Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura viitorului începe astăzi. Tractoare autonome, biotehnologii și sistemul blockchain

Agricultura viitorului începe astăzi. Tractoare autonome, biotehnologii și sistemul blockchain

Este destul de șocant să afli că 85% din meseriile anului 2030 nu au fost încă inventate. Și aproape de necrezut. Dar studiile de specialitate arată că ritmul schimbărilor tehnologice va genera modificări substanțiale ale felului în care se muncește.



Agricultura nu se află în afara acestor schimbări. Ele sunt deja prezente, inclusiv în agricultura românească. Studiul „Ghidul meseriilor viitorului”, realizat de Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), descrie evoluția care poate fi luată în calcul în domeniul agricol.

Tractoare fără șofer

Astfel, sunt deja folosite tractoare și combine fără șofer, supravegheate de un operator care coordonează de la un computer mai multe mașini care lucrează în câmp. Asemenea utilaje agricole sunt deja folosite în agricultura autohtonă, în diverse zone ale țării.

Compania Agricost Brăila, deținută de fondul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, a investit deja 100 de milioane de euro și își propune ca anul acesta și anul viitor să completeze investiția cu încă 35 de milioane de euro. Este vorba despre investiții în utilaje agricole, dar și despre tehnologii menite să păstreze cât mai multă apă în sol, care ajută la fertilizarea variabilă și etapizată pe faze de creștere sau care modifică densitatea de semințe la hectar și redefinesc distanța între plante pe rând și între rânduri.

Roboți care culeg fructe

În acest moment, în lume, administratorii fermelor mari investesc în roboți care culeg fructe: căpșuni, cireșe, portocale, etc. În umătorii ani, dronele vor putea ierbicida și stropi cu îngrășăminte suprafețe mari de teren. Roboții pot supraveghea efectivele de animale, iar alimentarea cu energie se va face prin panouri solare sau, în general, din surse regenerabile.

Ce vor face fermierii și angajații lor? Vor coordona mașinile agricole și vor comanda, prin calculator, dronele care vor efectua diverse lucrări agricole. În viitorul apropiat înlocuirea muncitorilor cu roboți pentru activitățile care necesită repetitivitate, efort fizic și precizie deosebită va fi aproape totală.

Carne produsă în laborator

Aplicațiile biotehnologiilor în agricultură și în industria alimentară, cercetările asupra genomului uman și aplicarea metodelor informatice în genetică au produs rezultate deosebite. Cum ar fi, de exemplu, carnea sintetică, un produs care nu aparține nici unui animal, ci a fost fabricată prin cultivarea de celule musculare create în laborator. Producerea pe scară largă va duce la rezolvarea unor probleme de hrană, prevăzute să apară în viitor datorită creșterii populației planetei, precum și problema sacrificării animalelor.

De câțiva ani, au fost create prin bioinginerie genetică plante fosforescente. Cercetările continuă pentru producerea unor copaci luminiscenți care vor putea fi folosiți pentru iluminatul public „natural”.

Sistemul blockchain a pătruns deja în tranzacțiile agricole. Astfel, anul trecut, compania Loui Dreyfus a colaborat cu ING Group și cu ABN Amro pentru a derula prima tranzacție comercială cu produse agricole prin sistemul blockchain. Tranzacția a constat în vânzarea a 60.000 de tone de soia firmei chineze China Shandong Bohi Industry. Utilizarea tehnologiei blockchain a redus timpul necesar pentru logistică cu 80%, iar timpul necesar tranzacției s-a redus la jumătate, de la două săptămâni la una singură. Combinația dintre documentele gestionate digital și livrarea datelor în timp real transformă total un proces realizat, în majoritate, manual care presupune timp și proceduri greoaie.

În UE, Suedia are, deja, un minister al viitorului

Studiile arată că muncitorii agricoli vor fi în pericol să își piardă o parte din locurile de muncă.

În Emiratele Arabe Unite a fost înființat un minister al viitorului. Administrația a fost complet informatizată, iar orașe precum Dubai, Abu Dhabi sau Doha funcționează după modele informatice ce par de domeniul științifico-fantastic. Ministerul Viitorului din Emiratele Arabe Unite a elaborat un raport privind „Starea viitorului”. În Uniunea Europeană, numai Suedia are un minister al viitorului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri