Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arbitrajul instituționalizat se extinde în România

Arbitrajul instituționalizat se extinde în România

de Diana Scarlat    |   

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat a organizat "Zilele Arbitrajului Institutionalizat", la București și la Târgoviște, în perioada 9-13 septembrie. În cadrul seriei de evenimente s-a desfășurat și conferința ”Arbitrajul – o altfel de justiție!”, vineri, la București, iar sâmbătă, arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituțonalizat au depus jurământul de intrare în profesie, în cadrul unei ceremonii organizate în Parcul Carol. Manifestarea a continuat până ieri, când cu Modulul I al Cursului "Aspecte teoretice și practice privind soluțționarea pe procedură arbitrală a litigiilor privitoare la cazurile comerciale". Manifestarea a fost organizată cu ocazia împlinirii a doi ani de la deschiderea activității Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, de la Târgoviște.

Rodica Vlaicu, Președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, a deschis seria de evenimente, cu un discurs în care a făcut o trecere în revistă a tuturor aspectelor privitoare la această profesie și a amintit ce modificări legislative ar trebui să fie făcute în România, pentru a extinde acest domeniu de activitate, în favoarea cetățenilor.
“Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat și-a deschis porțile pentru jusițiabili în toamna anului 2014. Acesta este o instituție jurisdicțională cu caracter privat, care, alături de Institutul de Pregătire a Arbitrilor și Editura Thalindra funcționează pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat.
Se pune problema ce a adus nou Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat, ce îl face special și ce îl diferențiază de celelalte. Sunt două aspecte de noutate. Primul se referă la paleta litigiilor pe care Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat le soluționează. Spre deosebire de alte instanțe arbitrale care sunt specializate în judecarea cauzelor comerciale, tribunalul nostru judecă orice litigiu civil, cu excepția celor limitativ prevăzute în art. 542 din Codul de procedură civilă, care se referă la cauze privitoare la drepturi asupra cărora părţile nu pot să dispună. Cele mai multe dosare soluționate la nivelul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat se referă la cazuri de partaj între foști soți și lichidare de regim matrimonial sau partaje succesorale. De asemenea, relevant este faptul ca unele dintre hotarârile pronunțate de arbitrii tribunalului, privitoare la altfel de litigii decât cele comerciale, au fost puse în executare silit sau au fost înaintate catre diferite instituții ale statului, cum ar fi Serviciul de taxe si impozite și au fost recunoscute fără nici o problemă”, a precizat Rodica Vlaicu.

 

Arbitrajul a fost reglementat încă de acum 150 de ani, în primul cod de procedură civilă și de atunci și până în prezent în România au funcționat și încă funcționează sub diferite denumiri tribunale de arbitraj. Un al doilea aspect care diferențiază Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat de celelalte instituții de arbitraj este faptul că tinde către arbitrajul profesionist, motiv pentru care conducerea instituției a solicitat celor care doreau să acceadă în profesie să îndeplinească și alte condiții decât cele prevăzute în codul de procedură civilă, respectiv să fie licențiați în drept sau în științe economice, să nu fi suferit o condamnare definitivă și să fie apți din punct de vedere medical. De asemenea, pentru a fi înscriși pe Tabloul Tribunalului, aceștia au susținut un examen de verificare a cunoștințelor.


:Privitor la activitatea Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, apreciem că aceasta a avut un trend ascendent, că instituția a evoluat frumos și că la acestă oră avem realizări atât la nivel material cât și la nivel intelectual, dintre care amintim: elaborarea unei proceduri de lucru, cu dispoziții clare și concise, care să ne permită judecarea cu celeritate, costuri reduse și în deplină confidențialitate a cazurilor aflate pe rolul tribunalului nostru. Menționez că acestă procedură a fost publicată la sfârșitul anului 2014 și ea va sta la baza elaborării unei legi speciale a arbitrajului instituționalizat. De asemenea, realizarea unui portofoliu de lucrări de specialitate elaborate de arbitrii noștrii, care în viitorul apropiat vor fi publicate într-o revistă proprie, încheierea de parteneriate și protocoale cu instituții importante ale statului, precum și cu confederații patronale și sindicale. Precizez că ultimul Parteneriat a fost încheiat cu Confederația Patronatul Roman, ai cărui reprezentanți ne onoreaza astăzi cu prezența”, a mai explicat Rodica Vlaicu.

Tribunalul s-a remarcat și prin crearea de jurisprudență. Ca o noutate pe linie de arbitraj, la nivelul Tribunalului au fost pronunțate hotărâri arbitrale care au la baza Acorduri de Mediere. Temeiul juridic al acestui demers se regăsește în dispozițiile art. 6 și 62 alin. 1 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Pentru perioada următoare, Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat are în vedere elaborarea unei legi speciale a arbitrajului instituționalizat, care să permită judeccarea prin procedura arbitrală a unei palete mult mai largi de litigii. Vor fi incluse cazurile privitoare la relațiile de familie, și litigile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, care, deși sunt trecute pe lista de litigii arbitrabile, ajung mai greu pe rolul instanţei de arbitraj din cauza a două dispoziţii ale codului de procedură civilă, care vin in contradicţie totală cu spiritul arbitrajului.

Tribunalul va iniția și demersurile necesare în vederea înscrierii în codul COR a ocupației de Arbitru în grupa majoră II - subgrupa minoră 261 ”specialiști în domeniul juridic” și recunoașterea activității desfășurate în domeniul arbitrajului ca fiind în specialitate juridică. Ocupația de arbitru este acum înscrisă în subgrupa ”specialiști în realții publice”.


“Considerăm că este important ca instituțiile fundamentale să ne sprijine activitatea, pentru că ea este în interesul statului român, deoarece prin preluarea unei părți din dosarele civile, sunt degrevate instanțele judecătorești şi prin urmare scad cheltuielile statului român şi totodată crește calitatea actului de justiție judecătorii nemaifiind obligați să instrumenteze contra cronometru dosarele aflate în atenție. De asemenea se reduc cazurile în care România este sancționată de Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, a mai precizat președintele asociației. Tribunalul a obținut de la OSIM decizie de însregistrare ca marcă a denumirii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat și se află în proceduri de recunoaștere ca marcă a siglei tribunalului și Institutului de Pregătire a Arbitrilor și a robei de arbitru.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri