Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor gălăţene Independenţa, Şerbeştii Vechi şi Frumuşiţa, se arată într-o informare transmisă, miercuri, de Prefectura Galaţi.
Potrivit sursei citate, s-a decis uciderea suinelor din aceste exploataţii, respectiv 47 în Independenţa, trei în Şerbeştii Vechi şi şapte în Frumuşiţa, şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării pestei porcine africane.
Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale. De asemenea, toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici. Totodată, cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice, cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere.
Luni, s-a primit confirmarea prezenţei virusului pestei porcine la doi porci mistreţi găsiţi morţi în Pădurea Gârboavele din apropierea municipiului Galaţi. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi a început operaţiunea de ucidere a celor aproximativ 40 de porci mistreţi, care trăiesc pe fondul de vânătoare respectiv.
În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, alte patru focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi 86 de porci, iar în fondurile de vânătoare de la Suceveni, Adam şi Zătun au fost ucişi 31 de mistreţi.
De asemenea, în Pădurea Gârboavele, din apropierea municipiului Galaţi, AJVPS a început operaţiunea de ucidere a celor aproximativ 40 de porci mistreţi, care trăiesc pe fondul de vânătoare respectiv, după ce s-a primit confirmarea prezenţei virusului pestei porcine la doi mistreţi găsiţi morţi. AGERPRES