Jurnalul.ro Timp liber Culinar Băuturile alcoolice rămase după masa de Paște, refolosite cu succes la gătit

Băuturile alcoolice rămase după masa de Paște, refolosite cu succes la gătit

de Redacția Jurnalul    |   

Se întâmplă frecvent ca după masa de Paște să ne rămână anumite cantități de băuturi alcoolice cu care nu știm ce să facem. Mai puțină lume știe că resturile de vin, bere, rom sau alte băuturi alcoolice pot fi refolosite cu succes la gătit, atât în preparate dulci, cât și sărate.

Iată mai jos ce poți să faci cu alcoolul rămas de la o masă festivă:

Cum depozitezi resturile de alcool

Dacă ți-au mai rămas cantități mici de băutură în pahare sau pe un fund de sticlă, tot ce trebuie să faci este să le transferi în borcane mai mici, pe care le sigilezi și le depozitezi într-un loc uscat, ferit de lumină, până când le vei folosi la gătit, în zilele următoare. Berea și vinul clasic și spumant se păstrează la frigider și se folosesc în maximum o săptămână la diverse feluri de mâncare. Celelalte tipuri de alcool, dacă sunt îmbuteliate în sticle, pot fi păstrate într-un loc răcoros, la temperatura camerei. Deoarece lumina accelerează procesul de oxidare, păstrează sticlele de băuturi mai degrabă în dulap sau frigider. De asemenea, este important să ai niște dopuri care etanșează bine, precum cele din oțel inoxidabil, pentru a putea să prelungești termenul de valabilitate al băuturilor. În ceea ce privește băuturile spirtoase, precum whisky, votcă, gin sau rom, care au rămas în sticlă, cele mai multe dintre ele se pot păstra mai mult de un an de la deschidere.

Cum să gătești cu alcool

Pentru a da un plus de savoare anumitor preparate, uneori este suficient să adaugi câteva picături – sau mai mult – de alcool. Unele mâncăruri preparate cu alcool au devenit, de altfel clasice. De exemplu, bœuf bourguignon se gătește cu o cantitate mare de vin roșu, berea poate fi folosită la clătite, votca poate fi adăugată în vinegrete sau la preparate din pește, la fel și șampania, în timp ce romul este un ingredient de bază în multe deserturi. Băuturile pot fi folosite în multe tipuri de mâncăruri, de la aperitive la feluri principale și dulciuri, aducând arome uimitoare. Iată câteva principii de bază pentru a găti cu alcool:

  • Vinul – cel alb poate fi folosit la prepararea unor marinate pentru pui și pește, pentru risotto ori pentru sosurile servite la preparatele din carne albă ori ciuperci. O ciulama de vițel cu vin alb sau un risotto cu sparanghel se pot prepara foarte rapid și sunt foarte gustoase. Pe de altă parte, gustul bogat al vinului roșu îl face potrivit pentru mâncăruri fierte lent, în cratițe, la foc mic, precum tocane din carne de vită, sos bolognese sau vânat. Fierbe carnea de vită cu morcovi, ciuperci, bacon și ceapă și vei obține un delicios boeuf bourguignon. Un rest de vin spumant poate fi un adaos interesant pentru o tocană de pui cu ciuperci și morcovi.
  • Berea – poate fi folosită la prepararea aluatului de clătite ori de gogoși, dar și la o friptură gustoasă de porc sau pui.
  • Ginul – merge perfect cu lămâia, iar dacă adaugi busuioc, piper, ulei de măsline și miere, vei avea o marinată parfumată pentru carnea de pui. Ginul mai poate fi folosit pentru prepararea unui somon marinat cu sos tartar, dar și a unui sorbet de rubarbă, printre altele.
  • Votca – poate fi folosită pentru prepararea sosurilor pentru carne, a unor aperitive reci de pește, precum somonul, sau a sosurilor cu smântână ori de roșii pentru paste.
  • Whisky – poate fi folosit la un sos barbecue, pentru a aromatiza carnea. De asemenea, îl poți folosi la o terină de foie gras, frigărui cu fructe de mare, cocktail de creveți și avocado sau la o tartă cu ciocolată.
  • Rom – probabil că multă lume știe că romul poate fi folosit în numeroase deserturi, de la cozonac la clătite flambate și prăjituri cu ciocolată. Romul mai poate fi folosit și la prepararea unor mâncăruri exotice, precum cele din pui din gastronomia insulelor Caraibe.

Subiecte în articol: Băuturile alcoolice refolosite retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri