Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila vrea să aducă medici în zonele în care doctorii lipsesc

Rafila vrea să aducă medici în zonele în care doctorii lipsesc

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale trebuie să lucreze împreună pentru a atrage medicii în zonele din România care în prezent sunt slab deservite de personal medical.

"Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar şi de infrastructură şi administraţie publică locală. Tocmai de aceea soluţia trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea şi debirocratizarea sistemului de rezidenţiat, să continue cu menţinerea atractivă a nivelului salarial şi să se termine inclusiv cu construcţia efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administraţia locală. Toate acestea pot aduce şi menţine medicii de orice specialitate în zonele mai puţin favorizate şi mai slab deservite în prezent", a declarat Alexandru Rafila, la workshop-ul "Resurse umane în Sănătate: acţiuni locale, rezultate naţionale".

Atelierul de lucru, organizat de Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţia non-guvernamentală Medici pentru România, s-a concentrat pe tema menţinerii şi atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical, informează un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Conform datelor prezentare în cadrul discuţiilor, în prezent personalul medical este concentrat în Bucureşti şi în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe judeţe din ţară numărul de medici raportat la totalul populaţiei se află la o treime faţă de media Uniunii Europene.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că se lucrează la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar este nevoie şi de sprijinul organizaţiilor neguvernamentale, cum este organizaţia Medici pentru România.

"Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din ţară, în raport cu oraşele universitare şi bineînţeles cu Capitala", a punctat Rafila.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri