Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANPC către consumatori: Nu cumpărați alimente din locuri neautorizate care ar putea să vă afecteze sănătatea

ANPC către consumatori: Nu cumpărați alimente din locuri neautorizate care ar putea să vă afecteze sănătatea

În contextul creșterii temepraturilor, consumatorilor li se recomandă să fie atenți la produsele pe care le cumpără pentru a preveni eventualele probleme asupra sănătății.

"Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială. Riscaţi, astfel, să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", a scris Paul Anghel, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pe Facebook,

Cumpărătorii trebuie să verifice termenul de valabilitate şi caracteristicile produsului, respectiv miros, culoare, aspect și să refuze produsele care par alterante, aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţă moale-îngheţată, ambalaje deformate.
"Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse; Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat); Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune (prin menţionare pe etichetă)", spune acesta.

Deoarece oamenii tind să bea mai multe lichide, respectiv apă, sucuri, trebuie să fie atenți la modul de depozitare şi de expunere, deoarece expunerea acestora la soare provoacă deterionarea produselor. 

"Atragem atenţia şi asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor, deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor.

Consumatorii mai sunt sfătuiți să ceară și să păstreze bonul de casă pentru a proba eventualele reclamații. 

 

Subiecte în articol: ANPC
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri