x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 5 metode ușoare pentru a prelungi durata de viață a telefonului

5 metode ușoare pentru a prelungi durata de viață a telefonului

de Anastasia Paul    |    07 Ian 2025   •   17:00
5 metode ușoare pentru a prelungi durata de viață a telefonului

Telefonul poate funcționa ani de zile dacă ai grijă de el. Aceste sfaturi te vor ajuta, indiferent dacă ai un iPhone sau un telefon Android.

Cele mai bune telefoane pe care le poți cumpăra în 2025, inclusiv excelentul iPhone 16 Pro sau Samsung Galaxy S24 Ultra, costă o avere, în timp ce telefoanele mai accesibile, cum ar fi Pixel 8A de la Google, costă și ele mulți bani.

Cel mai bun mod de a-ți amortiza  cheltuiala este să-l folosești cât mai mult timp.  A face acest lucru nu este doar mai bine pentru portofel, ci și pentru mediu; menținerea tehnologiei mai mult timp înainte de a o arunca înseamnă că mai puține telefoane sunt vândute și mai puține telefoane vechi ajung la groapa de gunoi. Vestea bună este că  Apple, Google, Samsung și altele își susțin telefoanele pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că software-ul va rămâne în siguranță pentru anii următori.

Restul depinde de tine. Păstrarea telefonului în stare bună de funcționare pentru cei 7-8 ani de asistență software pe care i-ar putea primi necesită un efort, multă grijă și câteva strategii cheie.

Iată cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta telefonul să reziste cât mai mult timp:

1. Acceptă toate actualizările disponibile

Folosirea unui telefon care nu mai primește actualizări de securitate nu este sigură și ar trebui evitată. Anterior, era obișnuit ca mulți producători de Android să facă update-uri pentru telefoane noi doar doi sau trei ani, dar acum vi găsi telefoane, precum seria Google Pixel 9, care vin cu 7 ani de suport software.

Din păcate, unele telefoane mai accesibile, cum ar fi noul OnePlus Nord CE4 Lite, primesc doar câțiva ani de actualizări. Dacă achiziționezi un telefon nou, asigură-te că verifici cât timp va fi acceptat deoarece acest lucru îți va oferi mai mult raport calitate-preț pe toată durata de viață a telefonului.

Actualizarea telefonului la cea mai recentă actualizare de securitate va ajuta la ținerea departe a accesului hackerilor și la menținerea telefonului liber de software care s-ar putea strecura și încetini telefonul. Majoritatea telefoanelor îți vor solicita automat să instalezi cele mai recente actualizări (și ar trebui), dar dacă ai un telefon mai vechi, accesează meniul de setări și derulează la Actualizare software și vezi dacă o actualizare este disponibilă.

Același lucru este valabil și pentru aplicațiile tale, care vor trebui, de asemenea, actualizate pentru a rămâne compatibile cu versiunea de iOS sau Android pe care o utilizezi. Este o practică bună să permiți actualizarea automată a aplicațiilor în fundal, dar dacă nu, intră în magazinul de aplicații ales și verifică dacă rulezi cele mai recente versiuni.

2. Folosește o carcasă

Dacă tocmai ai cumpărat un iPhone strălucitor, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-l proteja fizic este să îi iei o carcasă. Nu numai că îl va menține în siguranță în cazul în care îl scapi din greșeală, dar va împiedica micro zgârieturișe de la chei sau monede din buzunar.

Un protector de ecran este de asemenea o idee grozavă deoarece odată ce ecranul real al telefonului tău este deteriorat, nu mai poți face nimic. Dacă ai o zgârietură urâtă pe un protector de ecran, îl poți înlocui pur și simplu, păstrând telefonul în siguranță. Chiar dacă nu vrei să păstrezi telefonul ani de zile, menținerea inegrității lui te va ajuta să-l vinzi pe piața second-hand.

3. Înlocuiește bateria, nu telefonul

Bateria telefonului se va uza treptat în timp, oferind o durată de viață mai mică per încărcare decât o făcea când era nou. Acest lucru este valabil pentru toate telefoanele. Unele telefoane mai vechi pot avea baterii care oferă doar 50% din ceea ce puteau face cândva. Este posibil să primețti chiar avertismente de la telefon că bateria ta nu poate oferi puterea necesară și, astfel, procesorul tău poate fi accelerat pentru a compensa.

Nu-ți face griji deoarece este destul de ușor să înlocuiești singur bateria pe majoritatea telefoanelor pentru a-i oferi o viață  nouă. 

Există o varietate de locuri unde îți poți înlocui bateria sau chiar alte componente, cum ar fi un ecran spart - și aceasta ar putea fi o opțiune bună de luat în considerare dacă sunteți nu ești încrezător în abilitățile tale.

4. Descarcă aplicațiile vechi și fotografiile de care nu ai nevoie

Dacă ai același  telefon de ani de zile, probabil că este destul de plin cu mii de fotografii cu prietenii tăi, animalele de companie. De asemenea, există probabil  o varietate de aplicații și jocuri vechi pe care le-ai descărcat dintr-un capriciu.

Lipsa spațiului de stocare poate avea un efect dăunător asupra performanței generale a telefonului și poate însemna, de asemenea, că nu este suficient spațiu disponibil pentru instalarea actualizărilor software esențiale. Vezi arhivele, fă copii pentru fotografiile și videoclipurile pe care vrei să le salvezi în cloud și să scapi de orice de pe telefonul tău care ocupă spațiu inutil.

Dacă ai telefonul de mult timp și funcționează lent, poate merită să faceți o copie de rezervă a tuturor datelor importante și să faci o resetare completă al datele din fabrică, pornind din nou și instalând doar elementele esențiale de care ai nevoie.

5. Curăță porturile

În cele din urmă, curățați bine telefonul deoarece poate avea rezultate surprinzător de utile. Puful de buzunar poate fi o problemă reală pentru telefonul dvs., în special portul de încărcare fiind adesea înfundat cu prostii. Rezultatul este că atunci când conectezi încărcătorul, acesta nu se poate conecta complet și, ca urmare, telefonul nu se va încărca.

Este ușor să crezi că ceva s-a stricat -- portul de încărcare în sine sau cablul -- dar într-adevăr ar putea fi la fel de simplu ca portul să fie umplut cu scame. Curăță cu o scobitoare de lemn și încearcă să îndepărtezi orice murdărie și resturi pe care le găsești.

De asemenea, merită să folosești o periuță de dinți veche (curată și uscată) pentru a îndepărta ușor orice resturi pe care le găsești în jurul difuzoarelor și microfoanelor, pentru a te asigura că poți auzi și ești auzit clar în apelurile telefonice, notează cnet.com.

×
Subiecte în articol: telefon smartphone