Jurnalul.ro Ştiri Externe „Armata chineză se mișcă cu o viteză uluitoare în spațiu!” Avertisment al unui general american

„Armata chineză se mișcă cu o viteză uluitoare în spațiu!” Avertisment al unui general american

de Şerban Mihăilă    |   

Generalul Stephen Whiting, șeful Comandamentului Spațial al SUA, a avertizat asupra dezvoltării, „cu o viteză uluitoare”, a capacităților militare spațiale ale Chinei

„Comandamentul Spațial al SUA se concentrează serios asupra provocării reprezentate de către Republica Populară Chineză, în ceea ce privește timpul.”, a mărturisit generalul Whiting, în urma unui turneu în Coreea de Sud și Japonia.

„Republica Populară Chineză se mișcă cu o viteză uluitoare în spațiu și dezvoltă rapid o gamă de arme antispațiale pentru a pune în pericol capacitățile noastre spațiale!”, a avertizat el.

„De asemenea, ei folosesc spațiul pentru a-și face forțele terestre - armata, marina, corpul de pușcași marini, forțele aeriene - mai precise, mai letale și cu o rază de acțiune mai mare.”, a adăugat Whiting.

Generalul Whiting s-a aflat în prima sa călătorie în zona indo-pacifică, după ce a devenit șeful Comandamentului Spațial al SUA, în luna ianuarie, înlocuindu-l pe generalul de armată James Dickinson.

În timpul călătoriei sale, el s-a întâlnit cu lideri militari din Coreea de Sud și Japonia, inclusiv cu amiralul Kim Myung-Soo, președintele Statului Major Reunit al Coreei de Sud, și cu ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara.

Avalanșă de sateliți

O preocupare principală a armatei americane este numărul tot mai mare de sateliți chinezi de pe orbită.

„În ultimii șase ani, ei și-au triplat numărul de sateliți inteligenți de supraveghere și recunoaștere pe orbită și și-au folosit capacitățile spațiale pentru a îmbunătăți letalitatea, precizia și raza de acțiune a forțelor lor terestre.”, a spus Whiting.

„Și, prin urmare, acesta este în mod evident un motiv de îngrijorare și un lucru pe care îl urmărim foarte, foarte atent.”, a adăugat el.

Flota de sateliți a Chinei se ridica la 359 de sisteme în luna ianuarie, se preciza într-un raport al generalului american, pregătit pentru o audiere în fața membrilor Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA, în februarie.

De asemenea, el a menționat că Beijingul dezvoltă vehicule de planare hipersonice împreună cu alte arme spațiale avansate „pentru a depăși sistemele tradiționale de avertizare a rachetelor și de apărare contra rachetelor balistice ale SUA”.

Ambițiile Chinei în privința Lunii se numără, de asemenea, printre preocupările Comandamentului Spațial al SUA.

„Am văzut anunțurile privind ambițiile Chinei de a merge pe Lună. Acestea par a fi exploratorii și științifice la suprafață, dar chinezii nu sunt foarte transparenți cu ceea ce fac în spațiu.”, a spus el.

„Sperăm că nu există o componentă militară în acest sens, dar cu siguranță am saluta mai multă transparență.”, a adăugat generalul.

Un raport al armatei americane, publicat în ianuarie, avertiza că Rusia și China plasează în spațiu sateliți cu dublă utilizare, ascunzându-le întrebuințările militare. Un exemplu este un satelit chinezesc, echipat cu un braț robotic uriaș, care ar putea fi folosit pentru a prinde alți sateliți, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

China și-a propus să-și trimită astronauții pe Lună, până în 2030. Pakistan, Africa de Sud, Belarus și Nicaragua fac parte din grupul de state care au semnat pentru o bază lunară planificată, condusă de China și Rusia. Proiectul lunar este cunoscut oficial sub numele de „Stația Internațională de Cercetare Lunară”.

Colaborare contra lui Xi și Kim

Generalul Whiting a declarat că a vizitat Grupul de operațiuni spațiale din Japonia și a subliniat importanța colaborării dintre cele două țări în domeniul spațial.

„Concentrarea lor asupra conștientizării domeniului spațial, împreună cu a noastră, pentru a urmări acele amenințări din spațiu pe care le vedem - și multe dintre acestea provin din China - ne-a impulsionat să dezvoltăm o capacitate îmbunătățită de conștientizare a domeniului spațial.”, a spus el.

Japonia lucrează la construirea unui radar pentru spațiul cosmic, a declarat generalul Whiting, adăugând că acesta va aduce beneficii ambelor națiuni.

„Ne așteptăm ca acesta să ofere ambelor noastre țări o mai bună înțelegere a ceea ce face China în spațiu!”, a precizat el.

Japonia și SUA colaborează, de asemenea, în vederea lansării de noi sateliți, care vor fi folosiți pentru a efectua misiuni de cunoaștere în domeniul spațial, a mai spus generalul Whiting.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA, Japonia și Coreea de Sud au convenit asupra unui mecanism de schimb de date de avertizare privind rachetele pentru a urmări mai bine lansările de rachete ale regimului condus de dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un. Mecanismul a intrat în vigoare în decembrie.

„Trebuie să continuăm activitatea excelentă din cadrul acordului trilateral dintre SUA, Republica Coreea și Japonia pentru a face schimb de informații privind avertizarea asupra lansării rachetelor, astfel încât toate cele trei țări să înțeleagă pe deplin, de fiecare dată când Coreea de Nord lansează o rachetă, încotro se îndreaptă aceasta. De asemenea, astfel, putem oferi avertizări conducerii noastre naționale, forțelor noastre militare și cetățenilor noștri.”, a mai spus generalul Whiting.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri