Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă alimentară întârziată! Grapefruit roşu din Turcia, plin de pesticide, în Carrefour şi Microfruits

Alertă alimentară întârziată! Grapefruit roşu din Turcia, plin de pesticide, în Carrefour şi Microfruits

de Andreea Tiron    |   

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat în această seară că se retrage de la comercializare un lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, pentru depășirea valorilor admise de reziduuri de pesticide, vîndut în magazine ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN DECEMBRIE: "Se recomandă persoanelor care dețin produse din acest lot să nu le consume, ci să le distrugă sau să-l returneze la serviciul clienți din magazinul de la care l-au achiziționat"

Îngrijorător la anunțul autorităților este că aceste loturi de fructe periculoase s-au vândut între 16.11.2022-9.12.2022 și 16.11.2022‐03.12.2022 . Cu alte cuvinte, cel mai probabil cei care le-au achiziționat, le-au consumat deja. 

"Vă informăm ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil) SC MICROFRUITS S.A. a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a articolului menționat mai jos.

Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil)

Denumire produs:GRAPEFRUIT ROȘU

Origine:TURCIA

LOT:318

Produsele au fost comercializate în perioada: 16.11.2022-09.12.2022

Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 16.11.2022-09.12.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să-l returneze la serviciul clienți din magazinul de la care l-au achiziționat, urmând să li se restituie contravaloarea acestuia în baza bonului fiscal. Ne cerem scuze pentru inconveniențele create! Pentru informații suplimentare, puteți să contactați SC MICROFRUITS S.A. la adresa de e-mail: Comenzi .fruct@gmail.com"

Celălalt lot rechemat tardiv este LOT:318/6‐236

Produsele au fost comercializate în perioada:  16.11.2022‐03.12.2022 

Amintim faptul că pe 10 ianuarie 2020 Comisia Europeană a adoptat în mod oficial regulamente care vizează interzicerea insecticidelor clorpirifos (utilizate pentru a controla dăunătorii insectelor pe o serie de culturi) și clorpirifos-metil.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a stabilit că clorpirifosul și clorpirifosul-metil nu au o limită posibilă de siguranță și nu îndeplinesc criteriile de sănătate umană pentru reînnoirea pe piața europeană, în timp ce specialiștii de la agenția Parma și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele efecte genotoxice și neurologice în cursul dezvoltării și au spus că „nu poate fi stabilit un nivel de expunere sigur sau o valoare de referință toxicologică pentru această substanță”.

Ingerarea clorpirifosului poate duce la o varietate de efecte adverse asupra sistemului nervos, variind de la dureri de cap, vedere încețoșată și salivație până la convulsii, comă și deces, în funcție de cantitatea și durata expunerii.


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri