Moțiunea va fi depusă, însă, cu o întârziere de trei zile, deoarece termenul anunțat era pentru vineri, 14 august. ALDE a precizat că parlamentarii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu vor vota necondiționat dărâmarea Cabinetului PNL, iar Pro România a precizat, prin vocea lui Victor Ponta, că nu există niciun motiv pentru care Guvernul Orban să nu fie debarcat de la Palatul Victoria.
“Ați distrus pas cu pas România, cu ajutorul lui Klaus Iohannis, în nouă luni de zile”, i-a transmis, ieri, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, premierului Ludovic Orban. “Gata, ajunge! S-a umplut paharul! Pe 17 august, PSD va depune moțiunea de cenzură. Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de caz”, a adăugat acesta.
Moțiunea de cenzură ar fi trebuit, conform calendarului anunțat de conducerea PSD în urmă cu două săptămâni, să fie depusă la Parlament pentru data de 14 august, însă, în urma unor discuții de ultim moment, acest demers va fi făcut la începutul săptămânii viitoare. Conform articolului 113 din Constituție, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Surse politice au precizat, pentru “Jurnalul”, că data de 17 august este doar data depunerii moțiunii în Parlament, însă citirea textului în Plenul Reunit va avea loc odată cu începerea noii sesiuni ordinare a Parlamentului, după data de 1 septembrie, când va fi și supusă la vot. Social-democrații și-au luat, astfel, o măsură de siguranță juridică, deoarece PNL a amenințat că vor ataca la Curtea Constituțională orice rezultat al unei moțiuni de cenzură dezbătută și votată în sesiune extraordinară.
ALDE și Pro România vor vota
În plan politic, succesul moțiunii de cenzură depinde de numărul de voturi pe care aceasta reușește să-l strângă. Mai ales că demersul se suprapune peste campania electorală aferentă alegerilor locale, campanie în care partidele care intenționează să dărâme Guvernul Orban au candidați care se confruntă electoral. Cu toate acestea, ALDE a anunțat, ieri, că va vota, necondiționat, moțiunea de cenzură. Pro România, la rândul său, prin vocea lui Victor Ponta, a explicat în mod foarte clar că va vota pentru plecarea Executivului PNL de la Palatul Victoria.
În Senat, PSD are 71 de parlamentari, la care se adaugă trei reprezentanți ai Pro România și trei ai ALDE. La Camera Deputaților, PSD, împreună cu ALDE și parlamentarii PPUSL, la care se adaugă și deputați neafiliați care ar putea pune umărul la dărâmarea Guvernului, au 143 de aleși, la care se adaugă cei 21 de parlamentari ai Pro România. Un calcul matematic simplu arată că, în acest moment, Opoziția numără 241 de parlamentari, având nevoie de 233 de voturi pentru succesul moțiunii de cenzură.
Nu este clară poziția UDMR, care are 30 de senatori și deputați, dar nici poziția parlamentarilor PMP, formațiune exclusă de la negocierile electorale pentru alegerile locale de Ludovic Orban și Dan Barna. În ceea ce privește Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților, acesta numără 17 parlamentari, dintre care, conform unor date, 10 ar putea sprijini demersul PSD.