Impozitarea obligatorie a microîntreprinderilor cu 1% din cifra de afaceri concomitent cu majorarea pragului de încadrare în IMM a cifrei de afaceri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro au stârnit controverse în mediul de afaceri. Măsurile prevăzute în proiectul de ordonanţă al Codului Fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Aproape 90% dintre firmele active din România vor fi afectate de impozitul de 1% din cifra de afaceri, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Acesta susţine că afectate vor fi firmele care înregistrează pierderi deoarece în momentul de faţă acestea nu plătesc impozit pe profit. Este vorba de un număr de 2.177 de companii care se regăsesc în această situaţie şi care vor plăti un impozit suplimentar de 68 milioane de lei începând cu anul 2018. Vor mai fi afectate şi firmele care înregistrează o marjă a profitului brut între 0-6,25%, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este inferior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr de 8.239 de companii se regăsesc în această situaţie, ele înregistrând costuri fiscale în creştere de la 110 milioane de lei (aferente activităţii desfăşurate în anul 2016) la 260 milioane de lei (aferente estimărilor pe acelaşi venit şi profit brut, dar considerând noul nivel de impozit).
„Cota unică de 1% aplicată cifrei de afaceri pentru companiile cu venituri sub 1 milion de euro poate aduce o reducere a impozitelor plătite de aceste companii de aproximativ 631 milioane de lei. Câştigă 27% dintre aceste firme, respectiv companiile cu venituri sub 0,5 milioane de euro şi zero angajaţi, precum şi firmele cu venituri între 0,5-1 milioane de euro şi profit brut peste 6,25%. Totuşi, efectul final este mult mai mare, deoarece se pot pierde aproape 112.153 locuri de muncă”
Iancu Guda, preşedintele AAFBR
În schimb, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, spune că măsura este una neutră, pentru că nu ştim câte firme vor fi afectate pozitiv şi câte negativ. "Există sectoare pentru care această măsură este pozitivă, precum construcţiile sau auditul. În egală măsură, există sectoare - precum turismul, transporturile sau comerţul - în care marja de profit şi marja adăugată sunt extrem de mici şi care vor fi afectate. Coroborate cu ceea ce înseamnă şi dorinţa de a mări salariul minim, cu siguranţă aceste măsuri nu sunt sustenabile pentru mediul de afaceri românesc”, a spus Jianu.