de la Nana, îşi închide afacerile

de Ion Alexandru    |   

Operaţiunea în urma căreia Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate la San Jose pare să atragă, după ea, o reacţie în lanţ cu privire la mişcările pe care apropiaţii fostei blonde de la Cotroceni le derulează în România. Una dintre aceste mişcări se referă la faptul că Anca Triff, administratorul numit de Elena Udrea la firma Agro Green Nana SRL, şi-a lichidat două societăţi comerciale pe care le deţinea împreună cu soţul său. Acţiunea, înregistrată oficial la Registrul Comerţului, a avut loc în septembrie, în condiţiile în care, la începutul lunii august, Direcţia de Impozite şi Taxe Sector 1 a acţionat în judecată SC Agro Green Nana SRL, solicitând Tribunalului lichidarea companiei. Ulterior, la începutul lunii octombrie, ANAF a cerut, la Judecătoria Sectorului 4, încuviinţarea executării silite a Elenei Udrea, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul “Gala Bute”, iar Curtea de Apel Bucureşti a instituit, pe toate bunurile fostului ministru, sechestrul asigurător în dosarul “Hidroelectrica”, în vederea recuperării prejudiciului de 4,7 milioane de euro.

Cu nici o lună înainte de reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica de către Interpol Costa Rica, persoana căreia fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului din epoca Băsescu i-a dat pe mână afacerea cu terenuri agricole a decis să-şi închidă nu una, ci două firme. Este vorba despre Anca Triff, o apropiată a familiei Elenei Udrea, care a preluat, în luna februarie a anului 2015, mandatul de administrator al controversatei companii Agro Green Nana SRL.

Două lichidări dintr-o lovitură

Astfel, conform informaţiilor intrate în posesia “Jurnalul”, Anca Triff şi soţul acesteia, Florin Triff, au decis să convoace Adunarea Generală a Asociaţilor companiei SC Stardust Video Production SRL, pe care o deţin, încă din anul 2007, în calitate de asociaţi egali, cu câte 50% din capitalul social. Motivul convocării AGA este acela că soţii Triff au decis dizolvarea şi lichidarea simultană a societăţii, conform articolului 227, alineat 1, litera d) şi articolului 235 din Legea nr. 31/1990, privind societăţile comerciale. În actul prin care s-a decis dizolvarea firmei, se arată că societatea nu deţine bunuri mobile sau imobile în patrimoniu, că nu are datorii faţă de bugetul de stat, către furnizori sau către alţi creditori, iar lichidităţile ce vor rămâne, după achitarea impozitelor şi taxelor de dizolvare şi de radiere, se vor distribui asociaţilor, conform cotei de participare la beneficii şi pierderi. La momentul când soţii Triff au luat această hotărâre, SC Stardust Video Production SRL avea un capital social de 200 de lei, dispunea de rezerve de 1.899,4 lei, înregistra pierderi de 75.207,45 de lei şi figura cu datorii către asociaţi în cuantum de 68.811,53 lei.

Iar lucrurile nu se opresc aici. În aceeaşi zi de 10 septembrie 2018, aceiaşi soţi Anca şi Florin Triff decid să pună capăt existenţei unei a doua companii, înfiinţată, de asemenea, în anul 2007. Este vorba despre SC Trifasig Agent de Asigurare SRL, la care cei doi deţineau câte 50 la sută din capitalul social. Condiţiile în care s-a dispus dizolvarea şi lichidarea simultană sunt aceleaşi ca şi în cazul SC SC Stardust Video Production SRL. Singura deosebire este că, în cazul acestei de-a doua firme, pierderile înregistrate la momentul închiderii se ridicau la 3.173 de lei.

Udrea l-a înlocuit pe Breazu cu Anca Triff

Reamintim faptul că SC Agro Green Nana SRL este societate care a lucrat în arendă, timp de aproape doi ani, moşia din localitatea Nana, judeţul Călăraşi, deţinută de fostul preşedinte Traian Băsescu, pe numele fiicei sale, Ioana Băsescu. Încă de la fondare, din 2013, Agro Green Nana SRL a fost administrată, prin decizia asociatului unic Elena Udrea, de către fostul său consilier, Tudor Liberiu Breazu, condamnat, la rândul său, în dosarul “Gala Bute”. Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în data de 9 februarie 2015, Elena Gabriela Udrea decide să-l revoce din funcţia de administrator pe apropiatul său Tudor Liberiu Breazu şi să o numească, în această calitate, pentru un mandat de patru ani, pe Anca Triff. Aceasta din urmă este unul dintre oamenii apropiaţi ai Elenei Udrea, dar şi ai lui Tudor Breazu. Elena Udrea a înfiinţat, în urmă cu mai mulţi ani, o fundaţie denumită “ProEuropa”, din consiliul director al acestei entităţi făcând parte, la momentul respectiv, atât Anca Triff, cât şi Tudor Breazu. După divorţul de afaceristul Dorin Cocoş, fosta blondă de la Cotroceni şi-a înfiinţat mai multe companii în domeniul agricol. Cea mai cunoscută, având în vedere legăturile cu familia fostului preşedinte Traian Băsescu, este SC Agro Green Nana SRL. Societatea a preluat în arendă cele 291 de hectare de teren achiziţionate, prin mijloace ce sunt şi astăzi investigate de Parchetul General, printr-un credit de către fata cea mare a lui Băsescu, Ioana, în localitatea Nana, judeţul Călăraşi. După reţinerile operate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în 2014, în dosarul “Gala Bute”, Traian Băsescu a renunţat la contractul de arendă cu firma Elenei Udrea.

Acţiune la Tribunalul Bucureşti

Faptul că administratorul impus de Udrea la SC Agro Green Nana SRL şi-a lichidat, recent, două dintre afaceri este cu atât mai interesant, cu cât, cu doar o lună înainte de această operaţiune, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 1 Bucureşti a cerut, în instanţă, dizolvarea SC Agro Green Nana SRL. Cererea a fost depusă la Secţia a VI-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, în data de 2 august 2018, iar compania deţinută de Elena Udrea şi administrată de Anca Triff are calitatea de pârât.

Procesul a început chiar în ziua în care Elena Udrea era reţinută, la San Jose, de către Interpol Costa Rica, sprijnit de serviciul intern de securitate din statul central american. Judecătorii au constatat, la acest termen, lipsa de procedură, deoarece din partea SC Agro Green Nana SRL nu s-a prezentat nimeni şi a amânat cauza pentru data de 14 noiembrie.

Ce anume speră Direcţia de Impozite şi Taxe Locale să obţină prin închiderea firmei Elenei Udrea? Conform bilanţurilor contabile depuse, la Ministerul Finanţelor Publice, rezultă că, în 2013, SC Agro Green Nana SRL înregistrase zero cifră de afaceri ,a avut venituri de 2.060 de lei, a cheltuit 127.594 de lei şi a înregistrat pierderi de 125.534 de lei. În 2014, compania a realizat o cifră de afaceri de 974.019 lei, a făcut venituri de 974.044 lei, a avut cheltuieli de 892.590 de lei şi a înregistrat profit de 40.445 lei. În 2015, cifra de afaceri a scăzut la 338.710 lei, veniturile au fost de 454.273 de lei, cheltuielile s-au ridicat la 1.136.662 de lei, fiind înregistrate pierderi de 686.481 de lei. Pentru ca, în 2016, cifra de afaceri să fie zero, veniturile de 248.778 de lei, cheltuielile de 555.552 de lei şi pierderile de 314.239 de lei. Ei bine, anul trecut, SC Agro Green Nana SRL nu a avut nici cifră de afaceri, nici venituri, iar cheltuielile efectuate s-au ridicat la 3.829 de lei, care constituie şi pierderile înregistrate în 2017.

Activele Agro Green, diminuate succesiv

Tot din bilanţurile contabile depuse de Agro Green Nana SRL, reiese faptul că activele firmei deţinute de Udrea s-au diminuat, sistematic, în fiecare an. Dacă, în 2013, activele imobilizate totale ale companiei erau de 102.262 de lei, având în vedere că societatea abia se înfiinţase, în 2014, activele imobilizate erau în valoare de 864.861 de lei. Ei bine, în 2015, când firma era deja administrată de Anca Triff, activele imobilizate totale ale SC Agro Green Nana se diminuaseră la 332.662 de lei, iar în 2016, acestea mai valorau 13.005 lei. Pentru ca, anul trecut, activele să fie în valoare de 9.176 de lei.

De menţionat este faptul că, în ultima declaraţie de avere pe care a depus-o Elena Udrea, în 18 ianuarie 2017, la finalul mandatului de deputat, aceasta a precizat că avea făcute investiţii în SC Agro Green Nana SRL în valoare de 1.160.096 de lei. Din acelaşi document, rezultă că, la acel moment, Udrea deţinea, în judeţul Călăraşi, o suprafaţă de 41,0662 hectare de teren arabil. Din care 13,708 hectare în comuna Sohatu, 14,3744 hectare în comuna Săruleşti, 1,8976 hectare în comuna Nana şi 11,0862 hectare în comuna Gurbăneşti.

Legături de afaceri cu nepoata Elenei Udrea şi cu soţul Alinei Bica

Revenind la Anca Triff, administratorul de la Agro Green Nana SRL, aceasta nu este doar o apropiată a Elenei Udrea, ci şi a familiei acesteia din urmă. Informaţia este dezvăluită de faptul că, în 5 iulie 2016, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a admis înregistrarea SC UTB Business Consulting SRL, cu sediul în strada Petre Creţu, la numărul 39, cu domeniu de ocupaţie activităţile de consultanţă în management. Capitalul social al companiei, constând în 20 de părţi sociale a câte zece lei fiecare, a fost vărsat încă din data de 16 iunie 2016 de către cei doi asociaţi. Aceştia sunt Anca Triff şi Mădălina Iuliana Fediuc. Aceasta din urmă este nimeni alta decât fiica cea mare a Cristinei Udrea, cumnata fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, dinainte ca aceasta să devină soţia lui Adrian Valentin Udrea, fratele Elenei.

La fel de interesant este că administratorul numit, în 2016, la SC UTB Business Consulting SRL era Mircea Octavian Bica, soţul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, arestată, în 3 octombrie, odată cu Elena Udrea, în Costa Rica.

Anca şi Florian Triff au decis, în 10 septembrie, dizolvarea companiilor Stardust Video Production SRL şi Trifasig Agent de Asigurare SRL. În 2 august, Direcţia de Impozite şi Taxe Sector 1 cerea Tribunalului dizolvarea Agro Green NanaSRL.

Tudor Breazu a fost înlocuit de Anca Triff la administrarea Agro Green Nana SRL în februarie 2015. De atunci, până în 2017, activele firmei Elenei Udrea s-au diminuat de la 864.861 de lei, la 9.176 de lei, anul trecut cifra de afaceri a companiei fiind zero.

 

Subiecte în articol: Elena Udrea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri